Boşanma davası; evlilik birliğini hukuken noktalamak isteyen eşler tarafından açılan ve yasaca ifade edilen mahkemeye müracaat ederek mahkemenin;
- Nafaka
- Velayet
- Maddi ve manevi tazminat
- Kişisel ilişki
- Kişisel eşyalar
- Ziynet eşyaları
- Mal rejimi
Gibi hususlarda karar vermesini ardından resmi olarak boşanmanın gerçekleşmesi için açılması gereken davanın adıdır. Tarafların boşanma iradelerinin mahkemeye taşınması anlamına gelen boşanma davası kural gereği boşanmak isteyen eşler tarafından açılmaktadır. Fakat bazı istisna haller; yasal temsilcilerin de boşanma davası açabilmesine olanak tanımaktadır.
Boşanma gerekçeleri, Medeni Kanunda ‘özel sebepler’ ve ‘genel sebepler’ olmak üzere iki başlık altında ifade edilmiştir.
Aile birliğini hem hukuken hem de fiilen sonlandıran boşanma davası iki farklı şekilde karşımıza çıkan dava ile verilebilir. Bu davalar; anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davasıdır. Boşanma süreci, evlilik sürecine kıyasla oldukça komplike ve çok daha fazla hukuki | usuli unsur içeren yıpratıcı bir süreçtir. Bu sürecin liyakat sahibi boşanma avukatı nezaretinde yürütülmesi müspet neticenin elde edilmesi için oldukça önemlidir.