Karara çıkmış dosya kaç günde sonuçlanır sorusu davası sonuçlanmış ve karara çıkmış davalılar ve davacılar tarafında sıkça sorulur. Bu yazımızda bu terimin ne anlama geldiğini detaylarıyla açıkladık.
Yargılama bittikten sonra bazı yargı terimleri, duruşmanın durumu hakkında bilgiler verir.
Dosya durumu kararı çıkmış da bu yargılama terimlerinden bir tanesidir. Bu terim dava sürecinin bittiğini nihai kararın yani son kararın verildiği ifade edilir. Dosya durumunun karara çıkması esastan ve usulden olmak üzere iki türdür.
Bunları kısaca açıklamak gerekirse;
Dosyanın Esastan Karar Çıkması: Davaya konu olan uyuşmazlıkla ilgili kısmen kabul ya da ret veya kabul, ret şeklinde karar verilmesidir.
Dosyanın Usulden Karara Çıkması: Davanın usul nedeniyle reddidir. Arabuluculuk şartının yerine getirilmemesi, dava açma ehliyetinin bulunmaması nedeniyle ret ile birlikte davanın görevsiz ve yetkisiz bir mahkemeden açılması nedeniyle görevsizlik ya da yetersizlik kararı sonucunda ret kararı verilir.
Dava Kararı Çıktıktan Sonra Süreç Nasıl Olur?
Nihai karar çıktıktan sonra istinaf-temyiz süreci başlar. Davada alınan kararın istinafa götürülmemesi durumunda, kararının yerine getirilmesi sağlanır. Bazı davalarda ise karar verilir verilmez, kesinleşmesine ihtiyaç duyulmadan infaz edilir.
Ayrıca bakınız: Ceza Davasında Nihai Karar Kaydedildi Ne Demek?
Örnek vermek gerekirse, boşanma kararlarında dosya durumu karara çıkmış durumdaysa, boşanma kesinleşmiş manasına gelir.
Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.
Dava Dosya Bilgileri Nasıl Öğrenilir?
Dava dosyasına ait detaylar UYAP vatandaş portalından detaylı şekilde öğrenilir. Dosya numarasından davanın açılış tarihine, dava türünden duruşma gününe ve saati dahil tüm bilgilere erişilir. Eğer dosya durumu karara çıkmış ise karar sonucu da öğrenilir.
Karara çıkmış dosya kaç günde sonuçlanır içeriğimizde sizlere bu yargı teriminin tam olarak neyi ifade ettiğini anlatmaya çalıştık.
Yorumlarda sorularınızı iletebilir davalarınızdaki bu yargı terimleri ile ilgili bilgiler alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Bir davada karara çıkmış ne demek?
Dosya durumu karara çıkmış ifadesinde hâkimin ilgili davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiği anlamı çıkar.
Gerekçeli karar ne kadar sürede tebliğ edilir?
Gerekçeli karar yazılması akabinde taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde genellikle gerekçeli karar aleyhine istinaf kanun yolu başvuru süresi, kararın açıklanmasından itibaren 2 haftadır.