Telif Hakkı İhlali Halinde Ne Yapılabilir?
Telif hakkının ihlaline yönelik birden fazla eylem mevcut durumda. Temelde ise eser sahibinin izni olmadan bu eylemlere yer verilmesi dikkate alınır. Eylemler neticesinde ihlal tespit edilir ve yaptırımlara geçilir. Öyle ki ihlaller üzerinden cezai yaptırımlara yer verilmektedir. En başta ise telif hakkı ihlaline neden olan eylemlerden söz etmek gerekirse;
- Eser sahibinin izni olmandan çoğaltma ya da kiralama işlemlerine başvurmak bunlar arasındadır.
- Yayınlama ya da dağıtıma geçilmesi dahi suç olarak ifade edilir.
- İzinsizi olarak umuma yayılan eserler üzerinden de yaptırımlara geçilir.
Tüm bu eylemler neticesinde yaptırımların ve de cezaların uygulanması esas alınır. Sonuç olarak telif hakkı ihlali halinde ne yapılabilir sorusuna yanıt bulmanız gerekir. Örneğin ceza davalarına başvurmanız mümkün olacaktır. Arkasından tazminat ve diğer hukuk davaları dahi gelmektedir.
Telif Hakkı İhlali Halleri Nelerdir?
Belirli haller neticesinde telif hakkının ihlal edilmesi söz konusudur. İhlalin hukuki açıdan değerlendirilmesi için bu hallerin aleni bir şekilde sergilenmesi gereklidir. Ancak ispat üzerinden davaların sonuçlanması mümkün olacaktır. Telif hakkı ihlali halinde ne yapılabilir sorusundan önce halleri sıralamak gerekirse;
-İzinsizi İşlemler; Temelde eser sahibiniden izin alınmaması halinde ihlal gerçekleşir. Bu yolla eserin çoğaltılması ya da üzerinden değişikliklere gidilmesi yasaktır. Beraberinde dağıtılması ya da umuma açık bir şekilde sergilenmesi dahi ihlal halleri arasında gösterilir.
-Diğer İşlemler; Eserin sahibini görmezden gelerek adlandırmalara geçmek dahi ihlaller arasında. Aynı zamanda eserin telifine yönelik yanlış bilgiler vermek suç teşkil eder. Son olarak telifi olan ürünün, kiralanması ya da satılması halinde de hukuk yoluna başvurmanız gerekir.
Telif Hakkı İhlali Davası Nasıl Açılır?
Telif hakkı ihlali halinde ne yapılabilir sorusuna yönelik hukuki temelleri dikkate almanız faydalı olacaktır. Şöyle ki ihlal neticesinde manevi ya da mali olarak zarar görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda da ihlalin gerçekleştiği yerlerden savcılığa suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Ancak bu şekilde ceza davasının açılması mümkün olacaktır. Beraberinde de;
- Savcılık tarafından ihlalin son bulmasına yönelik karar çıkabilir.
- Kararın 24 saat içinde hakime sunulması esas alınır.
- 24 saat içerisinde onaylanmayan kararların hükümsüz olması söz konusudur.
Konuyla alakalı olarak Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 68. Maddesi tarafından gerekli düzenlemelere yer verilmekte. Örneğin burada ihlale yönelik maddi değerler de ifade edilir. Yani ihlal neticesinde raiç bedeli dikkate alınır. Ve de 3 katı kadar üretin talep edilmesi esas alınır. Temelde mali hakların ihlalinde bu durum göz önünde bulundurulur.
Telif Hakkı İhlalinde Tazminat Davası Açılır Mı?
Hukuk yolları maddi ile manevi olarak ayrılır. Yani telif hakkı ihlalinden sonra bu yollara başvurmanız mümkün olacaktır. Mesela eser sahibinin ihlal neticesinde çok fazla yıpranması dikkate alınır. Ve de suçu işleyen tarafın mali gücüne bağlı olarak manevi tazminat değeri ortaya çıkarılır.
Manevi olandan ziyade maddi tazminat davası da göz önünde bulundurulabilir. Bu sefer eser sahibinin mali açıdan zararı dikkate alınır. Yine tarafların mali gücüne göre tazminat değeri belirlenir. İhlale neden olan kişi ya da kurumların maddi tazminat ödemeleri esas alınır.
Telif Hakkı İhlali Davasında Zamanaşımı Nedir?
Çoğu davada olduğu gibi telif hakkı ihlaline yönelik açılan davalarda da zamanaşımı devreye girmektedir. Bu konuda Borçlar Kanunu 60. Madde üzerinden düzenlemelere yer verilmiştir. Sonuç olarak 10 yıllık zamanaşımı neticesinde davanın düşmesi esas alınmakta.