Duruşmada Kapalılık ( Gizli Duruşma) Ve Açıklık Kararı
Duruşmada kapalılık (gizli duruşma) veya açıklık kararı davanın konusuna ve önemlilik derecesine göre değişiklik gösterir. Ceza Muhakemeleri Kanunu 182. Madde içerisinde gerekli görülmesi halinde bir davanın kapalı olarak yürütülebileceği belirtilmiştir.
Davanın açık olması ise etiklik ve objektiflik kuralları açısından son derece önemlidir. Doğru bir yargılamanın yapılabilmesi adına her zaman açık olarak duruşmaların yürütülmesi faydalı olacaktır. Hukukun üstünlüğü kuralına uygun bir şekilde en doğru karar verilir.
Duruşmada Kapalılık Kararı Nasıl Alınır?
Davanın kapalı bir şekilde devam etmesi adına gerekçeli karar çıkarılmalıdır. Bu sayede duruşmanın bir bölümü ya da tamamı kapalı olarak devam eder. Toplum ahlakının korunması ve kamu güvenliğinin sağlanması açısından son derece önemlidir.
- Duruşmada kapalılık (gizli duruşma) ve açıklık kararı mahkeme başladıktan sonra tüm katılımcılara açıklanır.
- Örneğin devlet güvenliğini tehlikeye atacak ya da gizli sırların paylaşılacağı bir dava genellikle kapalı görülür.
- Yine aynı şekilde tecacüz, AIDS gibi önemli konulardaki duruşmalarında kapalı olarak yapılması her zaman daha faydalıdır.
- Yukarıda belirtilenler dışında aynı zamanda sanık 18 yaşını doldurmamışsa eğer, duruşmanın kapalı yapılması gerekir.
- Çocuk Koruma Kanunu’nun her zaman 22. Maddesinin gözetilmesine özen gösterilir.
Duruşmada Açıklık Neden Önemli?
Yargılamanın objektif olarak gerçekleşmesi, bütün şeffaflığı ile birlikte en adil şekilde karar alınabilmesi adına duruşmanın açık olması önemlidir. Duruşmada kapalılık ve açıklık kararı CMK tarafından belirlenir ve kısa süre içerisinde uygulanır.
- Devletin güvenliğini tehlikeye atmıyorsa eğer bir duruşmanın açık olarak yapılması yargının verdiği hükmün sorgulanmaması açısından yararlıdır.
- Genellikle 18 yaşını doldurmuş olan sanıkların davalarının açık olarak görülmesi istenir.
- CMK 184. Madde kapsamında eğer bir duruşmanın kapalı yapılması ön görülüyorsa mahkemenin onay vermesi gerekir.
- Özellikle caydırıcı suçların ya da duruşmaların açık olarak yapılması, toplumun ders çıkarması ve verilen kararlardan etkilenmesi açısından önem taşır.
Duruşmada Açıklık Kararının Kaldırılması
Bir duruşmanın ya da davanın açık olarak yürütüleceği belirtilmişken son anda kapalı olmasına karar verilebilir. Bu durumda mahkemenin de onay vermesi veya kabul etmesi gerekir. Duruşmada kapalılık ve açıklık kararı örnekleri çok fazla olduğu gibi her zaman Türk Hukukuna uygun bir şekilde hizmet verilmesi amaçlanır.
Cumhuriyet Savcısı eğer gerekli görüyorsa yargılamanın bir bölümünden sonrasının kapalı olarak devam etmesini ister. Mahkemenin kararı üzerine devam eden kısmında izleyicilerin ya da tanıkların girmesi yasaktır. Tamamen avukat, hakim, sanık ve zabıt katibi ile birlikte yargılama devam eder. Bu aşamada ise hem suçlunun haklarının korunması hem de toplum ahlakının dengede tutulması amaçlanır.
Kapalılık Ve Açıklık Kararı Neden Durumlarda Değişir?
Duruşmada kapalılık (gizli duruşma) ve açıklık kararı toplum güvenliğini tehdit eden bir durum varsa eğer değişir. Genellikle davanın konusuna göre farklılık gösterir. Bu nedenle açıklık ve kapalılık kararları ile ilgili düzenlemeler yapılmaya devam eder.
- Kapalı bir duruşma gerçekleşiyorsa eğer içeriği herhangi bir iletişim kanalı aracılığıyla yayınlanamaz.
- Mahkeme, kapalı davadaki hangi bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağına kendisi karar verir.
- Açık duruşmaların bir kısmından sonra toplum yararı adına kapalı olarak devam edebilmesi mümkündür.
- Bir davanın kapalı olması aynı zamanda yayın yasağı getirildiğinin de bir göstergesidir.
- Duruşmada kapalılık ve açıklık kararı dilekçesi mahkeme tarafından kamuoyu ile en kısa sürede paylaşılır.
Hakimin bu noktada görevi son derece büyüktür. Davanın seyrinin en iyi şekilde devam etmesi adına kapalı ya da açık olmasına özen gösterilir.