Ceza Hukukunda İtiraz Kanun Yolu
Kanun yolu sayesinde gerek şüphelinin gerekse sanığın, geniş koruma haklarına sahip olması esas alınır. Aynı zamanda güvence sağlanması söz konusudur. Bu anlamda ceza hukukunda itiraz kanun yolu mevcut durumda. Adı üstünde karara yönelik itiraz başvurusunda bulunmanız sağlanır. Neticesinde ise;
- Verilen kararların hukuka aykırı olması durumunda itiraz kanun yoluna başvurulabilir.
- Başvuru neticesinde bir üst mercii tarafından değerlendirmelere geçilir.
- Direk olarak mahkeme ile hakim kararlarına yönelik itiraz kanun yoluna geçilebilir.
Savcılığın vermiş olduğu kararlara yönelik itiraz hakkınız da mevcut durumda. Buna ‘hukuki çare’ adı verilmektedir. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi hem mahkeme hem de hakim kararlarına yönelik itiraz kanun yoluna başvurulabilir. Böylece hukuka aykırı görülen kararın, bir üst mercii tarafından yeniden incelenmesi mümkün olabilir.
İtiraz Kanun Yolu Başvurusu
Kararın tebliğ edilmesinden hemen sonra ceza hukukunda itiraz kanun yolu ile harekete geçilebilir. Bu aşamada tebliğ süresinden bağlayarak 7 gün içerisinde başvuruda bulunmanız önem arz etmekte. 7 günlük itiraz süresi içerisinde başvurular kabul edilir. Baştan da belirttiğimiz üzere hem hakim hem de mahkeme kararına yönelik başvurulara geçilebilir.
Cumhuriyet savcısının kararlarına yönelik yine itiraz kanun yolu açılmakta. Mağdur ya da suçlu görülen kişinin kararı yeniden değerlendirmesi adına bir üst merciye başvuruda bulunmasına izin verilir.
Aynı zamanda kanuni temsilcilerin dahi kanun yoluna başvurmaları mümkün. Mesela şüphelinin eşi bunlar arasında yer almakta. Yani kimler ceza hukukunda itiraz kanun yolu için başvuruda bulunabilir sorusuna yönelik, kanuni temsilciler de gösterilir.
Ceza Hukukunda İtiraz Kanun Yolu Dilekçesi
Kararın yeniden değerlendirilmesi adına dilekçe üzerinden başvuruda bulunmalısınız. Bu aşamada kararın dilekçede açıkça yer almasına özen göstermek gerekir. İradenin net bir şekilde belirtilmesi ve itiraz eden kişinin imzalaması da önem arz etmekte. Ceza hukukuna itiraz kanun yolu koşulları olarak başta dilekçelerden söz etmek gerekir. Örneğin;
- Gerekçeli dilekçe hazırlığında bulunmanıza gerek yoktur.
- Karar veren mahkemeye yönelik itiraz kanun yoluna geçmek gereklidir.
- Cumhuriyet savcısının kararları sulh ceza hakimliği tarafından incelemeye alınmaktadır.
Gerek tebliğden sonra ki süreç gerekse dilekçe hazırlıkları önem arz ediyor. Tüm bu detayları dikkate alarak başvuruda bulunmanız gerekir. Neticesinde mahkeme, hakim ya da savcı tarafından verilen kararların, farklı üst merciiler tarafından değerlendirilmesi mümkün olacaktır. Örneğin savcı kararlarının Sul ceza hakimliği tarafından yeniden incelenmesi söz konusudur.
Ağır Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz
Ceza hukukunda itiraz yasası tarafından ağır cezalara yönelik kanun yoluna da yer verilmiştir. Örneğin ağırlaştırılmış olan müebbet hapis cezaları göz önünde bulundurulur. Yine müebbet hapis ile 10 yıldan fazla olan hapis cezaları da, ağır ceza mahkemesinin kararları olarak bilinir. Sonuç olarak tüm bu kararlara yönelik itiraz yoluna geçilmektedir.
Numaralara bağlı olarak ağır ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar incelemeye alınır. Mesela kararı veren son ceza mahkemesi ise, birinci olan mahkeme tarafından itirazın değerlendirilmesi söz konusudur. Yine aynı mahkeme üzerinden itiraz incelemelerine geçilmekte. Sadece tek bir ağır ceza mahkemesi bulunduğu zamanlarda en yakın ceza mahkemesi tarafından itiraz incelemeye alınmaktadır.
İtiraz Kanun Yoluna Başvurma Halleri
Bazı kararlara yönelik kanun yoluna başvurulmasına izin verilir. Yine ceza hukukunda itiraz yolu için bu halleri göz önünde bulundurarak dilekçe sunmanız gerekmekte. Örneğin tutuklama kararına yönelik şüpheli ya da sanığın kanun yoluna başvurması mümkün olmakta. Akabinde tutukluğun devamından tahliyeye kadar pek çok karar göz önünde bulundurulur. Hatta adli kontrol kararı dahi bunlar arasında yer almakta.