Ceza davasında nihai karar kaydedildi ne demek diye merak edenler için kesin mahkeme sonucu olduğunu belirtmek gerekir. Bir davada hakim tarafından verilen hüküm olarak da karşımıza çıkar. Nihai karar dava dosyasına aktarıldıktan sonra değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu aşamadan sonra temyiz ya da istinaf haklarınız bulunur.
Ceza Davasında Nihai Karar Kaydedildi Ne Demek?
Bu başlık altında nihai karar nedir, ne zaman verilir, bu karar itiraz edilebilir mi, esasa ve üsule göre nihai kararlar konularında sizleri bilgilendirdik.
Ceza Davasında Nihai Karar Nedir?
Ceza davasında nihai karar mahkemenin verdiği hüküm olarak bilinir. Başvuru yaptıktan sonra tüm araştırma ve soruşturma süreçleri eksiksiz olarak tamamlanır. Hakim hem davalı hem de davacının görüşlerini inceler. Son olarak her iki taraf için de makul bir kararın verilmesine özen gösterilir.
- 5237 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu kapsamında değerlendirilen davalarda adam yaralama, taciz, tecavüz, adam öldürme gibi suçlar vardır.
- Bu aşamada görevli ya da yetkili mahkeme ise Asliye ve Ağır ceza hakimliği olarak karşımıza çıkar.
- Mahkemenin verdiği karar kesin nitelikte değilse mağdur olan tarafın haklarını koruması adına yargı yolu her zaman açıktır.
Ceza Davasında Nihai Karar Ne Zaman Verilir?
Mahkeme devam ederken nihai kararın verilebilmesi adına mutlaka her iki tarafta dinlenmelidir. Bu aşamada deliller, kanıtlar ya da tanıklar davanın seyrinin değişmesi adına önemli bir rol oynar. Nihai karar aldıktan sonra ise Ağır ceza mahkemesine giren konularda temyiz yolu açık değildir.
- Asliye ceza mahkemelerini ilgilendiren konularda ise duruma bağlı olarak temyiz ya da istinaf hakkınız her zaman saklı tutulur.
- Üst mahkemeye itiraz kararı gittiğinde gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kesin sonuç verilir.
- Nihai karar mahkemede araştırılması gereken tüm evraklar detaylı olarak incelendikten sonra verilir.
- Önemli, tarafları ya da kamuyu ciddi yönde ilgilendiren konularda ise en kısa süre içerisinde yargılama yapılmasına dikkat edilir.
Ceza Davasında Nihai Karara İtiraz Edilebilir Mi?
Ceza davasında nihai karar kaydedildi ne demek konusunda fikir edindiyseniz eğer, her zaman itiraz seçeneği olduğunu da bilmeniz gerekir. Ağır cezaya girmeyen diğer konularda mahkeme sonucunu haklı bulmazsanız eğer tebliğ edildikten sonra 7 gün içerisinde temyiz ya da itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz. Bu sayede dava bir üst mahkemeye aktarılır ve gerekli soruşturma işlemleri yeniden yapılır. Görevli üst mahkemeden de sonuç alamazsanız Yargıtay’a başvuru yapma hakkınız vardır.
Nihai Karar Esas Ve Usule Göre Ayrılır Mı?
Evet, mahkeme tarafından verilen karar esas ve usule ilişkin olarak ayrılır. Ceza davası ve nihai karar söz konusu olduğunda profesyonel destek almak istiyorsanız, büromuzda yer alan uzmanlarımız ile görüşebilirsiniz. Donanımlı, deneyimli ve bilgi sahibi avukatlarımız sayesinde tüm sorularınız yanıtlanır. Böylelikle profesyonel bir danışmanlık hizmeti almanıza katkı sağlanır. Nihai karar her iki tarafında hazır bulunduğu bir duruşma sırasında açıklanır.
Sık Sorulan Sorular
Mahkemede nihai karar yazıldı ne demek?
Herhangi bir dava sonunda mahkeme tarafından verilen son karar nihai karardır. Bu alınan son karar kesinleşmiş nihai karar olarak adlandırılır. Mahkeme, usüle veya esasa ilişkin nihai kararla davaya son verir.
Gerekçeli karar kaydedildi ne demek?
Gerekçeli karar mahkemenin son duruşmasında verdiği nihai kararın ilgili kanun maddelerine atıf yapılması kaydıyla ve gerekçesi açıklanarak verilen uzun karardır.
Kesin karar ne demek?
Aleyhinde başvuru yapılacak hiçbir kanun yolu kalmayan kararlara kesinleşmiş karar denir.
Hüküm kararı nedir?
Yargılama sonucunda davanın esası hakkında verilen nihai karar, hükümdür. Hüküm, yargılamanın sonlandığı duruşmalarda verilir ve sözlü olarak bildirimde bulunulur.