Mal beyanı, borçlunun kendisinde veya üçüncü şahıslar yedinde bulunan bütün mal, alacak ve diğer hakları ile kazanç ve gelirlerini belirten belgelerdir. İcra ve İflas Kanunumuzun 74. Maddesinde “Beyan Muhteviyatı” başlığı altında düzenlenen mal beyanı icra takibinin yapıldığı, icra müdürlüğüne yazılı veya sözlü alarak yapılabilmektedir. Mal beyanı süresi içerisinde verilmemesi halinde İcra ve İflas Kanununun 76. Maddeleri uyarınca tazyik hapsi ile cezalandırılmak mümkün olabilmektedir.
İcra müdürlüklerinde mevcut mal beyanı formu doldurularak beyanda bulunmak mümkün olduğu gibi, mal beyanı dilekçesi hazırlanarak da beyanda bulunmak mümkündür.
Mal Beyanında Neler Yazılır?
Mal beyanı ile genel amaç borçlunun, borcunu ödemeye yeter varlığının bulunup bulunmadığının tespit edilmesidir. Bu nedenle sadece borca yeter şeklinde beyanda bulunmak yeterlidir. Ayrıca beyanda bulunulan taşınır ve taşınmazlar haricinde bütün hak ve alacaklar detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Mal beyanına konu olabilecek hak ve alacaklar hatta borçları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
- Taşınmaz mallar (ev, arsa, ofis, işyeri, tarım arazisi v.s)
- Taşınır mallar
- Kıymetli eşyalar
- Banka hesap bilgileri
- Alacaklar
- Borçlar
- Şirket ortaklıkları
- Telif hakları
- Miras payları
- Kira gelirleri
- Yatırım alacakları
- Banka kredileri, vergi veya SGK borçları
Mal Beyanında Bulunma Süresi
Borçlu, borca itiraz etmemesi halinde mal beyanında bulunma süresi 7 gündür. Borçlunun borca itiraz etmesi halinde ve itirazın reddedilmesi durumunda ise 3 gün içerisinde beyanda bulunulması gerekir. Bu sürelere uyulmaması halinde alacaklının talebi ile tazyik hapsi ile cezalandırılmak mümkün olduğundan gerçeği aykırı beyanda bulunmamak ve süresinde beyanda bulunmak önemlidir.
Mal Bildiriminde Bankadaki Para Yazılır Mı?
Mal bildiriminde banka ve diğer finans kuruluşları nezdinde bulunan para ve menkullerimizin yer alması gerekip gerekmediği konusunda sık sık tereddüde düşüldüğü görülmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mal bildirimleri banka ve benzer finans kuruluşlarında bulunan değerleri de kapsamaktadır. Bu nedenle bu bilgilerinde detaylı bir şekilde mal beyanı dilekçesinde yer alması gerekir.
Mal Beyanında Bulunmak İcrayı Durdurur Mu?
Mal bildirimde bulunmak hukuki bir işlemdir. Ancak İcra ve İflas kanunumuzda borçlunun mal bildiriminde bulunması icrayı durduracağı şeklinde bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle kişinin sadece mal beyanında bulunması icrayı durduran bir hukuki işlem değildir. Mal bildiriminde bulunulması halinde de icra aynı şekilde devam eder.
Mal Beyanı İcra Dairesine Posta Yolu İle Gönderilir Mi?
Mal beyanında bulunmak hukuki bir işlemdir. Bu nedenle resmi makamlar aracılığı ile yapılması gerekir. Ancak posta yolu ile yapılacak beyanların usulünce takibin yapıldığı icra müdürlüğüne yapılması da geçerlilik kazanabilecektir. Ancak buna rağmen tüm bu işlemlerin icra müdürlüğü aracılığı ile veya elektronik imza ile uyap vatandaş aracılığı ile yapılması daha etkili olacaktır. Buna karşın posta yolu ile mal bildiriminde bulunulduğu da geçerli olarak kabul edilmektedir.
Mal Beyanı Nereye Yapılır?
Mal bildirimi icra takipleri sonucu İcra ve İflas Kanununun 74. Maddesi gereğince yapılacaksa, takibin yapıldığı icra müdürlüğüne beyanda bulunulmalıdır. Asıl icra takibinin yapıldığı icra müdürlüğünden farklı bir şehirde ikamet edilmesi halinde en yakın icra müdürlüğü aracılığı ile mal beyanı dilekçesinin ilgili icra müdürlüğüne gönderilmesi mümkündür.
Bunun dışında e-devlet aracılığı ile uyap vatandaş portal üzerinden de mal beyanı yapılabilmektedir. Ancak bu şekilde mal bildirimi yapılabilmesi için elektronik imza sahibi olmamız gerekir.
Gerçeğe Aykırı Mal Beyanında Bulunmak
Mal beyanı süresi içerisinde yapılmaması tazyik hapsi ile cezalandırılmaya sebebiyet verdiği gibi, gerçeğe aykırı beyanda bulunmak da hapis cezası ile cezalandırılmaya sebebiyet verebilecek bir davranıştır. İcra ve İflas Kanunumuzun 338. Maddesinde yer alan hükme göre gerçeğe aykırı mal beyanında bulunmanın cezası 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezasıdır.
İcra Borcundan Dolayı Mal Beyanı Nasıl Yapılır?
Mal beyanları daha çok icra takiplerinden sonra borçlu tarafından yapılmaktadır. Bunun için 7 günlük süre içerisinde takibin yapıldığı icra müdürlüğüne yazılı veya sözlü olarak başvuru yapmak gerekir. İcra takibinin yapıldığı başka bir yargı çevresinde ikamet ediliyor olması halinde en yakın adli yargı biriminde bulunan nöbetçi icra müdürlüğüne müracaat ederek yetkili icra müdürlüğüne gönderilmek üzere mal beyanında bulunulması mümkündür. Bunun dışında ise ayrıca uyap vatandaş portal üzerinden elektronik imzalı belge oluşturularak da mal bildiriminde bulunulması mümkündür.
Mal Beyanı 7 Günü Geçerse Ne Olur?
İcra takiplerine istinaden yapılacak mal bildirimlerinin süresi içerisinde yapılmaması hatta gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde tazyik hapsi ile cezalandırılmak mümkündür. Bunun için öncelikle alacaklının talebi gerekmektedir. Alacaklının talebi ile tazyik hapsi ile cezalandırılması durumunda borçlunun mal bildiriminde bulunulması halinde tazyik hapsi düşmektedir.
Mal Beyanı Mecburiyeti Var Mı?
İstisnalar dışında mal bildiriminde bulunmak gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi borçlunun icra takipleri nedeniyle mal beyanında bulunmaması nedeniyle alacaklının talebi üzerine tazyik hapsi ile cezalandırılmak mümkündür. Bunun dışında icra ve iflas kanunu çerçevesinde mal beyanında bulunmak gibi bir zorunluluk yoktur.
İcra Geldiğinde Mal Beyanı Nasıl Yapılır?
Mal bildiriminde bulunulması İcra ve İflas Kanununun 74. Maddesi gereğince yapılacak ise ödeme emrinin tarafımıza tebliğinden itibaren 7 günlük süre içerisinde beyanda bulunmak gerekir. Bunun için icra takibinin yapıldığı, icra müdürlüğü yargı çevresinde ikamet edilmesi halinde bizzat icra müdürlüğüne müracaat ederek veya farklı bir yargı biriminde ikamet edilmesi halinde en yakın icra müdürlüğü aracılığı ile beyanda bulunmak mümkündür. Bunlar dışında ise UYAP vatandaş portal aracılığı ile e-imzalı mal beyanı dilekçesi ile yine ilgili icra müdürlüğüne beyanda bulunmak da mümkündür.
Kamu Görevlilerinin Mal Beyanında Bulunması Zorunluluğu
Mal beyanında bulunmak sadece İcra ve İflas Kanunu gereğince yapılması gereken zorunlu bir işlem değildir. Bunun dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125/D-j maddesi uyarınca da mal bildiriminde bulunmak zorunludur. Bu şekilde devlet memurlarının mal bildiriminde bulunmaması ise disiplin cezası ile cezalandırılmaya sebebiyet verebilecek bir davranıştır. (Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası)
Haczedilecek Mal Yoksa Ne Olur?
Borçlunun yukarıda belirtmiş olduğumuz özelliklere sahip herhangi bir mal, taşınır, taşınmaz veya borç / alacağı olup olmaması mal beyanında bulunmasına engel değildir. Borçlu yine bu şekilde beyanda bulunmak zorundadır. Bu konuda uygulanacak prosedür farklı olup, haczedilecek mal yoksa uygulanacak prosedür hakkında daha detaylı bilgilere “Borçlunun Üzerinde Mal Yoksa Ne Yapılır” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Mal Beyanı Dilekçesi Örneği
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE
Esas / Takip No :
Borçlu : Açık Kimlik ve Adres Bilgileri
Alacaklı : …
Konu : Mal Beyanı
Tebliğ Tarihi : …
Açıklamalar : İcra müdürlüğünüz tarafından yapılan … esas nolu takip talebine istinaden gönderilen ödeme emri … tarihinden tarafıma tebliğ edilmiştir. Yapılan icra takibine istinaden mal beyanında bulunmak istiyorum. Üzerime kayıtlı taşınır, taşınmaz, alacak ve borç bilgileri aşağıdaki gibidir.
- Taşınmaz bilgileri
- Taşınır bilgileri
- Banka ve Finans kuruluşlarındaki hesaplarıma ilişkin bilgiler
- Diğer borç ve alacak bilgileri
İsim Soyisim Borçlu