Heyet Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?

Heyet raporu nedir? Heyet raporu nasıl alınır veya heyet raporu nereden alınır gibi sorular günlük yaşamda bir çok kişinin karşılaşabileceği sorulardandır. Şöyle ki; iş kazası, iş başvurusu, adli vaka, ehliyet yenileme, askerlik muayenesi hatta vize işlemleri gibi bir çok nedene bağlı olarak heyet raporu istenebilmektedir. Uygulamada zaman zaman sağlık kurulu raporu olarak da bilinir.

Görüldüğü üzere heyet raporu istenme nedenleri oldukça çeşitli olabilmektedir. Bu nedenle yaşamı boyunca hemen hemen herkes bir kez de olsa heyet raporu alma gereği duymuştur. Heyet raporu nasıl alınır? Heyet raporu nereden alınır? Heyet raporu kaç gün geçerlidir veya heyet raporu kimlere verilir gibi sorulara değinmeden önce heyet raporu nedir sorusuna cevap vermek yerinde olacaktır.

Heyet Raporu Nedir?

Sağlık kurulu raporu yukarıda da belirtildiği üzere birçok nedenden ötürü istenebilmektedir. Kişinin genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olmak veya sağlık açısından herhangi bir işi yapıp yapamayacağı konusunda bilgi edinmek için istenebilmektedir.

Heyet raporları tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınabileceği gibi; bu statüde olan üniversite hastanelerinden de veya günümüzde özel hastanelerden de alınması mümkün hale gelmiştir. Başlıca iç hastalıkları, genel cerrahi, göz hastalıkları psikiyatrı ruh ve sinir hastalıkları, kardiyoloji ve nöroloji gibi bölümlerce kişinin gerekli muayenesinin yapılması sonrası düzenlenen raporlardır.

Raporun istenme nedeninin çeşitliliği ve sıklığı göz önüne alınarak günümüzde bir çok devlet hastanesinde bu hususta bölümler oluşturulmuştur. Bu nedenle içinde bulunduğumuz şartlar dahilinde heyet raporu veya diğer bir ifade ile sağlık kurulu raporu 2 ile 3 gün içerisinde alınması mümkündür.

Heyet Raporu Nasıl Alınır

Heyet raporları ya da sağlık kurulu raporu alabilmek için öncelikle yukarıda belirtilen tam teşekküllü bir hastaneye başvurmak gerekmektedir. Genellikle heyet raporlarının alınması mümkün hastanelerde bu işlem için oluşturulmuş birimler mevcuttur.

Sağlık kurulu raporu için oluşturulmuş birimlere kimlik belgesi, pasaport veya ehliyet gibi kişinin kimliğini gösteren resmi kurumlarca verilmiş belgelerle başvurmak gerekmektedir. Büyük ölçüde bu dirimlerde sağlık kurulu raporu alabilmek için oluşturulmuş matbu dilekçe ve formlar bulunmaktadır. Bu formlar eksiksiz bir şekilde doldurularak tetkik ve muayene işlemlerinin yaptırılması gerekmektedir.

Yapılan muayene ve tetkikler sonucuna göre çeşitli birimler tarafından bu tetkikler detaylı olarak incelenerek başvuranın genel sağlık durumu hakkında detaylı bilgiler yazılmaktadır. Her ne kadar kısmen farklılık gösterse de bu işlemleri 2- 3 gün içerisinde tamamlamak mümkündür.

Heyet Raporu Kaç Gün Geçerlidir

Heyet raporu kaç gün geçerlidir? Sorusuna genel geçerli bir cevap vermek oldukça zordur. Bu durum heyet raporlarının istenme nedenine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin bir takım heyet raporları bir defaya mahsus istenmekte iken; bazı heyet raporlarının her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Diğer bir ifade ile her yıl yeni bir sağlık kurulu raporu istenmesi mümkündür. Ancak düzenlenen birçok heyet raporunda büyük ölçüde söz konusu raporun geçerlilik tarihi detaylı bir şekilde belirtilmektedir.

Heyet raporlarının geçerlilik süresi konusunda özel kanunlarca veya tüzük, yönetmelik ile herhangi bir ayrıca geçerlilik süresi belirtilmemiş ise; Heyet raporlarının geçerlilik süresi doksan gündür. Ancak sağlık kurulu raporunun istenme nedenine bağlı olarak bu süreler daha çok ilgili kurum yönetmeliklerinde belirtilmiştir. Durumun bir örnekle açıklanması gerekirse; özel güvenlik görevlileri sağlık şartları yönetmeliğinde; özel güvenlik için istenen heyet raporlarının bir yıl süre ile geçerli olduğu, bu süre sonunda ilgilinin tekrar heyet raporu alması gerektiği belirtilmiştir.

Heyet Raporu Ücreti Ne Kadar?

Yukarıda da belirtildiği gibi heyet raporları tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınabileceği gibi; Üniversite hastanelerinden veya sağlık bakanlığınca verilmiş yetkiye istinaden özel hastanelerden alınması mümkündür. Bu durumlar dikkate alındığında da heyet raporu ücreti ne kadar sorusuna sağlık kurulu raporunun diğer bir şekli ile raporun alındığı hastaneye göre bir cevap vermek gerekmektedir.

Yapmış olduğumuz araştırma neticesinde 2024 – 2025 yılında tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan heyet raporu için 200 TL ile 300 TL arasında bir ücret ödenmektedir. Bu durum Üniversite hastanelerinde ise 500 TL ile 700 TL arasında değişiklik göstermektedir. Özel hastanelerde ise heyet raporu ücreti 500 TL ile 1000 TL arasında değiştiği bilinmektedir. Ancak özel hastanelerden alınan raporlarda söz konusu raporun istenme nedenine veya yapılan tetkiklerin çeşitliliğine ve sağlık kurulu raporunun niteliğine göre bu ücret değişebilmektedir.

Buna karşın iş başvuruları için alınan sağlık kurulu raporu genellikle aile hekimliklerince verildiğinden ayrıca bir ücret talebinde bulunulmamaktadır. Bu nedenle aile hekimlerinden alınan sağlık kurulu raporları ücretsizdir.

Heyet Raporu Kimlere Verilir?

Heyet raporu kimlere verilir veya heyet raporu neden istenir gibi sorular daha çok iş başvurusu, adli vaka, askerlik muayenesi veya ehliyet başvurusu yapmak üzere ilgili kurumlara müracaat eden kişilerce araştırma konusu yapılan bir durumdur. Günümüzde sağlık raporunun istenme nedenlerin başında iş başvurusu veya engellilik durumunun tespiti gelmektedir.

Ayrıca bir çok adli vakalarda mağdurun suçtan dolayı görmüş olduğu zararın tespiti veya failin ceza ehliyetinin tespiti içinde istenmesi mümkündür. Ancak bu tip adli vakaya ilişkin heyet raporları daha çok Adli Tıp Kurumunca verilmektedir. Özellikle tehlikeli ve ağır iş kollarında kişinin görev tanımı içindeki vazifeleri yerine getirmeye elverişli olup olmadığının tespiti için istenebilmektedir. Ancak heyet raporlarının istenme nedenine bağlı olarak kapsamı değişebilmektedir.

Kronik Hastalık Raporu Nasıl Alınır

Kronik hastalık raporları genellikle evde sağlık hizmetleri için alınır. Niteliği itibariyle tek hekimli sağlık raporları arasında yer alır. Yine devlet hastanelerinden alınabileceği gibi üniversite hastaneleri veya özel sağlık kuruluşlarından da kronik hastalık raporu alınabilir.

Bunun için çoğunlukla ilgilinin ayrıca müracaat etmesine gerek yoktur. Tek hekimli sağlık raporu olması nedeniyle muayene olunan doktorun takdiri doğrultusunda verilir. Bu raporlarda yine e-nabız sistemi üzerinden görüntülenmesi mümkündür.

Heyet Raporu Alırken Nelere Bakılıyor?

Heyet raporu alırken nelere bakılıyor sorusu genellikle heyet raporunun istenme nedenine bağlı olarak kısmen farklılık göstermektedir. En sık rastlanılan işe giriş sırasında istenilen heyet raporlarında daha çok işitme ve görme testi, tam kan sayımı, idrar tahlilleri, EKG, solunum testi gibi tetkikler yapılmaktadır. Heyet raporu alırken istenilen tetkiklerin çeşitliliğinden de anlaşılacağı üzere bir çok branşta doktor muayenesine tabi tutulmaktadır.

Bunlar göz hastalıkları, kardiyoloji, iç hastalıkları veya ortopedi gibi bölümler olabilmektedir. Bu nedenle heyet raporu alırken nelere bakılıyor sorusuna tek bir cevap vermek mümkün değildir. İş başvurularında istenilen tetkikler ile silah ruhsatı için istenilen heyet raporlarında istenilen tetkikler farklılık gösterebilmektedir. Raporun istenmesinin asıl nedeni kişinin raporun istenmenedenine engel bir sağlık durumunun bulunup bulunmadığının tespit edilmesidir.

Heyet Raporuna İtiraz Edilebilir Mi?

Heyet raporuna itiraz edilmesi kural olarak mümkündür. Raporun alındığı devlet hastanesi, Üniversite hastanesi veya özel hastanenin bulunduğu il veya ilçe sağlık müdürlüğüne verilecek olan dilekçe ile mümkündür. Heyet raporlarına itiraz genellikle engelli raporlarında karşılaşılmaktadır. Heyet raporlarına itiraz genellikle söz konusu raporun ilgiliye tebliğini izleyen otuz günlük süre içerisinde yapılması gerekmektedir. Heyet raporuna itiraz dilekçesi il sağlık müdürlüğü veya ile sağlık müdürlüğüne ulaşmasına müteakip yetkililerce ön incelemeye tabi tutulmaktadır.

Yapılan inceleme sonucunda itirazın niteliğine göre ilgili kişinin daha önce yapılan tüm tetkik ve raporları ile birlikte hakem hastaneye sevki yapılmaktadır. İtiraza konu daha öce yapılan tüm tetkiklerin tekrar hakem hastanesinde yapılması sonucu ilgili kişi hakkında yeniden bir heyet raporları düzenlenmektedir. İlk heyet raporunun düzenlenmiş olduğu hastane heyet raporu ile hakem hastane tarafından düzenlen raporlar arasında farklılık bulunması halinde gerekli düzenlemeler yapılarak nihai karar verilmektedir.

3 Doktorlu Heyet Raporu

3 doktorlu heyet raporları tam teşekkül hastanelerden alınır. Bu hastanelerin devlet hastanesi, üniversite hastanesi veya özel hastane olup olmadığı konusunda bir ayrım yoktur. Öncelikle raporun alınmak istendiği hastaneden bu konuda randevu alınmalıdır. Hastanede bulunan matbu formlar usulünce doldurularak talep edilen ücretin hastane veznelerine yatırılması gerekir.

İlgiliye verilecek olan muayene gün ve saatinde hazır bulunularak gerekli muayene işlemleri yapılır. Muayene sırasında ilgilinin daha önce bu konuda görmüş olduğu tedavi evraklarını yanında bulundurmasında fayda vardır. Üç doktorlu heyet raporları belirlenen konusunda uzman hekimlerce yapılan muayene sonucu yine heyet kuruluna sunulur. Burada kişinin sağlık durumu hakkında nihai karar verilir.

E Devletten Heyet Raporu Nasıl Alınır

Sağlık kurulu raporları bir takım tetik ve incelemeler sonucu verilir. Bu nedenle ilk defa bu konuda raporların e-devlet aracılığı ile alınması mümkün değildir. Ancak daha önce alınmış sağlık raporlarının e devlet sistemi üzerinden yeniden görüntülenmesi mümkündür. Aşağıda belitmiş olduğumuz adımların takip edilmesi ile beraber sistemde daha öne alınmış raporlar tekrar yazılı hale getirilmesi veya görüntülenmesi mümkündür.

  1. www.turkiye.gov.tr adresine TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır.
  2. E devlet sisteminde anasayfa içerisinde bulunan arama bölümüne “sağlık raporu” yazılarak sonuçlar arasında gerekli seçim yapılmadır.
  3. Görüntülenen sonuçlar arasında size uygun olan seçenekler tespit edilerek raporlar görüntülenir.

E-Devlet sistemi üzerinden geçerliliği devam eden raporların tekrar ıslak imza ile imzalanmasına gerek bulunmamaktadır. Buradan alınacak dokümanlar genellikle e-imzalı olarak düzenlenmektedir.

E Devlet Heyet Raporu Sorgulama

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk defa e devlet üzerinden sağlık raporu alınması mümkün değildir. Daha önce alınan sağlık raporlarının e devlet sistemi üzerinden sorgulama yöntemi ile yeniden görüntülenebilir. Bu sorgulama ekranlarında ise aşağıdaki nitelikteki sağlık raporları görüntülenir.

  1. Kişisel sağlık bilgi formu
  2. E-İmzalı durum bildirir sağlık kurulu raporu
  3. E-İmzalı çocuk özel gereksinim raporları
  4. E-İmzalı Türk Silahlı Kuvvetleri sağlık kurulu raporları
  5. E-İmzalı durum bildirir tek hekimli sağlık raporları
  6. Gemi adamı sağlık raporu

Engelli Heyet (Sağlık) Raporu

Engelli sağlık raporları, raporu talep eden kişinin engellilik derecesi, engellilik grubu veya engellilik türleri hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı raporlardır. Genellikle engelli sağlık raporları evde bakım yardımı, engelli aylıkları, özel eğitim yada engelli istihdamı için alınır. Diğer sağlık raporlarına nazaran engeli sağlık raporları daha kapsamlıdır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının belirli aralıklarla güncellenmiş hastanelerden alınır. Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu bu hastaneler genellikle devlet hastanesi ve üniversite hastaneleridir.

Hangi Hastalara Yüzde 90 Rapor Verilir

Engelli raporları belirli kategorilere ayrılmıştır. % 90 engelli raporları da “ağır engelli” kategorisinde yer alır. Daha çok bu kişilerin kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak ölçüde engelli olduğu durumlarda verilir. Yüzde 90 engelli raporları sadece bedensel engellilik durumlarında verilmez. Ayrıca zihinsel engellilik durumlarında da gerek görülmesi halinde %90 engelli raporu verilebilmektedir.

Şeker Hastası Yüzde Kaç Engelli Rapor Alır

Diyabet, yani şeker hasalıklarına bağlı olarak kişinin başkaca hastalıkları da olabilmektedir. Bu nedenle şeker hastalıkları için genel bir engelli raporu oranı yoktur. Ancak genellikle şeker hastaları için % 40 oranında engelli olarak kabul edilmektedir. Bu oran hastalığın düzeyine göre % 20 olabileceği gibi % 60’lara kadar da çıkabilmektedir.

Heyet Raporu Hangi Bölümler İçin Gerekir?

Heyet (sağlık) raporları oldukça detaylı bir tetkik ve muayene işlemlerinden geçilerek düzenlenir. Bu nedenle farklı uzmanlık alanlarına salip bir çok hekim ilgiliyi muayene etmektedir. Heyet şeklinde düzenlenen sağlık raporları da aşağıdaki branşlarda muayene ve tetkikler yapılır.

  1. Göz hastalıkları
  2. Kulak / Burun / Boğaz Hastalıkları
  3. İç Hastalıkları
  4. Kardiyoloji
  5. Fizik tedavi
  6. Ruh ve sinir hastalıkları
  7. Ortopedi
  8. Üroloji
  9. Göğüs hastalıkları
  10. Genel cerrahi