Eve Haciz Gelirse Ne Olur? (İ.İ.K Md. 82)

Haciz alacaklının alacağını tahsil etmek amacıyla borçlunun malvarlıklarına yönelik uygulanan bir cebri icra yoludur. Genel olarak haciz işlemleri icra takibinin kesinleşmesinden sonra başvurulan bir hukuki yoldur. Son yıllarda ekonomideki istikrarsızlıklar nedeniyle kişiler zorunlu ihtiyaçlarını dahi borçlanma yoluyla gidermeye başlamışlardır. Bu nedenle İcra İflas Hukuku alanında; Eve haciz gelirse ne olur? Yeni yasaya göre eve haciz gelir mi? Eve haciz gelmesi için borç ne kadar olmalı? Gibi sorularla sıkça karşılaşmaktayız.

Bizde u yazımızda ev haczi (eşya haczi) konusunda tüm merak edilen soruları cevaplamayı amaçladık.

Yeni Yasaya Göre Eve Haciz Gelir Mi?

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunumuzda 2012 yılında esaslı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler sonrası eve haciz gelemeyeceği yönünde tam olarak gerçeği yansıtmayan bilgiler dijital ortamda yayılmaya başlanmıştır. Öncelikle hatırlatmakta fayda görüyoruz ki yapılan bu değişiklikler ev haczi olarak bilinen eşya hacizlerini tamamen yasaklamış değildir. Ancak 2012 yılında İcra ve İflas Kanununda yapılan bu değişiklikler büyük ölçüde eşya haczini kısıtlar şekildedir.

Eve haciz gelirse ne olur? Konusunda gerekli bilgilendirmeler İcra ve İflas Kanunumuzun 82. Maddesinde yapılmıştır. Buna göre ev haczinde “borçlu ile birlikte aynı konutta yaşayan diğer aile bireylerine ait ya da ailenin ortak kullanımına ait eşyaları haciz konusu yapılamaz.”

Görüldüğü gibi yeni düzenlemeler ev haczinde eşyaların haczedilemeyeceği sonucunu doğurmasa da, eşya haczini kısıtlar niteliktedir. Bu hususta icra memuruna takdir yetkisi tanınmıştır. İcra memuru elbette ki bu takdir yetkisini kullanırken gözetmesi gereken bir takım ilke ve kurallar vardır. Burada ise eşya haczini kısıtlayan “ekonomik yarar” ön plana çıkmaktadır. İcra memuru ev / eşya haczi sırasında yasanın 82. Maddesinde yer alan haczi caiz olmayan malları gözetmek durumunda olduğu gibi, hacizde ekonomik yarar bulunmayan veya muhafazası ile satışında güçlüklerle karşılaşılan eşyaların da haczedilmemesi gerektiğini gözetmekle yükümlüdür.

Eve Haczinde Hangi Eşyalar Haczedilemez?

Bu konuda İcra ve İflas Kanunumuzda hangi eşyaların haczedilemeyeceği konusunda tek tek bir düzenlemeye yapılmamıştır. Eve haciz gelirse ne olur? Veya hangi eşyaların haczedilemeyeceği konusunda İcra ve İflas Kanunumuzun 82. Maddesi gözetilerek kıyas yolu ile bir karar verilmektedir.

Yüksek yargı organları kendisi ve ailesi için lüzumlu veya zorunlu olan eşyaların haczedilemeyeceği konusunda fikir birliğine varmışlardır. Bunun dışında halı, koltuk takımı, ütü veya televizyon gibi insan orununa yakışan eşyalarında haczedilemeyeceği konusunda da görüş birliğine varmışlardır.

Eve Gelen Hacizde Neler Alınabilir?

Mevcut yasal düzenlemelerde ev haczi sırasında, kullanılan eşyaların haczedilmesi kısıtlanmıştır. Ancak bu kısıtlamalar ev haczini tamamen ortadan kaldırır nitelikte değildir. Haciz sırasında evde kıymetli evrak, para, antika veya süs eşyalarının haczedilmesinde bir engel yoktur. (İ.İ.K md 82/3, 1. Cümle)

Konuyu dilerseniz bir örnek ile açıklayalım. Yukarıda koltuk takımı, halı, televizyon gibi ev eşyalarının haczedilemeyeceğini belirtmiştik. Buna karşın ev haczi sırasında amacı dahilinde kullanılmayan, sadece antika değeri olan bir halı veya kilimin haczedilmesi mümkün hale gelebilmektedir.

Çiftçinin Eve Haciz Gelirse Ne Olur?

Eşya haczi veya ev haczi olarak nitelendirilen başka bir durum ise çiftçileri yönelik uygulanan bir haciz işlemidir. Borçlu çiftçi ise eve haciz gelmesi halinde de İcra ve İflas Kanunumuz bir takım kısıtlamalar düzenlemiştir. Buna göre çiftçilerin haczedilemeyecek mal ve eşyaları aşağıdaki gibidir.

  • Kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamada kullandığı tarım arazisi
  • Ziraat aletleri
  • Yine kendisi ile ailesinin geçimini için zorunlu olan süt veren inek, manda keçi veya koyunlar ile bunlara ait 3 aylık yemleri
  • Yeni mahsul için gerekli olan tohumlukları

Banka Borcundan Dolayı Eve Haciz Gelirse Ne Olur?

İcra ve İflas Kanunumuz ev haczinde, haczedilemeyecek mallar konusunda, alacaklı veya borçlu yönünden bir ayrım yapmamıştır. Banka borcu, hatta kamu alacaklarının tahsili amacı ile olsa dahi İcra ve İflas Kanunumuzun 82. Maddesi her borçlu için uygulanır. Bu nedenle banka veya kredi borçlarından dolayı gerçekleşecek ev hacizlerinde de yasanın 82. Maddesi dikkate alınarak haczi caiz olmayan mallar üzerinde haciz işlemi uygulanmaz.

Ne Kadar Borca Eve Haciz Gelir?

Bu konuda yasalarımızda herhangi bir kısıtlama yapılmamıştır. 5.000 TL ya da 10.000 TL gibi cüzi sayılabilecek miktar için eve haciz gelmesi mümkün olduğu gibi çok daha yüksek miktarlarda da eve haciz gelmesi mümkündür. Ancak icra müdürlüğü eve haciz işlemi sırasında yukarıda detaylarını belirtmiş olduğumuz ekonomik yararı gözetmekle yükümlüdür. Örneğin 2.000 TL’lik borç için yapılacak ev (eşya) haczi sırasında ekonomik yarardan söz etmek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle haciz masraflarını karşılamayacak kadar düşük miktarlı alacaklar için ev haczi yapılmadığını söylememiz yanlış olmayacaktır.

Evden Haciz Devri Kapanıyor Mu?

Eve haciz gelirse ne olur? Evden haciz devri kapanıyor mu? Veya icrada evden eşya alınır mı? Gibi sorular bu konuda sık karşılaştığımız sorular arasında yer alır. Yukarıda detaylarını belirttiğimiz şekilde evden haciz devri tamamen kapanmış değildir. Ancak bu konudaki yasalarımızdaki mevcut düzenlemeler tamamen olmasa da evden eşya haczini kısıtlar niteliktedir. İcra ve İflas Kanunumuzdaki bu düzenlemeler sonrasında ev hacizlerinde fark edilir bir düşüş gözlemlenmiştir. Alacaklı ve alacaklı vekillerinin de büyük ölçüde ev haczinden vazgeçmeleri nedeniyle tamamen yasaklanmasa da evden haciz devrinin yavaş yavaş kapanmaya başladığını söyleyebiliriz.

Tebligattan Kaç Gün Sonra Haciz Gelir?

İhtiyari tedbir uygulamaları dışında eve haciz, maaşa haciz veya taşınır ve taşınmazların haczi gibi uygulamalara geçilebilmesi için öncelikle alacaklı tarafından borçlu aleyhine başlatılan takip talebinin kesinleşmesi gerekir. Takip talebi kesinleşmeksizin cebri icra yoluna başvurulamaz. Yasalarımızdaki düzenlemelere göre takip talebi ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren 7 günlük süre zarfında kesinleşmektedir. Bu bilgi ışığında tebligattan kaç gün sonra haciz gelir? Sorusuna tam olarak bir cevap vermek mümkün olmasa da 7 günlük bu kesinleşmeden sonra alacaklının haciz hakkı doğmaktadır.

Maaşım Var Eve Haciz Gelir Mi?

Maaş haczi veya banka hesabına bloke konulması icra takipleri sırasında sık başvurulan bir hukuki yoldur. Uygulamada kişinin maaşlı olarak çalışıyor olması halinde evine haciz gelmeyeceği yönünde yanlış bir bilgi vardır. Kişinin aktif olarak çalışması ve çalıştığı yerden maaş alıyor olması halinde, bu maaşından yasal oranlarda kesinti yapılabileceği gibi aynı anda ev haczi de mümkündür. Ancak ev eşyalarının haczi konusunda yasanın 82 maddesi ve alt bentleri gözetilmek zorundadır.

Kiralık Eve Haciz Gelir Mi?

Borçlunun kiracı olarak başka bir evde oturması ev haczine engel bir durum değildir. Günümüzde ev haczi olarak tabir edilen uygulama daha çok borçlunun eşyalarına yönelik bir haciz işlemidir. Bu nedenle de kiracılık durumu söz konusu olmuş olsa dahi eve haciz gelmesinin önünde bir engel yoktur. Ancak evin eşyalı olarak kiralandığının kira sözleşmesi gibi resmi belgelerle kanıtlanması durumunda haczi mümkün olan eşyaların bulunması durumunda dahi ev sahibine ait olan eşyalar üzerinde haciz işlemi yapılamaz.

Haciz Gelen Evde Kimse Yoksa Ne Olur?

İsminden de anlaşılacağı üzere haciz işlemi bir çeşit cebri icra yoludur. Haciz ihbarnamesinin alacaklıya tebliğ edilmesine rağmen borç ödenmemesi durumunda ve gerek görülmesi halinde çilingir vasıtasıyla kapının açılarak kolluk kuvveti (polis / Jandarma) nezaretinde eve girilebilir. Ancak ev eşyalarının da haczedilememesi yönündeki düzenlemelerden sonra alacaklı çoğu zaman ev haczi ile alacağını tahsil edemediğinden artık günümüzde ev haczi oldukça nadir uygulanan bir haciz türüdür.

İcrada Evden Eşya Alınır Mı?

İcrada evden eşya alınabilmesi belirli kurallar dahilinde mümkündür. İcra ve İflas Kanununun 82 maddesinde yer alan hükümlere göre; Borçlu ile aynı konutta yaşayan diğer aile bireylerinin lüzumlu ve zorunlu ihtiyaçlarının icrada haciz yolu ile alınması söz konusu olamaz. Ev haczi sırasında konutta borçluya ait süs eşyası, antika veya para gibi değerler bulunması ev eşyasının haczedilememesi durumunun istisnalarıdır. Ancak kişinin evinde yaşamını sürdürmesi için gerekli bulunan halı, dolap, kanepe veya televizyon gibi eşyaların mevcut yasalarımıza göre haczedilmesi mümkün değildir.

Eve Haciz Gelmesi İçin Borç Ne Kadar Olmalı?

Borcun miktarı eve haciz gelip gelemeyeceği konusunda belirleyici değildir. Ancak haciz işlemi sırasında ekonomik yararın gözetilmesi zorunludur. İkinci el olarak evden alının eşyaların satışı sık rastlanılan bir durum değildir. İcra ve İflas Kanununda 2012 yılından önceki düzenlemelerde yeddi emin depolarında satışı bekleyen birçok ev eşyası kullanılamaz hale gelmiştir. Bu durumda da ekonomik yarardan söz etmek mümkün değildir. Bu husus gözetildiğinde İcra ve İflas Kanunumuzda yapılan bu düzenlemenin yerinde olduğunu düşünmekteyiz.

Eve Gelen Hacizde Neler Alınabilir?

Eve gelen hacizde neler alınabileceği konusunda gerekli düzenlemeler yasanın 82. Maddesinin 1. Cümlesinde yer alır. Buna göre ev eşyalar dışında kalan aşağıdaki eşyalar ev haczinde alınması mümkün olan eşyalar arasında yer alır. Yasanın devamında ise haczedilemeyecek ev eşyaları konusunda gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

  1. Para
  2. Kıymetli evrak
  3. Altın / Gümüş
  4. Değerli taşlar
  5. Antika eşyalar
  6. Süs eşyaları

Mal Varlığı Yoksa İcraya Verilirse Ne Olur?

Borçlunun üzerinde mal varlığı olup olmaması icra takibinin başlatılmasına engel bir durum değildir. Alacaklı borçlu üzerinde mal varlığı olmasa dahi icra takibine başlamalıdır. Çünkü alacaklının, alacağını tahsili sadece mal varlıkları ile mümkün değildir. Bunun dışında maaş haczi, banka hesaplarında bulunan değerlerin haczi gibi farklı cebri icra yolları da vardır.

Mal varlığı yoksa icraya verilirse ne olur? Konusunda daha detaylı bilgilere; “Borçlunun Üzerinde Mal Yoksa Ne Yapılır?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Eve Hacizde Televizyon Alınır Mı?

Ev haczinde televizyonun alınması İ.İ.K’nun 82. Maddesine aykırılık teşkil edecektir. Ev haczi konusunda Yargıtay ilgili hukuk daireleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin ortak olarak varmış olduğu görüşe göre; Televizyon lüzumlu eşya olarak kabul edilmiştir. Ayrıca televizyonun, haciz edilmesi sonrasında nakliye, yediemin ücreti gibi farklı ücretler doğacağından bu ücretlerin ödenmesi ile televizyonun satışından elde edilen miktar kıyaslandığında ekonomik yarardan da söz etmek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle ev haczinde televizyonunun alınamayacağını söylememiz mümkündür.

Eve İcra Genellikle Saat Kaçta Gelir?

Ev eşyalarının haczedilemezliği konusundaki düzenlemelerden sonra, ev haczi sık başvurulan bir hukuki yol olmaktan çıkmıştır. Ancak oldukça nadir olarak da görülse ev haczine zaman zaman başvurulduğu görülmektedir. Ancak bu konuda bir saat belirtmek oldukça zordur. Buna rağmen icra memurları daha çok mesai saatleri içerisinde çalıştıklarından sabah 9:00 ile akşam 17:00 arasında haciz işlemleri gerçekleştirilir. Ancak tam olarak bir saat belirtmek olanak dışıdır.

Evde Neler Haczedilemez?

Evde haczedilemeyecek eşyalar daha çok zorunlu ve lüzumlu eşyalardır. Bu bir televizyon olabileceği gibi, halı veya koltuk takımı hatta buzdolabı da bu eşyalar arasında yer alır. Ancak evde birden fazla televizyon bulunması halinde bu televizyonlardan sadece bir tanesinin haczedilmesi mümkün olabilmektedir. Bu durumda dahi icra memuru haciz sırasında ekonomik yararı gözetmek zorundadır.

Eve Gelen İcra Yatak Odasına Girebilir Mi?

Eve gelen icra memurlarının borçlunun yatak odasına girip giremeyeceği konusunda tam bir düzenleme yer almamaktadır. Ancak icra memurunun da haciz işlemi sırasında uyması gereken bir takım usul ve kurallar vardır.

Yatak odasında bulunan eşyaların elbise dolabı, ütü, yatak gibi lüzumlu ve zorunlu eşyalar olduğunu düşündüğümüzde, dolayısıyla bu eşyalar da haczedilemeyeceğinden icra memurunun yatak odasına girmesi sonucu herhangi bir şekilde değiştirmeyecektir. Bu durum zaman zaman şikayet konusu hatta tazminat taleplerine konu edilse de ev haczinin günümüzde yok denilecek kadar azaldığı da göz önüne alınarak artık icra memurlarının yatak odasına girmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

İcra Telefona El Koyabilir Mi?

Akıllı telefonların 100.000 TL’ye kadar fiyatlandırıldığı günümüzde doğal olarak icra telefona el koyabilir mi? Sorusu da akıllara gelir. Peki eve haciz gelirse ne olur? İcra memurları telefona el koyabilir mi?

Telefonların günümüzde hemen hemen zorunlu ve lüzumlu bir eşya olduğu konusunda kuşku yoktur. Bu nedenle mevcut yasal düzenlemeler cep telefonunun haczini kanımızca yasaklar niteliktedir. Ancak kişinin birden fazla cep telefonu bulunması, zorunlu işlerini diğer telefon ile görebileceği şeklinde birden fazla telefonun bulunması halinde icra memurluğunca cep telefonuna haciz konulmasının önünde bir engel olmadığını düşünmekteyiz. Bu durum esasen “el koyma” değil bir çeşit hacizdir.

Eve Haciz Gelmesi Kalktı Mı?

Eve haciz gelirse ne olur? Sorusu kadar eve haciz gelmesi kalktı mı? Gibi benzer sorularla da sık sık karşılaşmaktayız. Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalardan da anlaşılacağı üzere eve haciz gelmesi tam olarak yasaklanmamış ise de; Evde bulunan eşyaların haciz edilmesi büyük oranda kısıtlanmıştır. Bu nedenle bu durum eve haciz gelmesinin yasaklandığı izlenimi yaratmaktadır. Usulünce başlatılmış bir icra takibinden sonra gerekli koşulların oluşması hallinde de eve haciz gelmesinin önünde bir engel yoktur.

Ev Haczinde Bilgisayar Alınır Mı?

Ev haczinde bilgisayar alınır mı? Sorusuna cevap verirken bilgisayarın zorunlu veya lüzumlu bir ev eşyası olup olmadığı dikkate alınmalıdır. Bu konuda “bilgisayarın haczedilemeyeceği” şeklinde bir düzenleme yok ise de; Yerel mahkemeler ile Yargıtay ilgili hukuk daireleri bilgisayarı lüzumlu eşya olarak kabul etmiştir. Bu nedenle evde sadece bir adet şeklinde bulunan bilgisayarın haczedilemeyeceği yönünde de yerleşik içtihatları vardır.

Eve Gelen Haciz Nasıl Durdurulur?

Mevcut yasalarımız ev haczinden alacaklının, alacağını tahsilini pek mümkün kılmaz. Buna rağmen ev haczi de tamamen yasaklanmış değildir. Kişinin evine haciz gelmesi halinde borcunu orada icra memuruna ödemesi veya bu yönde bir taahhütte bulunması eve gelen haczi durdurabilir. Aksi takdirde haczi mümkün olan eşya ve diğer değerlerin icra müdürlüğü tarafından haczedilmesinde bir engel yoktur.

Eve Haciz Gelirse Ne Olur?

Eve haciz gelirse ne olur? Konusunda yukarıda yapmış olduğumuz bilgileri özetlemek gerekirse; Öncelikle haciz işlemi sırasında İ.İ.K’nun 82 maddesinde belirtilen ve zorunlu ve lüzumlu olan eşyaların haczedilemeyeceği hatırlatılmalıdır. Buna rağmen ev haczinde, ev eşyaları haczedilirken borçlunun buna ilişkin şikayet hakkını kullanması mümkündür.