Ceza Muhakemesinde Maddi Gerçek Nedir?
Gerçekliği ortaya koyan her türlü beyanlar ve ispatlar, davalarda değerlendirmeye alınır. Temelde ise ceza yargılanmasında maddi gerçeklik önem arz etmektedir. Bu aşamada ceza muhakemesinde maddi gerçek nedir sorusuna yanıt aranıyor. Gerçeğe ulaşmada aracı olan tüm delillerin göz önünde bulundurulması esas alınır. Örnek verecek olursak;
- İlk önce tarafların beyanları üzerinden araştırmalara geçilmektedir.
- Dosyada mevcut olan deliller de aynı oranda maddi gerçekliğe etki etmektedir.
- Hakim ise tüm bu unsurlar neticesinde yükümlülük haline başvurmaktadır.
Maddi gerçeğe ulaşmak adına tüm delillerin incelenmesi esas alınır. Bu aşamada da yargıç görev yapmaktadır. Yani her türlü delil, mahkemeye sunulur. Arkasından da tartışma ortamı hazırlanır ve maddi gerçeklik ortaya çıkarılır. Özellikle de tarafların beyanları ve deliller üzerinden maddi gerçeklik için araştırmalara yer verilmektedir.
Ceza Muhakemesinde Maddi Gerçeklik Sınırları
Ceza muhakemesinde maddi gerçek nedir merak edenlere hem beyanlar hem de deliller sergilenir. Çünkü maddi olan bu durumlar üzerinden gerçeğe ulaşmak mümkün olmakta. Aksi halde soyut verilerden gerçekliğe ulaşmak söz konusu değildir. Bu aşamada maddi gerçeği araştırma ilkeleri temel alınır. Bu ilkelere özel sınırlardan söz etmek gerekirse;
-İstisnalar; Gerek kıyas yasağında gerekse maddi gerçeklik ilkesinde istisnalara yer verilir. Yani istisna olarak ifade edilen durumlar gerçekliğe engel olur. Bu nedenle de istisna hallerinin göz önünde bulundurulması mümkün olmaz. Ve de maddi gerçeklik için temel alınan ilkelerden bir tanesi olarak bilinir.
-Deliller; Yine maddi gerçeği araştırma ilkelerinden bir tanesi deliller olarak karşımıza çıkmakta. Ancak bu aşamada hukuka aykırı olan delillerin önem arz etmediği açık durumda. Yasal olmayan deliller üzerinden maddi gerçekliğe ulaşmak mümkün olmaz. Bu nedenle de hukuka uygun olan deliller üzerinden davaların görülmesine özen gösterilir.
Ceza Muhakemesinde Maddi Gerçek Delilleri
Ceza muhakemesinde maddi gerçek nedir öğrenenler beyanlar ve deliller üzerinden harekete geçiyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere delillerin hukuka uygun olması halinde maddi gerçeklik için araştırmalara yer verilmektedir. Bu aşamada delil yasaklarına yönelik 2 ayrı hale mevcut durumda. Bunlar;
- Önce hukuka aykırı delil etme yasaklarını göz önünde bulundurmak gerekir.
- Hatta hukuka aykırı delillerin değerlendirilmesi de bu yönde inceleme alınmaktadır.
Ceza muhakemesi maddi gerçek ilkesinde delillerin hayati önem taşıdığı açık durumda. Bundan dolayı hukuk kurallarına aykırı olmayacak şekilde delillerin toplanmasına özen göstermek gerekir. Konuyla alakalı olarak Anayasa 38 /6. maddesinde düzenlemelere yer verilmiştir. Ve de kanuna aykırı olan delillere yönelik suçların dahi bildirilmesi söz konusudur.
Ceza Muhakemesinde Maddi Gerçeklik Yargıtay Kararları
Ceza muhakemesinde maddi gerçek ilkeleri dikkate alınır ve dava görülür. Son olarak deliller üzerinden yargıtay kararları sergilenir. Burada hukuka uygun olan ve olmayan deliller üzerinden farklı kararlara yer verilmektedir. Örneğin telefon dinleme ya da temelde dürüst işlem ilkelerine aykırı olan deliller üzerinden yargıtay kararı devreye girer.
Hukuka aykırı olan deliller üzerinden dahi dava açılmaktadır. Bu yüzden yukarıda da belirttiğimiz gibi yasal deliller üzerinden maddi gerçekliğe ulaşmak önem arz eder. Bu aşamada sadece deliller değil aynı zamanda tarafların sunmuş olduğu beyanlar da, maddi gerçeklik için yol göstermektedir.
Ceza Muhakemesinde Maddi Gerçeklik Beyanları
Ceza muhakemesi maddi gerçeklik ve deliller dışında beyanlar da temel alınır. Hatta önce beyanlardan harekete geçilir ve dosyanın incelenmesi esas alınır. Yargıç tarafından sergilenen tüm deliller üzerinden de karara geçilir. Bu aşamada beyanlara ve delillere göre maddi gerçekliğe ulaşılması hedeflenir.