tr02122363690
·
[email protected]
·
Pzt - Cuma 09:00-17:00
Avukata Sor

Bilişim Hukuku

Bilişim Hukuku Avukatı

Bilişim avukatı, bilişim ortamında gerçekleşen suçlarla bilişi sistemlerinin kullanıldığı özel hukuk uyuşmazlıklarına bakan hukuk insanıdır. Bilişim, mevcut bilginin elektronik araçlar sayesinde aktarılmasıdır. Bu noktada bilişim kavramı; pos cihazları, bilgisayarlar, cep telefonu, tablet vs. benzeri aletlerle gerçekleştirilen bilgi aktarımlarını belirtir. Sosyal medya hesapları (Facebook, Twitter, Youtube vs.) bilişim sistemi olarak kabul görür. Bahsi geçen bu sistemler aracılığıyla işlenen suçlara ya da özel hukukla alakalı davalara bakan avukatlara da bilişim avukatı denir.

Bilişim Avukatı Ne İş Yapar?

Bilişim sistemlerinin aracılığıyla gerçekleştirilen suçlara ya da bilişim sistemleriyle alakalı hukuki uyuşmazlıklarla ilgilenir. Bilişim suçlarıyla ilgilenen avukatlar genellikle müstehcenlik, şantajtehdit, dolandırıcılık gibi belli birtakım suçlarla karşılaşırlar. Aynı zamanda çevrimiçi itibar yönetimi, içerik kaldırma, yalan haber kaldırma, sahte hesap kapattırma gibi işlemleri de avukatlar yapar. Youtube’den video kaldırma, Google arama motoru sonucu silinmesi, telif hakkı korunması ve ihlali durumunda yürütülen hukuki süreçler, internet ticareti sözleşmeleri, mesafeli satış sözleşmesi hazırlanması ve yürütülmesi işlemleri de avukatlar aracılığıyla yürütülür.

Bilişim Avukatı Hangi Davalara Bakar?

Bilişim suçları avukatı ya da diğer ismiyle siber suçlar avukatı, ceza hukuku mevzuatında mevcut olan bir avukatlık uzmanlık alanı olarak mevcut değildir. Fakat, bilişim alanında kişisel olarak gelişimiyle uzmanlaşan ceza avukatları mevcuttur. Genel olarak TCK’da mevcut olan bilişim suçları şu şekildedir:

  • Bilişim sisteme giriş suçu
  • Bilişim sistemini kasıtlı olarak engelleme, erişilmez kılma, mevcut verileri yok etme veya değiştirmeye yönelik suç
  • Banka veya kredi kartı haksız kullanımından ötürü doğan suçlar
  • Yasak cihaz veya yasak program kullanmadan ötürü doğan suçlar.