Uzun bir aradan sonra İç işleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde tekrar bekçi kadrolarına yer verilmeye başlanmıştır. Bekçilerin asayişin ve genel güvenliğin sağlanmasında etkili görevleri vardır. İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde yeni bekçi kadroları açılmıştır. İlerleyen yıllarda bu kadro sayısının artacağını düşünmekteyiz. Peki olukça yoğun bir ilgi gören bekçi nasıl olunur, bekçi olma şartları nelerdir, bekçiler ne kadar maaş alıyor ve bekçilikten polisliğe geçiş mümkün müdür.
Tüm bu soruların cevapları ile bekçik mesleğine dair tüm soruların yanıtlarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz. Dilerseniz öncelikle bekçi olabilme şartları konusunda bilgi verelim.
Bekçi Olabilme Şartları Nelerdir?
Kamu görevine ilk defa atanacaklar için 657 sayılı yasa ile bir takım genel şartlara sahip olmak gerekir. Bununla birlikte mesleki yeterlilik konunda da ilgili kadroya atanacaklarda özel şartlar aranır. Bu ayrımı dikkate alarak bekçi olabilme şartlarını sıraladığımızda bekçi nasıl olunur konusunda daha sağlıklı bilgi sahibi olunacaktır.
Bekçi Olabilmenin Genel Şartları
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kamu görevine ilk defa atanacaklarda aranan şartlar ilgili kadroya ilişkin genel şartlardır. Bekçi olabilmenin genel şartları da yine diğer kadrolar ile birlikte 657 sayılı yasanının (Devlet Memurları Kanunu) 48. Maddesinde yer alır. Buna göre bekçi olabilmenin genel şartlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Türk vatandaşı olmak
- Gerekli yaş şartlarını sağlamak
- Öğrenim şartlarını sağlamak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- 1 yıl ve daha üzeri süre ile hapis cezasına mahkum olmamak
- Yüz kızartıcı suçlardan mahkum olmamak
- Askerlik ile ilişiği bulunmamak (askerlik çağına gelmemiş, askerlik hizmetini yapmış veya erteletmiş olmak)
- Görevi yapmaya engel bir akıl hastalığı bulunmamak
Bekçi Olabilmek İçin Aranan Özel Şartlar
Kamu görevine ilk defa atanacaklar için genel şartlar haricinde ayrıca özel şartlarda aranır. Bu özel şartlar daha çok mesleki yeterliliğe yöneliktir ve atanacak olan kadroya göre belirlenir. Bekçi olabilmek için aranan özel şartlar ise aşağıdaki gibidir.
- En az lise veya dengi okul mezunu olmak
- Askerlik ödevini yapmış olmak
- En az 167 cm boya sahip olmak
- Boy kitle endeksi 18 ile 27 arasında olmak
- Bekçi olabilmek için başvuru yapılan ilde en az 1 (bir) yıl süre ile ikamet ediyor olmak
- 18 ile 31 yaş aralığında olmak
- Silahlı görev yapmaya ve silah taşımaya engeli bulunmamak
- Uyuşturucu, uyarıca madde veya alkol bağımlılığı nedeniyle tedavi görüyor veya görmüş olmamak
- Başvuru tarihi itibariyle herhangi bir siyasi partiye üye olmamak
- Bekçi olabilmek için başvuruda bulunan kişi ya da eşinin fuhuş veya fuhuşa aracılık etmiş olmamak, randevu evi veya genel evde çalışmamış olmak
- Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmak
Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bekçi alım ilanları genellikle Emniyet Genel Müdürlüğünün web sitesinde yer alır. Ayrıca benzer ilanlar atama yapılacak olan vilayetin Emniyet Müdürlüğüne ait web sitesinde de yayınlanır. Bekçi nasıl olunur konusunda araştırma yapıyorsanız zaman zaman bu tür siteleri takip etmenizde yarar vardır. Burada bekçi ataması konusunda ilanlara ulaşılması ile birlikte e-devlet üzerinden bekçilik sınavı başvurusu yapılır. Yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonrası bekçi olabilme şartlarını taşıdığı tespit edilen kişiler arasında aşağıda detaylarını paylaştığımız sınavlara tabi tutulurlar.
Bekçi Olabilmek İçin Hangi Sınavlara Girilir?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz bekçilik başvurusu tamamlayanların, gerekli şartları karşıladığının anlaşılması sonrasında yazılı sınav, fiziki yeterlilik sınavı ve son olarak ülkemizdeki gençlerin kanayan yarası olan mülakat şeklinde yapılan sınavlara tabi tutulurlar. Yazılı, sözlü ve fiziki sınavlarda ise daha çok aşağıda belirttiğimiz konularda değerlendirmeler yapılmaktadır.
Bekçilik Yazılı Sınavında Neler Sorulur?
Bekçilik yazılı sınavı daha çok genel kültürü ölçmeye yöneliktir. Sayısal ve sözel olmak üzere 50 + 50 toplam 100 soru adaylara yöneltilmektedir. Derslerine göre bekçilik sınavı soru dağılımı ise aşağıdaki gibidir.
Bekçilik Sınavı Soru Dağılımı
Türkçe; 20 matematik; 15 Sosyal Bilgiler; 15 Hayat Bilgisi; 15 Fen Bilgisi 15 Genel Kültür; 20. Türkçe ve matematik alanında genel bilgiler test edilirken, sosyal bilgiler, fen bilgisi ve hayat bilgisi soruları ise daha çok genel kültüre yönelik sorulardır. Bekçi nasıl olunur konusunda araştırma yapıyorsanız mutlaka daha önce sorulmuş sorulara göz atmanızı tavsiye ederiz. (Bakınız; 2023 Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Sınav Soruları)
Bekçilik Fiziki Yeterlilik Sınavı
Bekçi olabilmek için adayları zorlayan bir başka sınav ise fiziki yeterlilik sınavıdır. Ağırlık kaldırma, tekerlerden geçiş, engelli geçiş, sıçrama gibi çeşitli fiziki hareketler yaptırılır.
7 Farklı aşamadan oluşan parkuru erkekler en az 48 saniyede tamamlamalıdırlar. Kadınlar ise yine aynı parkuru en az 52 saniyede tamamlamaları gerekir. Bu sürelerin üzerinde tamamlayanlar bekçilik fiziki yeterlilik sınavından elenmiş kabul edileceklerdir. Fiziki yeterlilik sınavı hakkında video şeklinde yayınlanan çalışmaları mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz. Her ne kadar bekçi olabilme şartları sağlansa da bu sınavlardan başarı sağlanılamaması halinde aday elenecektir.
Bekçi Mülakat Soruları
Bekçi olabilmek için mülakat soruları önemli bir yere sahiptir. Bekçilik sınavlarının son aşaması olduğu için başvurucunun bir başka deyimi ile bir çeşit karar aşamasıdır. Bekçilik mülakat soruları daha çok mesleğe atanma halinde karşılaşılabilecek durumlara ilişkin sorulardır. Mülakatlarda sorulacak sorular bekçilik sınavına başvurulan İl Emniyet Müdürlüğü sınav komisyonuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak bekçilik mülakat soruları genellikle aşağıdaki konular üzerine yoğunlaşmıştır. Mülakat sınavına girmeden mutlaka aşağıdaki konularda bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz.
- Anayasa
- Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu
- İnsan Hakları
- Asayiş Suçları
- Bilişim Suçları
- Balistik İncelemeler
- Bekçinin Görev ve Sorumlulukları
- İstiklal Marşı
- Bekçi ve Polislerde Olması Gereken Kriterler
Bekçilik Sınav Sonuçlarının Değerlendirilmesi
Yukarıda belirtmiş olduğumuz yazılı sınav ile fiziki yeterlilik sınavı ve son olarak yapılan mülakat sınavının genel başarıya olan etkileri farklıdır. Yazılı sınavın ve fiziki yeterlilik sınavının; %25, sözlü mülakat sınavının ise %50’si hesaplanarak bekçi sınav sonucu belirlenir. Yıllardır ülkemizde torpilin önüne geçilememesinin nedeni de bu oranlardan anlaşılabileceğini düşünmekteyiz.
Bekçi Nasıl Olunur KPSS Şartı Var Mı?
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bekçi alım ilanlarında zaman zaman KPSS şartı aranırken bazı ilanlarda da bu şartın aranmadığını gördük. Bu konudaki tam bilgilere 2025 yılı bekçi alım ilanlarının yapılması ile ulaşılması mümkündür. Ancak geçtiğimiz yıllarda yapılan bekçi alım ilanlarında ortalama 60 – 70 civarında KPSS puan şartı aranmıştır. Buna karşılık KPSS şartı aranmadan açıklanan bekçi alım ilanları da mevcuttur.
Jandarma Bekçi Alımı KPSS Şartı Var Mı?
Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü aynı bakanlığa bağlı olmalarına karşın bu kurumlar tarafından yapılan bekli alımlarında zaman zaman farklı uygulamalar olduğu görülür. EGM bekçi alım şartları arasında KPSS şartı her zaman aranmazken, Jandarma bekçi alımı sırasında KPSS şartı aranmaktadır. Jandarma bekçi alımı KPSS şartı 2024 yılında en az 50 olarak belirlenmiştir. Ancak bu uygulamanın önümüzdeki 2025 bekçi alımlarında da geçerli olup olmayacağını şimdiden kestiremiyoruz. Ancak 2025 bekçi alım ilanlarında bu ayrımın ortadan kaldırılacağını düşünmekteyiz.
2025 Yılında Bekçi Alımı Olacak Mı?
Asayişin sağlanmasında ve suçluların yakalanmasında ayrıca genel güvenliğin korunmasında bekçilerin rolleri oldukça fazladır. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda da bekçilerin aktif olarak bu görevlerde yer alacağını düşünmekteyiz. Bu gün itibariyle bu konuda tam olarak bir bilgi bulunmasa da 2025 yılında bekçi alımının da devam edeceğini düşünüyoruz.
Bekçi Olmak İçin Nereye Başvurulur?
Bekçi olabilmek için ülkemizde zaman zaman Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan ilanlardan sonra e-devlet üzerinden bekçilik sınavlarına başvuru yapılmalıdır. Geçtiğimiz yıllarda işkur ve e-devlet aracılığı ile yapılan başvuruların 2025 bekçi alım ilanlarında da geçerli olacağını düşünüyoruz. Bekçi nasıl olunur konusunda bir araştırma yapıyorsanız belirli aralıklarla, web siteleri, sosyal medya hesapları veya bu kurumlara ait ilanları takip etmekte fayda vardır.
Bekçi Polis Midir?
Bekçilerin ve polisler genel olarak “kolluk kuvveti” olarak tabir edilirler. Ancak atama, nakil ve diğer özlük hakları farklıdır. Zaman zaman da sahip oldukları yetkiler farklılık gösterdiğinden bekçilerin polis olduğunu söylememiz yanlış olacaktır.
2025 Bekçi Maaşları
Birçok meslek kolunda olduğu gibi bekçi maaşları da eğitim durumu, görev yapılan il / ilçe, medeni duruma göre değişiklik gösterir. 2025 yılında bekçi maaşlarının ise bu kriterlere göre 35.000 TL ile 40.000 TL arasında olacağı tahmin edilmektedir.
Bekçi Olmak İçin Ne Gerekiyor?
Yukarıda bekçi nasıl olunur başlıklarımızda da detaylandırdığımız üzere bekçi olabilmek için bir takım şartların sağlanması gerekir. Öncelikle ilgilinin 657 sayılı yasanın 48. Maddesinde yer alan genel şartları taşıması gerekir. Sonrasında en az lise mezunu olmak gerekir. Bekçi olabilme şartlarını sağlayan kişiler ayrıca; Yazılı sınav, fiziki yeterlilik sınavı ve son olarak mülakat olmak üzere 3 ayrı sınava tabi tutulur. Bu sınavlardan yeterli puan alanların en yüksek puan sıralaması yapılarak kadro sayısına kadar kişi bekçi kadrosuna atanır. Bekçi olabilme şartlarını taşımanız halinde bu 2025 bekçi alım ilanları sonrasında e-devlet sistemi üzerinden bekçi olabilmek için başvuru yapabilirsiniz.
Bekçi Devlet Memuru Mu?
Statüsü itibariyle bekçiler de devlet memuru olarak kabul edilirler. Ayrıca bekçi olabilme şartları arasında 657 sayılı yasanın 48. Maddesinde yer alan şatların sağlanmış olması koşulu arandığından bekçilerin devlet memuru olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bunun yanından üstlenmiş olduğu görevlerde bir nevi kamu görevi niteliğindedir. Ancak atama, nakil ve bekçi olabilmenin özel şartları 7245 sayılı “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu” ile düzenlenmiştir.
Bekçilikte Yaş Sınırı Kaçtır?
Kamu kurumlarına ilk defa atanacaklar için aranan yaş şartı bekçi olabilme şartları arasında da yer alır. Geçtiğimiz yıllarda açıklanan bekçi alım ilanlarında bu yaş şartının 18 – 31 yaş olduğu görülmektedir. 2025 bekçi alım ilanlarında da bu yaş şartının 18 – 31 olacağını tahmin etmekteyiz.
Bekçilikten Polisliğe Geçiş Mümkün Müdür?
Bekçilik mesleği ile polislik mesleği hemen hemen aynı görevleri üstlenmiş olsalar da bekçilikten polisliğe geçiş henüz mümkün değildir. Bekçiler için henüz görevde yükselme gibi bir sınav düzenlenmemiştir. Bu nedenle bekçilik yaparken polislik mesleğine geçmek isteyen kişilerin öncelikle istifa ederek yeniden polis olabilme şartlarını karşılamaları gerekir.
Bekçiler Kaç Ay Eğitim Alıyor?
Bekçilerin eğitim süresi ortalama 6 aydır. Bu eğitimler teorik eğitimler ve pratik eğitimler olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Teorik eğitimlerde insan hakları, ilk yardım, iletişim, Anayasa hukuku üzerinde eğitimler verilir. Pratik eğitimler ise genellikle silah kullanımı üzerine yoğunlaşmıştır.
Bekçi Eğitimi Yatılı Mı?
Evet yukarıda belirtmiş olduğumuz 6 aylık bekçi eğitimi aday kişiye yatılı olarak verilmektedir. Ancak belirli aralıklarla izin şeklinde eğitim merkezlerinden izinli olarak ayrılmak mümkündür.
Kadın Bekçi Var Mı?
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bekçilik ilanlarında çok fazla kadın bekçi kadrosuna yer verildiği görülmemiştir. Ancak kadın olmak bekçi olmaya engel değildir. İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde ülkemizde yaklaşık 80 kadın bekçinin bulunduğu bilinir.
Bekçi Nasıl Olunur?
Bekçi nasıl olunur konusunda yukarıda yapmış olduğumuz bilgilendirmeleri sırası ile aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
- 657 Sayılı yasada belirtilen genel şartları sağlamak
- Bekçi olabilmek için aranan özel şartları sağlamak
- Bekçi alım ilanlarında belirtilen KPSS şartını sağlamak
- Bekçi alım ilanlarına usulüne uygun bir şekilde başvurmak
- Yazılı, fiziki ve sözlü sınavlardan (mülakat) başarılı olmak
Başarılı olanlara verilecek 6 aylık eğitimleri başarılı bir şekilde tamamlamak