Başka İldeki Mahkemeye Dilekçe Örneği 2022
Bu yazımızda başka ildeki mahkemeye dilekçe örneği nedir, nasıl hazırlanır, yazılırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir detaylıca bahsettik.
Başka İldeki Mahkemeye Dilekçe Örneği Nedir?
Başka ildeki mahkemeye dilekçe örneği, kendi iliniz dışında başka bir şehirde devam eden davanıza bakan mahkemeye muhabere yoluyla iletilen dilekçeye denir.
Bu dilekçe yazılırken bazı usul kurallarına göre yazılması gerekmektedir.
Başka İldeki Mahkemeye Dilekçe Nasıl Yazılır?
Davanın görüldüğü yaşadığınız yerden farklı bir ildeyse muhabere yoluyla başka şehirdeki mahkemeye dilekçe gönderilmelidir. Muhabere yoluyla bulunduğunuz ilden başka şehirdeki mahkemeye dilekçe gönderip dava açabilirsiniz.
Farklı ildeki mahkemeye gönderilecek dilekçe kanun maddelerine göre tam olarak, eksiksiz tamamlandıktan sonra bulunduğunuz yerdeki mahkemeye giderek muhabere vasıtasıyla gönderilmesini istediğinizi bildirmeniz gerekir.
Bulunduğunuz yerde başvuracağınız mahkeme, dilekçeyi göndermek istediğiniz yerdeki görevli mahkemenin aynısıdır.
Örnek vermek gerekirse, dilekçeyi göndermek istediğiniz mahkeme Bursa Yıldırım İş Mahkemesi ve sizin bulunduğunuz yer Büyükçekmece ise dilekçenin verileceği mahkeme Büyükçekmece İş Mahkemesidir. Bu örnek özelinde bulunduğunuz yerde aile mahkemesi yoksa dilekçeyi vereceğiniz mahkeme nöbetçi asliye hukuk mahkemesi olacaktır.
Başka İldeki Mahkemeye Dilekçe Yazılmasın Dikkat Edilmesi Gerekenler
Başka ildeki mahkemeye gönderilecek dilekçede dikkat edilmesi gereken en önemli husus başlıktır.
Farklı ildeki mahkemeye dilekçe, başka ildeki mahkemeye gönderilmek üzere bulunduğunuz yerin mahkemesine hitaben yazılmalıdır. Başlıktan sonra dilekçeyi yazan kişi olarak kendi bilgileriniz ve davanın karşı tarafının bilgileri eklenerek açıklamalar yapılıp var ise delillerden ve eklerden bahsedilmelidir.
Aşağıda örnek olarak başka şehirdeki mahkemeye dilekçe örneği sunulmuştur.
Başka İldeki Mahkemeye Dilekçe Örneği
BURSA İŞ MAHKEMESİ’NE
Gönderilmek Üzere
BÜYÜKÇEKMECE İŞ MAHKEMESİ’NE
DAVACI: (Davacı tarafın bilgileri yazılmalıdır.)
DAVALI: (Bu kısma davanın karşı tarafının bilgileri yazılmalıdır.)
KONU: (Bu kısımda dilekçenizin konusu yazılmalıdır.)
AÇIKLAMALAR:
(Bu kısımda mahkemeye sunmak istediğiniz konuları, taleplerinizi ayrıntılı bir şekilde belirtip varsa delillerinizi belirtmelisiniz.)
HUKUKİ SEBEPLER: (Dilekçenizi hangi hukuki mevzuata istinaden yazdığınızı belirtmelisiniz.)
HUKUKİ DELİLLER: (Açıklamalar kısmında ayrıntılı şekilde anlattığınız olaylara kanıt niteliğinde olacak delillerinizden, toplanmasını istediğiniz belgelerden ve yargılama sürecinde dinlenmesini talep ettiğiniz tanıklarınızın isim ve adreslerini bildirmelisiniz.)
İSTEM VE SONUÇ: (Bu kısımda mahkemeden bulunduğunuz taleplere ilişkin bilgilere yer vermelisiniz)
Davacı İsim Soyisim
İmza