Banka Haciz Kaldırma Nasıl Yapılır? (Dilekçe Örneği)

Banka hesabına haciz konulması icra takiplerinin kesinleşmesinden sonra alacağın tahsili amacıyla sık başvurulan bir yoldur. Bir çeşit cebri icra yolu olduğundan banka hesabına haciz konulması, icra müdürlüğü tarafından yapılar. Yine banka haciz kaldırma işlemi de görevli ve yetkili icra müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

İcra takipleri sırasında banka hesabı haczi veya kamu alacaklarında banka hesabına bloke konulması sık karşılaşılan bir durumdur. Bizde bu yazımızda banka haczi ile banka haciz kaldırma konusunda merak edilen tüm soruların yanıtlamayı amaçladık. Yazımızın sonunda ise matbu olarak hazırlamış olduğumu banka haciz kaldırma dilekçe örneğinden yararlanmanız mümkündür.

Banka Haczi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Banka haczi kaldırma işleminin hızlı ve sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesi için öncelikle hangi durumlarda banka hesabına haciz konulur ve bu hukuki işlemin yasal dayanağı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Banka haczi gerçek kişiler olan borçlardan dolayı başlatılan icra takipleri sonucunda, alacaklının talebi ile icra müdürlükleri aracılığı ile uygulanabildiği gibi; 6183 sayılı “Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun” uyarınca vergi dairesi tarafından da herhangi bir icra takibi bulunmaksızın e-haciz şekilde de uygulanabilmektedir. Vergi dairelerinde konulan e-haciz işlemi daha çok vergi, harç veya trafik cezaları gibi ödenmeyen kamu alacakları gerekçe gösterilen uygulanan bir bloke / haciz işlemidir.

Konumuz daha çok icra takiplerine bağlı olarak gerçekleşen banka haczi üzerine olduğundan öncelikle İcra ve İflas Kanunu çerçevesinde banka haczi konusunda bilgi verip, yazımızın sonunda ise “Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Kanun” uyarınca banka haczi kaldırma konusunda bilgi vermeyi daha uygun görüyoruz.

İcra Takiplerinde Banka Haczi Kaldırma

İcra takiplerinin kesinleşmesinden sona alacaklının, alacağını tahsil etmesi amacıyla farklı birçok alternatif vardır. Bunlardan en önemlisi ise banka haczidir. Banka haczinin dayanağını İcra ve İflas Kanunumuzun 78. Maddesi oluşturur.

Usulünce başlatılmış bir icra takibi sonrasında, icra müdürlüğü tarafından borçluya ödeme emri tebliğ edilir. Ödeme emrine itiraz süresi (7 gün) geçtikten sonra veya borçlunun ödeme emrine itiraz etmesine müteakip, itirazın kaldırılmasından sonra alacaklı tarafından banka haczi işlemine başlanılabilir.

Bankacılık kanununa tabi olarak faaliyet gösteren finans ve kredi kuruluşları ile UYAP bilişim sistemi arasındaki entegre sistemler sayesinde, alacaklı borçluya ait banka hesaplarını sorgulayabilir. 2025 yılı itibariyle bu sorgulama işlemi UYAP üzerinden sadece vekalet ile yürütülen icra takiplerinde, alacaklı vekiline tanınmış bir haktır. Avukat bulunmaksızın açılan takiplerde alacaklının doğrudan borçluya ait banka hesabı sorgulama yetkisi yoktur.

İcra Takiplerinde Banka Haczi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Yukarıda belirttiğimiz şekilde icra takibinin kesinleşmesinden sonra haciz işlemlerine başlanılır. Buna banka haczi de dahildir. İcra ve İflas Kanunumuz banka hesaplarına haciz konulabileceği yönünde ayrı bir düzenleme yapmamıştır. Bunun yerine “Haczi Caiz Olmayan Mallar ve Haklar” konusunda bir düzenleme yapmayı yeğlemiştir. Banka haciz kaldırma işlemleri daha çok haciz edilemeyecek mal ve haklar gerekçe gösterilerek yapıldığından hangi banka hesaplarına haciz konulamayacağı konusunda bilgi sahibi olmak gerekir.

Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz?

Haczi caiz olmayan mallar ve hakları konusunda ve hangi banka hesabına haciz konulamayacağı konusunda İcra ve İflas Kanunumuzun 82. Maddesinde gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

1932 yılında kabul edilerek yürürlülüğe giren İcra ve İflas Kanunumuzda zaman zaman belirli değişiklik yapılsa da; Hala tam olarak anlaşılabilir bir dile kavuştuğu söylenemez. Bu nedenle daha anlaşılabilir şekilde hangi banka hesaplarına haciz konulamayacağını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Emekli maaş hesapları
  • Gazi maaş hesapları
  • Şehit yakınlarına ödenen maaş hesapları
  • Öğrenci burs ve kredileri
  • Ölüm aylıkları
  • Hastalık halinde zorunlu olarak bağlanan maaş hesapları

İcra Takiplerinde Banka Haczi Kaldırma Nasıl Yapılır?

Günümüzde çoğunlukla banka hesaplarının açılmasında veya kullanılmasında, hesabın hangi amaçla açıldığı ve kullanıldığı konusunda gerekli şerhler düşülür. Ancak bazı durumlarda bu hesapların haciz konulamayacak banka hesapları arasında olduğu tespit edilemeden de bu hesaplara haciz işlemi uygulandığı görülmektedir.

Şayet icra müdürlüğü tarafından banka hesabına haciz konulmasını işleminin haciz konulamayacak banka hesaplarına yönelik olduğunu tespit etmeniz halinde ilgili icra müdürlüğüne banka haczi kaldırma talebinizi yukarıda belirtmiş olduğumuz gerekçelere dayandırmak istiyorsanız maktu olarak aşağıda hazırlamış olduğumuz banka haczi kaldırma dilekçesinden yararlanabilirsiniz.

Banka Haczi Kaldırma Dilekçe Örneği (İ.İ.K md 82)

Takibin yapıldığı icra müdürlüğüne hitaben yazılmış banka haczi kaldırma talepli dilekçede fazlaca bir detaya girmeden yasal dayanağın özetle belirtilmesi yeterlidir.

… İCRA MÜDÜRÜĞÜNE

Takip / Dosya Esas No: Tarih

Konu: Banka Haczi Kaldırma Talebi

AÇIKLAMALAR :

İcra müdürlüğünüzün … sayılı takip dosyasına istinaden yapılan icra takibi sonunda şahsıma ait … Bankası … Şubesi nezdinde bulunan … Nolu hesabına haciz işlemi uygulandığı görülmüştür.

Söz konusu banka hesabı İ.İ.K’nun 82 maddesinde yer alan “Haczi Caiz Olmayan Mallar ve Haklar” arasında yer almaktadır. (örnek; Emekli Maaşı, Öğrenci Burs Hesabı, Ölüm Aylığı)

SONUÇ VE TALEP :

Yukarıda detayları belirtildiği üzere alacaklı talebi üzerine icra müdürlüğünüz tarafından uygulanan banka haczi konusunda, haczin kaldırılmasını talep edilmesi zorunluluğu doğmuştur. Bu nedenle belirtmiş olduğum nedenlerden ötürü banka haciz kaldırma işleminin yapılmasını arz ve talep ederim.

BORÇLU

İmza

Eki :

  • Banka Yazısı
  • SGK Kayıtları
  • Diğer Belgeler

Banka Bilgileri : … Bankası … Şubesi

Banka Haciz Kaldırma Dilekçesi 2 (İnfaz / Takipsizlik / Haricen Tahsil)

Banka haciz kaldırma talepleri sadece İ.İ.K md 82’ye dayandırılmaz. Bunun dışında borcun infaz edilmesi, haricen tahsili veya takip dosyası hakkında takipsizlik kararı verilmesi gibi durumlarda banka haciz kaldırma dilekçesine konu olabilmektedir.

Bu durumlar daha genel olduğundan banka haczi kaldırma dilekçesinde bu hususlardan hangisinin gerekçe gösterildiğinin özetle belirtilmesi haciz kaldırma işlemi için yeterlidir. Aşağıda hazırlamış olduğumu banka haciz kaldırma dilekçesi ise daha genel bir dilekçe olup, haczedilemeyecek banka hesapları dışında kalan durumlar için kullanılabilir.

… İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE

Dosya / Esas / Takip No: Tarih

Konu : Banka Haczi Kaldırma Talebi

AÇIKLAMALAR:

İcra Müdürlüğünüzün … sayılı takip dosyasına istinaden borçlu olarak kullanmış olduğumuz banka hesaplarına haciz işlemi uygulanmıştır. Borcun … tarihinde infaz edilmiş olması (Takipsizlik, Feragat, İnfaz) nedeniyle, uygulanan banka haczinin kaldırılması talebinde bulunma zorunluluğu doğmuştur.

SONUÇ VE TALEP :

Detaylarını yukarıda açıkladığım üzere kullanmış olduğum banka hesapları üzerinde haciz işleminin düşürülmüş olması gerektiğinden İcra ve İflas Kanununun ilgili maddeleri gereğince daha önce haciz işlemi uygulanan banka hesaplarında haczin kaldırılması, bu konuda ilgili banka şubelerine gerekli bildirimlerin yapılması arz ve talep olunur.

BORÇLU

İmza

Eki: Banka Haczinin Kaldırılmasına Dayanak Belgeler

Banka Haciz Kaldırma Dilekçesinin Gönderilmesi

Kural olarak icra müdürlüğüne yapılacak itiraz ile şikayetlerin tamamı takibin yapıldığı icra müdürlüğüne yapılır. Yetkili icra müdürlüğünün bulunduğu yargı çevresi dışında ikamet edilmesi veya geçici olarak başka bir şehirde bulunulması halinde en yakın icra müdürlüğü aracılığı ile bu talepler yetkili icra müdürlüğüne iletilebilmektedir.

Elektronik imza kullanımının son yıllarda yaygınlaşması ile beraber birçok işlemlerimiz UYAP vatandaş üzerinden online olarak yapılma imkanına kavuşulmuştur. Şayet bir elektronik imza sahibi iseniz, UYAP vatandaş portal üzerinden, yukarıda örneklerini sunmuş olduğumuz banka haciz kaldırma dilekçeleri üzerinde gerekli düzenlemeler yapılarak ve “uyap editör” programında imzalanarak anlık bir şeklide bu talebin yetkili icra müdürlüğüne iletilmesi mümkündür.

Vergi Dairesi Haciz Kaldırma İşlemleri

İcra takipleri dışında kamu alacaklarının tahsili amacıyla da zaman zaman vergi daireleri tarafından borçlunun banka hesaplarına haciz / bloke konulduğuna rastlanılmaktadır.