HTS Kaydı Nedir, Kaç Yıl Saklanır?

HTS kaydı İngilizce “Histarical Traffic Search” cümlesinin kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığı ise; “Arama Trafiği Kayıtları” şeklindedir. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de HTS kaydı adli olayların çözümünde önemli bir yere sahiptir. Özellikle Ceza Hukuku açısından HTS kayıtlarının delil niteliği zaman zaman tartışmalara neden olmaktadır. Bu konuya “Sadece HTS kayıtları delil olur mu?” başlığımızda detaylı olarak değineceğiz.

Yüksek yargı organları HTS kayıtlarını dikkate alarak vermiş olduğu kararlarında ayrıca bu kayıtların diğer delillerle desteklenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Peki sanığın veya şüphelinin hukuki statüsünün belirlenmesinde bu derece önemli olan HTS Kaydı Nedir? HTS kayıtlarında neler çıkar? HTS’de mesaj içeriği çıkar mı, HTS kayıtları kaç yıl saklanır ve HTS kayıtları hangi suçlarda istenir? Tüm bu soruların cevaplarını ve bu konuda merak edilen diğer tüm soruların cevaplarını yazımızın ilerleyen bölümlerinden bulabilirsiniz.

HTS Kaydı Nedir?

HTS kaydı; Kişinin kullanmış olduğu cep telefon numarasının hangi saat ve dakikalarda kimlerle arama yaptığı, kimler tarafından arandığı ve SMS ya da MMS uygulamalarını kullandığı numaraları ve süreleri ile birlikte Bilgi Teknolojileri Kurumu ve ilgili GSM operatörü tarafından tutulan kayıtlardır. Bu kayıtlarda ilgilinin yapmış olduğu görüşmelerde bulunmuş olduğu, bölge diğer bir ifade ile kullanmış olduğu baz istasyonuna ilişkin bilgiler de yer alır. Ancak tam olarak bir konum bilgisi bu kayıtlarda yer almaz.

Gerektiğinde yargılama aşamasında veya kovuşturma aşamasında bu kayıtlar yargı birimleri ile paylaşılır.

HTS Kaydı Kaç Yıl Saklanır?

Cep telefonu kullanımının ilk yıllarında HTS kayıtları 3 yıl süre ile saklanmaktaydı .Ancak yapılan değişiklikler ile günümüzde 5 yıl süre ile HTS kayıtları saklanır Ancak yargılama veya soruşturma aşamasında ilgili kurumdan (TİB) talep edilen ve dava dosyasına giren bu kayıtlar çok daha uzun bir süre bu dosyalarda yer alır. Ancak TİB’in HTS kayıtlarını saklama süresi 5 yıldır.

HTS Kaydında Mesaj İçeriği Çıkar Mı?

HTS kayıtlarında kişinin SMS ve MMS alma saatleri, bu mesajları aldığı sırada yararlanmış olduğu baz istasyonu ve mesajların kime gönderildiği ya da kimden mesaj alındığı bilgileri yer alır. Buna karşılık mesajın içeriğine dair bir bilgi yer almamaktadır. Örneğin 01.01.2025 tarihinde X numaralı telefondan Y numaralı telefona “…” şeklinde gönderilen mesajda mesajı gönderen ve alan kişiye ait telefon ve on kullanmış olduğu baz istasyonu bu kayıtlarda yer alır. Ancak “…” şeklindeki mesajın içeriği konusunda herhangi bir bilgi yer almaz.

HTS Kaydında Konuşma İçeriği Çıkar Mı?

Yukarıda HTS kaydında mesaj içeriği çıkar mı başlığımızda da değindiğimiz gibi konuşma içerikleri de HTS kayıtlarında yer almaz. Kısa mesajda olduğu gibi konuşma zamanı gün ve saat şeklinde konuşmanın kaç dakika sürdüğü ve arama veya aranma şeklinde yapılıp yapılmadığı gibi bilgiler yer alır. Konuşma içeriğine dair herhangi bir bilgi HTS kaydında yer almaz.

Telefonla yapılan konuşmaların içeriğine dair bilgiler daha çok katalog suçlar olarak tabir edilen CMK 135 maddesi gereğince hâkim kararı ile kayıt altına alınabilir. Diğer durumlarda herhangi bir şekilde GSM operatörleri ve Telekomünikasyon İletişim Kurumu Başkanlığında hakim kararı olmadıkça kişilerin konuşma içerikleri kayda alınmaz. Mahkeme kararı olsa dahi kişinin geçmişte yapmış olduğu görüşmelerin içeriklerinin temin edilmesi mümkün değildir.

Örneğin herhangi bir Sulh Ceza Hakimliği tarafından 01.01.2025 tarihinde X numaralı telefona ait “İletişimin Dinlenmesi ve Kayda Alınması” kararı alındığında ilgili kurum tarafından bu kararın kendilerine ulaşması ile birlikte iletişim “tape” çeklinde kayda alınır. Buna karşın HTS kaydı kaç yıl saklanır başlığımızda da belirttiğimiz gibi içeriklerin belli olmasa da konuşma ve mesajların kimlerle, ne kadar süre ile ve bu işlemler sırasında kullanılan baz istasyonlarına ilişkin bilgiler 5 yıl süre ile saklanır.

HTS Kaydında Konum Çıkar Mı?

HTS Kayıtlarında kişinin yapmış olduğu bu görüşmeler sırasında bulunmuş olduğu konum hakkında tam olarak bilgiler yer almaz. GSM cihazının o an için kullanmış olduğu baz istasyonuna ilişkin bilgiler yer alır. Bu da tam olarak bilgisi vermese de ilgilinin o şehirde, ilçede veya mahallede olduğuna dair sonuç doğurabilecek bilgiler yer alır. .Genellikle GSM cihazları kendisine en yakın olan baz istasyonundan yararlanır. Bu da tam olarak konum bilgisi vermese de en azından ilgilinin bulunduğu bilge hakkında bilgi verebilecektir. CMK 135 maddesi veya CMK 140 maddesi gereğince yapılacak teknik takipler ile kişinin konum bilgisine ulaşılabilir. Ancak tüm bu işlemler hakim kararı doğrultusunda yapılan işlemlerdir. Bu bilgiler ışığında HTS kaydında konum bilgisi tam olarak yer almaz diyebiliriz.

HTS Kayıtlarında Whatsapp Çıkar Mı?

Niteliği itibariyle whatsapp internet bağlantısının kullanılması ile mesaj alıp önerme olanağı sağlayan bir uygulamadır. GSM operatörlerinden veya Telekomünikasyon İletişim Kurumu Başkanlığından bağımsı olarak çalışır. Ayıca kişinin uygulama ile yapmış olduğu mesajlaşma işlemleri oldukça güçlü bir algoritma ile şifrelenir.

Bu nedenle yargı birimleri talep etmiş olsa dahim whatsapp mesajlaşma kayıtlarına HTS kaydı şeklinde ulaşılamaz. Kişinin kullanmış olduğu cep telefonundaki kayıtların delil niteliği taşıması durumunda el konulan telefon üzerinde teknik incelemeler sayesinde whatsapp konuşmaları tespit edilebilir. Ancak HTS kayıtlarında whatsapp yazışmalarına dair bir bilgi yer almaz.

Silinen Whatsapp Konuşmaları Mahkeme Çıkar Mı?

Yukarıda da değindiğimiz gibi whatsapp mesaj içeriklerine HTS kaydı ile ulaşılamaz.  Özellikle katalog suçlar olarak tabir edilen suçlarda veya benzeri bilişim suçlarında whatsapp konuşmaların geri getirilmesi mümkün olabilmektedir.

Dünya genelinde sık kullanılan cep telefonu işletim sistemleri Android ve İOS işletim sistemleri tıpkı bilgisayarlar gibi silinen verileri uzun bir süre içerisinde saklayabilecek özelliğe sahiptir. Bu nedenle yapılan soruşturma veya yargılamada gerek görüldüğünde bilişim uzmanları tarafından yapılan teknik araştırma ile silinmiş olsa dahi whatsapp konuşmalarının geri getirilmesi mümkün olabilmektedir.

HTS Kayıtlarında İnternet Var Mı?

HTS kayıtlarında kısmen de olsa internet erişimine ilişkin bilgiler yer alır. Ancak bu internetin ne şekilde gerçekleştiği, hangi web siteleri veya uygulamalar aracılığı ile internetin kullanıldığına dair bilgiler HTS kayıtlarında yer almaz. Sadece kullanmış olduğu internetin KB cinsinden süresi ve zamanına ilişkin veriler HTS kayıtlarında yer alır. Kişinin internet aktivitelerinin tespit edilmesi HTS kaydı dışında bir teknik işlemdir.

HTS Kayıtları Hangi Suçlarda İstenir?

HTS kayıtlarının hangi suçlarda istenilebileceği konusunda bir kısıtlama yapılmamıştır. Tehdit suçu veya hakaret suçu gibi adi suçlarda HTS kaydı istenilebileceği gibi; Kasten öldürme, nitelikli dolandırıcılık veya cinsel saldırı gibi suçlarda da HTS kaydı istenilebilmektedir. Özellikle hakaret ve tehdit suçlarında konuşma içerikleri veya mesaj içerikleri HTS kayıtları ile tespit edilememiş olsa dahi; Suçun mağdurunun almış olduğu aramalar ile SMS kayıtları delil suçun oluştuğuna dair delil olarak kabul edilmektedir. Bunun haricinde HTS kaydı ile ayrıca kullanılan cihazın İMEİ numarası da tespit edildiğinden hırsızlık gibi suçlarda da gerektiğinde HTS kayıtları istenilebilir.

HTS Dökümü Nasıl Alınır?

Öncelikle belirtmekte fayda görüyoruz ki; Kişinin kendi talebi ile GSM operatöründen veya Telekomünikasyon İletişim Kurumu Başkanlığından talebi ile kendisine ait olsa dahi HTS Kaydına ulaşması mümkün değildir. Gerektiğinde fatura detayları şeklinde arama yapmış olduğu numara ve kişilere yönelik bilgiler kısıtlı bir şekilde alınabilir.

HTS kaydı daha çok Ceza Yargılamalarında ve soruşturmalarında istenilen bir kayıttır. Soruşturma aşamasında gerek gördüğünde Cumhuriyet Savcısı, yargılama aşamasında ise mahkeme hakimi tarafından “Telekomünikasyon İletişim Kurumu” başkanlığından talep edilir.

HTS Kaydı Kaç Günde Çıkar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yargı birimleri tarafından gerek görüldüğünde HTS kaydı istenilir. Bunun için talepte bulunan yargı birimi tarafından Telekomünikasyon İletişim Kurumu Başkanlığına müzekkere yazılır. Bu talebi içeren müzekkerenin kuruma ulaşması ile istenilen tarih aralığında ve HTS kayıtları talepte bulunan yargı birimine gönderilir. Bu süreler ortalama 1 hafta ile 15 günü bulabilmektedir.

HTS İncelemesi Nasıl Yapılır?

HTS kaydı incelemesi aşağıda HTS kayıtları neyi kapsar başlığı altında belirttiğimiz hususların, bilişim uzmanları, Cumhuriyet Savcısı veya Mahkeme Hakimi tarafından yapılır. Yapılan soruşturma veya kovuşturmanın niteliğine göre HTS incelemesi de değişiklik gösterir. Örneğin şüpheli veya mağdurun suç tarihinde bulunmuş olduğu yaklaşık konum bilgilerine gereksinim duyulması halinde bu tür veriler HTS kaydı ile dikkate alınır. Yada kişinin kimlerle ne kadar sürelerde konuştuğu soruşturmaya veya yargılamaya yön verecek ise buna ilişkin bilgiler incelenir.

HTS İncelemesine İlişkin Yargıtay Kararı

“Sanık hakkında mahrem imam tarafından örgütsel irtibatı sağlamak amacıyla ankesör veya sabit hatlardan periyodik ya da ardışık olarak arandığını gösteren bilirkişi inceleme ve tespit tutanağının gerektiğinde yeninden alınması ile sanığın dosyada mevcut olan ve kullanmış olduğu başkaca hatlarının tespitine çalışılarak HTS kayıtları üzerinde bir bilirkişi incelemesi yaptırılarak “gerçekleştirilen arama sayısı, aramaların ardışık ya da periyodik olup olmadığı, aramaların gerçekleştirildiği saatler, konuşma süreleri, sanığın farklı ankesörlü telefonlardan aranıp aranmadığı, ardışık aramaya dahil olan şahısların aynı kuvvete mensup ve aynı rütbede olup olmadıkları,

Aramaları gizlemek için herhangi bir şifreleme yönteminin kullanılıp kullanılmadığı” hususlarını gösterir bir analiz inceleme ve tespit raporunun düzenlettirilmesi, ayrıca sanığın, görev yaptığı yerlerin tespiti ile ilgili birimlere yazı yazılmak suretiyle, görev yaptığı yerler itibariyle sanık hakkında ankesör veya sabit hatlardan periyodik ya da ardışık aramasının olduğuna yönelik herhangi bir kayıt, soruşturma veya kovuşturmanın olup olmadığının saptanması, varsa buna ilişkin bilgi ve belgelerin getirtilmesi, yine sanık ile birlikte ardışık arandığı tespit edilen şahıslarla ilgili olarak dinlenmeyen şahısların tanık olarak dinlenmeleri, mümkün olmaması halinde dosya akıbetlerinin araştırılması lüzumu, Bozmayı gerektirmiştir.”

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 04.07.2024 tarih, 2022/3960 esas ile 224/9346 sayılı kararı

HTS Kayıtları Neyi Kapsar?

Yukarıda HTS kayıtları kaç yıl saklanır, HTS Kaydında Konuşma İçeriği Çıkar Mı? HTS kaydında konum çıkar başlıklarımızda da belirttiğimiz gibi; konuşma veya mesajlaşma içeriklerine ilişkin bilgiler bu kayıtlarda yer almaz. Genel olarak HTS kayıtları aşağıdaki bilgileri kapsamaktadır.

  1. Kişinin kimleri aradığı
  2. Kimlerden telefon aldı
  3. Yaptığı telefon görüşmelerin süreleri
  4. Kimler ile mesaj alıp, gönderdiği
  5. Tam olarak konum bilgisi olmasa da bulunduğu bölge hakkında bilgiler
  6. Kullanılan cihazın imei numarası

Fetö HTS Kaydı Nedir?

Fetö üyeliği hakkında yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda da sıklıkla HTS kayıtları delil niteliği taşır. Genellikle Fetö üyelerinin birbirleri ile yaptıkları görüşmeler ve mesajlaşmalar içeriği belli olmasa da delil olarak kabul edilebilmektedir.

Fetö HTS Kaydı Yargıtay Kararı

“Sanığın örgütle bağı olmadığını, arama sürelerinin çok uzun olduğunu, bu aramalarda kendisini tehdit ettiklerini beyan ettiği; HTS kayıtlarında belirtilen sabit hat aramalarının örgütsel tavra uygun şekilde olmadığı, ardışık olarak belirtilen aramaların bir kısmının örgütsel tavra aykırı şekilde saat 19, 20, 22 sularında yapıldığı, konuşma sürelerin 221, 133, 85 sn gibi çok uzun süreler içermiş olduğu anlaşılmakla aramalarının Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından belirtilen kriterlere uygun olmaması nedeniyle sanığın FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olduğu hususunda tarafımızda şüphe hasıl olmuş, ankesörlü hat aramaları FETÖ mensuplarının deşifresi açısından önemli bir delil olarak kabul edilmiş olsa da; aramaların Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından belirtilen kriterlere uygun olmaması, sanık hakkında FETÖ/PDY arşiv kayıtlarda yapılan araştırmalarda sanığın FETÖ/PDY üyelerince gizli haberleşmede kullanılan ByLock kaydı bulunmadığı,

Bank Asya kaydının bulunmadığı, FETÖ/PDY iltisaklı vakıf ya da derneklerde kurucu, yönetici, üye kaydına rastlanmadığı, FETÖ/PDY iltisaklı şirketlerde çalışma ya da ortaklık kaydı bulunmadığı hususlarının tespit edilmiş olması; sanığın atılı eylemi gerçekleştirdiği yönünde dosyaya yansıyan başkaca delil bulunmaması nedenleriyle mevcut deliller ışığında sanığın mahkumiyetini gerektirir her türlü şüpheden uzak yeterli, kesin ve açık delil elde edilemediği belirtilerek şüphe aşamasında kalan silahlı terör örgütüne üye olma suçundan CMK’nın 223/2-e maddesi uyarınca sanığın beraatine dair karar verilmiştir.

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 12.09.2024 tarih ve 2023/24469 esas ile 2024/9714 sayılı kararı

İlgili Yargıtay 3. Ceza Dairesinin yukarıda belirmiş olduğumuz kararından da anlaşılacağı üzere HTS Kaydı yüksek mahkeme tarafından FETÖ / PDY üyeliğine yeterli görülmemiştir. Bunlar haricinde örgüt üyeliği söz konusu olması için bakaca delillerin yer alması gerektiği vurgulanmıştır. Bu karar kısmen de olsa “Sadece HTS kayıtları delil olur mu?” sorusuna da cevap vermektedir.

Savcılık Geriye Dönük Telefon Dinlemesi Yapabilir Mi?

Teknik olarak savcılığın veya mahkemenin geriye dönük bir şekilde telefon dinlemesi yapabilmesi mümkün değildir. CMK 135 maddesinde yer alan katalog suçlarda hakim kararı doğrultusunda telefon dinlemesi yapılabilmektedir. Ancak yasal dayanağı bulunan bu telefon dinlemelerinde dahi geriye dönük bir şekilde kişinin görüşme içerikleri tespit edilemez. HTS kaydı ile geriye dönük kimlerle konuşup, mesajlaştığı HTS kaydı saklama süresi (5 yıl) içerisinde ilgili kurumdan talep edilebilir.

HTS Kaydı Geriye Dönük Kaç Yıl İçerisinde İstenebilir?

Telekomünikasyon İletişim Kurumu Başkanlığında HTS kayıtları 5 yıl süre ile saklanmaktadır. Bu nedenle HTS Kaydı geriye dönük bir şekilde en fazla 5 yılı kapsayacak şekilde istenilebilir. Bu süreler haricinde HTS kayıtları kurum arşivinden silineceğinden temin edilebilmesi mümkün değildir.

Savcılık Telefon İncelemesi Kaç Gün Sürer?

Soruşturmanın niteliğine göre savcılığın telefon inceleme süresi değişiklik gösterebilir. Hatta bazı suçlarda telefonun delil olarak nitelendirilmesi halinde yargılama sonuna ve yargılama sonunda verilecek olan kararın kesinleşmesine kadar bu telefon adli emanette muhafaza altına alınabilecektir. Genellikle yargılama sonunda incelenecek bir husus kalmadığında gerekçeli karar ile birlikte bu konuda bir karar verilir.

Savcılık soruşturmalarında ise telefonda incelenecek başkaca bir husus kalmadığı zamanlarda kovuşturma aşamasına geçilmeden telefon sahibine iade edilebilir. Bu nedenle savcılık telefon incelemesi kaç gün süreceği konusunda tam olarak bir süre belirtmemiz oldukça zordur.

Telefon Dökümü Kaç Aylık Çıkar?

Telefon dökümü uygulamada daha çok HTS kaydı olarak da bilinir. Bu nedenle telefon dökümünün kaç aylık çıkacağı HTS kayıtlarının saklanması süresi ile aynıdır. Bu süre de 5 yıl olduğundan telefon dökümü 5 yıllık süre olmak üzere geriye dönük olarak tespit edilebilmektedir.

Sadece HTS Kayıtları Delil Olur Mu?

Sadece HTS kayıtlarının delil niteliği taşıyıp taşımadığı sıklıkla tartışma konusu olur. Yukarıda paylaştığımız Yargıtay kararından da anlaşılacağı üzere dava dosyasında sadece HTS kaydı bulunması halinde yüksek yargı organları delil yetersizliğinden beraat kararı verilmesi gerektiği görüşünü benimsemiştir. Buna karşın hakaret, yağma, tehdit, şantaj gibi suçlarda HTS kaydı oldukça önemli bir yere sahiptir.

Müştekinin, telefon ile hakarete uğradığını iddia etmesi halinde celp edilen HTS kayıtlarında, şüpheli tarafından arama kaydına rastlanılması yeterli olarak görülebilmektedir. Buna karşın bazı durumlarda ise sadece HTS kayıtları delil olarak kabul edilememektedir. Genellikle dava ve soruşturma dosyası bir bütün halinde değerlendirilerek bu konuda bir karar verilmektedir.

Sadece HTS Kayıtları Delil Olur Mu? Yargıtay Kararı

“Suça sürüklenen çocuk …, firari şüpheli …ve maktül’ün 10.08.2015 günü Konya otogarından hareketle aynı gün saat 22.30 sularında İstanbul…İlçesi …Otogarına geldikleri, burada maktulle suça sürüklenen çocuk ve firari şüphelinin bir süre dolaştıktan sonra ticari bir taksiye binip ayrıldıkları, kimlikleri olmayınca otel bulamadıkları ve yaklaşık 2 saat sonra tekrar aynı otogara geldikleri, burada ölenin firari şüpheli …’tan 1000 TL. alacağını isteği, … param yok deyince aralarında kavgaya dönüşen tartışma çıktığı, garajda bulunanların kavgayı ayırdıkları, daha sonra maktül, firari şüpheli … ve suça sürüklenen çocuğun otogarın yanında bulunan ağaçlık alana geçtikleri, burada firari şüpheli … ile maktül arasında tekrar tartışma çıktığı, tartışma sonucunda suça sürüklenen çocuk ile firari şüpheli …’un maktülün başına taşla vurup bayılmasından sonra 12 adet bıçak darbesiyle bıçaklamak suretiyle kasten öldürdükleri, olay yeri inceleme raporu, kamera kayıtları, ölü muayene ve otopsi raporu, HTS raporları, suça sürüklenen çocuğun öldürme sırasında olay yerinde olduğuna dair tevilli ikrarı ile sabit olan olayda;

2. Yargılama sürecindeki işlemlerin usul ve kanuna uygun olarak yapıldığı, ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hükme esas alınan ve reddedilen delillerin açıkça gösterildiği, vicdani kanının dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eylemin suça sürüklenen çocuk tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, alınan raporların yeterli ve hüküm kurmaya elverişli olduğu, suç vasfının kabulünde isabetsizlik bulunmadığı, anlaşıldığından suça sürüklenen çocuk müdafiinin anılan temyiz sebeplerinin incelenmesinde hukuka aykırılık bulunmamıştır.”

Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 03.07.2024 tarih, 2023/551 esas ve 2024/4952 sayılı kararı

İlgili Yargıtay kararından da anlaşılacağı üzere HTS kaydının kamera kayıtları, olay yeri inceleme tutanağı gibi ek delillerle desteklendiği davada; Suçun sanık tarafından işlendiği yönünde verilen karara karşı onama kararı vermiştir. Yargıtay’ın HTS kaydını dikkate alarak verdiği kararlarda çoğunlukla HTS kayıtlarının ek delillerle desteklenmesi gerektiği yönündedir.

HTS Kayıtları Dinlenir Mi?

HTS kayıtları geçmişte yapılan aramalara ilişkin verileri içerir. Bu nedenle anlık olarak dinlenmesi mümkün değildir. Ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz CMK 135 maddesi uyarınca yapılacak iletişim tespiti ile telefon görüşmelerin dinlenmesi mümkündür.

Tanığın HTS Kayıtları İstenebilir Mi?

Sanığın hukuki statüsünün belirlenmesi için tanık ile birlikte dava dosyasında taraf olmayan kişilerin dahi HTS kaydının talep istenmesi mümkündür. Ancak bu veriler kişisel veri niteliğinde olması nedeniyle Mahkeme veya soruşturma aşamasında bu bilgiler gizli tutulmaktadır. Aksi durumda tanığın HTS kayıtlarının istenmesinde hukuki bir engel yoktur.

Geçmişe Dönük Telefon Konuşma Kayıtları Kaç Yıl Saklanır?

Geçmişe dönük telefon konuşma kayıtları daha çok HTS kaydı olarak bilinir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi HTS kayıtlarının ilgili kurum arşivinde saklanma süresi 5 yıldır. Bu nedenle geçmişe dönük telefon konuşmaları da 5 yıl süre ile saklanır.

Mahkeme Kararı Olmadan Telefon Kayıtları Çıkar Mı?

Cumhuriyet savcılığı tarafından yapılacak soruşturmalarda; Cumhuriyet Savcısına çeşitli yetkiler verilmiştir. HTS kayıtlarının ilgili kurumdan istenmesi de bir çeşit delil olarak kabul edildiğinden mahkeme kararı olmadan telefon kayıtlarının Cumhuriyet Savcısı tarafından istenmesi mümkündür. Ancak CMK 135 maddesinde yer alan iletişimin tespiti işlemleri mahkeme kararı olmaksızın yapılamamaktadır.

Boşanma Davasında HTS Kaydı İstenir Mi?

HTS Kaydı sadece ceza davalarında gereksinim duyulan bir delil değildir. Gerektiğinde hukuk mahkemelerinde görülen davalarda da HTS kaydı delil olarak kullanılabilecektir. Bu nedenle boşanma davasında HTS kaydının istenmesi mümkündür.

Mahkeme Telefon Ses Kayıtlarını İsteyebilir Mi?

Telefon ses kayıtları bir çeşit HTS kaydı değildir. Bu nedenle geriye dönük olarak Telekomünikasyon İletişim Kurumu Başkanlığından talep edilmesi halinde kayıtların tutulmaması nedeniyle kurum tarafından olumlu bir cevap verilememektedir. Buna karşın telefon konuşmalarının dinlenmesi şeklinde bir karar alındığında bu karara istinaden ilgili kurum tarafından dinlemenin yapılarak belirli aralıklarla talepte bulunan savcılık veya mahkemeye bu kayıtlar tape şeklinde gönderilir.

Telefon Kayıtları Mahkemede Delil Olur Mu?

Yukarıda Sadece HTS Kayıtları Delil Olur Mu? Başlığımızda da detaylı bir şekilde değindiğimiz gibi konuda suçun niteliğine göre vereceğimiz cevap da değişiklik gösterir. Ancak paylaşmış olduğumuz Yargıtay kararları bir bütün halinde değerlendirildiğinde yüksek mahkeme tarafından bu konuda ortak görüş HTS kaydının sadece delil olarak kullanılamayacağı, bu kayıtların ek deliller ile desteklenmesi gerektiği yönündedir.

Buna karşın CMK 135 maddesi gereğince yapılacak olan iletişimin tespitinde elde edilen konuşma kayıtları çoğu zaman tek başına delil niteliği taşımaktadır.

Kişi Kendi HTS Kaydını İsteyebilir Mi?

Kişinin kendi HTS kaydını GSM operatörlerinden veya Telekomünikasyon İletişim Kurumu Başkanlığından talep etmesi halinde olumsuz bir cevap ile karşılaşılacaktır. Bu nedenle kişi kendi HTS kaydını isteyememektedir. Ancak GSM operatörlerinin kendi sunmuş hizmetleri gereği hangi numaralarla ile hangi tarih ve saatlerde ne kadar süre ile görüşme yaptığı veya mesajlaştığı bilgilerine “fatura detayı” adı altında ulaşılması mümkündür.

HTS Kayıtlarına Kimler Bakabilir?

HTS kaydı herhangi bir soruşturma veya kovuşturma da kullanılacak ise; Cumhuriyet Savcısı veya Mahkeme Hakimi tarafından istenebilecek verilerdir. Ancak bu veriler kişisel veri olarak kabul edildiğinden soruşturma veya davaya taraf olmayan kişiler ile paylaşılamamaktadır.

Tape Kayıtları Tek Başına Delil Olur Mu?

Tape kayıtları HTS kaydı ile farklı işlemlerdir. HTS kaydı kişinin yapmış olduğu görüşmelerin kimler ile hangi saat ve sürelerde, hangi cihaz ile baz istasyonları aracılığı ile yaptığını gösteren bilgilerdir. Tape kayıtları ise CMK 135 maddesi uyarınca yapılan iletişimin tespitinde elde edilen konuşmaların yazılı duruma getirilmiş halidir. Her ne kadar çoğu zaman HTS kaydı mahkemede tek başına delil olarak kabul edilmemekte ise de; Tape kayıtları teknik bir inceleme olduğundan tek başına delil olarak kabul edilebilmektedir.