GBT Nedir?
Genel bilgi toplama sistemi yani GBT, ülkemizde, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak “Adli Sicil Yönetmeliği” ile uygulanan bir veri toplama sistemidir.
GBT açılımı nedir merak edenlere en başta ‘Genel Bilgi Toplama’ olduğunu belirtmek gerek. Adı üstünde sorgulama üzerinden çoğu bilgiye erişim sağlanır. Erişimin İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenmesi de söz konusudur. Nitekim Gbt sorgulama bu bakanlık üzerinden çalışan bir sistemdir. Devamında ise;
- Anayasa haklarına bağlı olarak bilgilerin toplanması esas alınır.
- Yasal bir uygulama olarak her alanda karşımıza çıkmaktadır.
- Dijital platformlardan da sorgulamalar mümkün kılınmıştır.
Yasal uygulamanın her türlü alanda ihtiyaç haline geldiği açık durumda. En başta işe alımlarda talep delmektedir. Sabıka kaydına bağlı olarak güven verilir. İşe alımlarda bu durum son derece önemli. Aynı zamanda ev verenler de yine sabıka kaydı talep etmektedir. Bu gibi alanlarda güvene ihtiyaç duyulur ve belli başlı belgeler temin edilir.
GBT Açılımı Nedir?
GBT açılımı genel bilgi toplama sistemini ifade etmektedir. Genel bilgi toplama sistemi aracılığı ile vatandaşlar hakkında birçok veriye ulaşmak mümkündür. Polis ya da emniyet güçleri bu tür uygulamalardan yararlanmakta ve bu sayede toplum nizamını bozma ihtimali olan kişiler tespit edilebilmektedir.
Ehliyet GBT’si Nedir?
Ehliyet GBT belgesi trafik şubelerinden alınan bir çıktıdır. Bu belgeyi aldığınızda üzerinde ehliyetinizi aldığınız günden bu zamana kadar tüm cezalar gösterilir. Bundan sonra alacağınız her ceza sisteme eklenmiş olacağından dolayı ehliyetinizle ilgili yaptığınız her hata bu belge üzerinde bulunmaya devam eder.
Ehliyet GBT’sini Kim İster?
Ehliyet GBT’sini genellikle şoför alan şirketler, belediyelerden yol belgesi alınmak istendiğinde, ticari taksicilerin alması gereken rusum belgesi gerektiğinde istenir. Psiko-teknik kurslarında da talep edilen bu belge trafik kuruluşlarından temin edilebilir.
Ehliyet GBT’si Nereden Alınır?
Ehliyet GBT’si her trafik kuruluşundan kolaylıkla temin edilebilir. Trafik Tescil Ve Denetleme Şube Müdürlüklerine ehliyetiniz ve kimliğiniz yanınızda gittiğinizde belge size verilecektir. Ancak bu belgeyi talep eden kişiden başkası alamaz. Yani bir başkasının yerine ehliyet GBT’si alamazsınız.
Gbt Nasıl Sorgulanır?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere dijital platformdan Gbt sorgulama işlemlerine geçmeniz uzun sürmez. Bu alanda çalışma gösteren E-Devlet sayesinde bir hayli hızlı olacaksınız. Kısa sürede sorgulama yaparak talep edilen bilgileri temin etmeniz mümkün olacaktır. Sorgulama yapmak isteyenlerin izlemesi gereken yol ise şöyledir;
Giriş; E-Devlet resmi sitesine giriş yaparak harekete geçilebilir. Buradan ‘sabıka kaydı’ şeklinde arama yapmanız gerekir. Böylece ‘Adli Sicil Kaydı’ şeklinde sorgulama alanı açılır. İşlemi gerçekleştirmek için kimlik sorgulanır. Kimlik doğrulama neticesinde sabıka kaydınız sergilenir.
Kimlik; Başta T.C kimlik numaranız ile sisteme giriş şifreniz talep edilir. Bu bilgileri girenler onay verdikten sonra sabıka kaydını incelemeye başlayabilir. İnceleme neticesinde çıktı almanız da mümkün. Artık dijital platformdan halledilen bu işler sayesinde işiniz bir hayli kolay olacaktır.
GBT Yasal Mı?
GBT yasal mı sorusuna gelince, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir sistem olan GBT (Genel Bilgi Toplama) T.C. Anayasası çerçevesinde işlemektedir ve anayasadan aldığı hakla bilgi topladığı için de tamamen yasal bir uygulama statüsündedir.
Gbt Sorgulama Bilgileri Nelerdir?
Gbt sorgulama çoğu alanda karşımıza çıkıyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere gerek iş verenlerin gerekse ev satın alma işlemlerinde temin edilir. Hatta polislerin de sık sık başvurduğu sorgulardan bir tanesidir. Nedeni ise adli açıdan herhangi bir suçun olup olmadığına göz atılır. Yani sorgulama neticesinde;
- Adli makamların vermiş olduğu herhangi bir karar var mı yok mu incelenir.
- Askerlikle alakalı suçların tespiti de bu sayede gerçekleşir.
- Mahkemece verilen cezaların dahi bu yolla tespiti mümkün.
Görüldüğü üzere sorgulama üzerinden çeşitli bilgileriniz çıkarılır. Bu bilgilere bağlı olarak işlem uygulanabilir. Yetkili merciiler sorgulamaya göre harekete geçebilir. Sonuç olarak sorgulamalar üzerinden suçlar, davalar ve de kararlar göz önünde bulundurulur. Polis ekipleri de tüm bu detaylar için Gbt sorgulaması yapmaktadır.
GBT Sorgulamasına Direnme
Şüpheli görülen, şüpheli hareketlerde bulunan, araması bulunan eşkale benzerlik gösteren veyahut rutin bir uygulama sebebiyle yetkili ve görevli emniyet güçlerince GBT yapılmak istenmesine karşın ilgili kişinin GBT sorgulama işlemine karşı çıkması, direnmesi, kaçması, saldırması vb. davranışlarda bulunarak emniyet güçlerinin görevini yapmasını engellemesi halinde kişi hakkında ceza hukuka bağlamında suç unsuru oluşmaktadır. Bu suçun tanımı 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda yapılmıştır.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 265. maddesinde düzenlenen “Görevi yaptırmamak için direnme” suçunun tanımını aşağıdaki gibi yaparsak yanlış olmayacaktır.
Mahkemeden Çıkan Yakalama Kararı Ne Zaman GBT’ye Düşer?
Mahkemeden çıkan yakalama kararı derhal GBT‘ye düşer. Mahkemeden çıkan yakalama kararı, mahkeme kalemi tarafından duruşmadan hemen sonra sisteme işlenir. Böylece yakalama kararı derhal GBT‘ye işlenmiş olur.
Polisler Neden Gbt Sorguluyor?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere askerlik durumuna yönelik Gbt son derece önemli. Polisler bu gibi durumlarda yaptırımlara geçmektedir. Aynı şekilde mahkemece verilen cezaların onaylanması dahi dikkate alınır. Polisler bu konuda uyarıda bulunabilir ya da cezayı tahsis etmenizi sağlayabilir. En başta ise şüpheli olarak gördükleri kişilerin GBT sorgulamasına başvurur.
Örneğin bazı kişilerin hakkında yakalama kararları çıkartılabilir. Bu karara yönelik Gbt son derece önemli. Nitekim sorgulamadan sonra kişinin yakalanması ve yetkililere teslim edilmesi sağlanır. Kısacası Gbt, güvenliği destekleyen uygulamalardan bir tanesidir.
İnternetten Gbt Nasıl Sorgulanır?
Resmi sitelere giriş yaparak Gbt sorgulamasına başvurmanız son derece önemli. Bu konuda çalışma gösteren E-Devlet üzerinden harekete geçmeniz gerekir. Sadece bu alanda sabıka kaydı incelenebilir. Hatta Yargıtay dosya sorgulama işlemlerine dahi yer verilir. Hızlı olduğu kadar güvenli bir şekilde de sorgulamanın gerçekleşmesine özen gösterilir. Bu nedenle sadece resmi E-Devlet platformunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Devamında kimlik doğrulaması ile sorgulamaya geçilebilir.
GBT Numara Sorgulama Nedir?
Gbt kadar numara sorgulama uygulamaları da ön plana çıkmıştır. Bu sefer sadece numaralar üzerinden sorgulama yapılır ve kimlikler belirlenir. Şöyle ki tanımadığınız numaralar için sorgulama yapma hakkına sahipsiniz. iOS uygulama sayesinde tanımadığınız numaraların kime ait olduğunu anında öğrenirsiniz. Bunun için de;
- Ücretsiz olan uygulamayı indirmek ve kurmak gerekir
- Servisi kullanmak için numarayı eksiksiz olarak girmelisiniz
- Numaranın kime ait olduğu kısa sürede ifade edilir
Gerek dijital platformun gerekse uygulamaların güvenli bir şekilde sergilenmesine özen gösterilmiştir. Tüm güvenlik önlemleri alındığı için de işiniz kısa sürecektir. Şifreleriniz dahilinde sorgulama yapmanız esas alınmıştır. Beraberinde Yargıtay dosya sorgulama için de dijital platformdan faydalanmanız sağlamıştır.
GBT’de Tedbir Var Ne Demek?
GBT’de tebdir var ne demek sıkça sorulan sorulardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Kişi hakkında verilen adli tedbirler ve kararları GBT’de tedbir görünmesine neden olabilecek unsurlardır. Olabilecek bu tedbirler CMK190/3 kapsamında açıklanmıştır. Bunlar;
- Yurtdışı çıkış yasağı
- Konutu terk etmemek
- Belirli bir yerleşim bölgesini terk etmemek
- Belirlenen yer ve bölgelere gitmemek
- Silah bulunduramamak veya taşıyamamak
Gbt Sorgulama İle Adli Sicil Kaydı Aynı Mı?
Genel Bilgi Toplama servisi sayesinde kişiler internet bağlantısı olan her yerden adi sicil kaydı çıkartabilirler. Genel Bilgi Toplama sorgulaması için herhangi bir ücret ödemeye gerek yoktur.
Aynı zamanda Genel Bilgi Toplama sorgulaması son derece hızlı bir şekilde internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
Genel Bilgi Toplama sorgulamasının nasıl yapıldığı ise tüm detaylarıyla aşağıda belirtilmiştir. GBT’nin açılımı genel Bilgi Toplama anlamına gelmektedir. GBT aracılığı ile hakkında herhangi bir karar çıkarılmış kişilerin tespit edilmesi mümkündür.
Bu kararlardan bazıları yakalama, tutuklama, yurt dışına çıkma yasağı olabilir. Kişinin hakkında çıkarılmış böyle bir karar olmasa bile herhangi bir askeri suçtan hükümlüyse ve kişinin askeri şubeye veya birliğe teslimi gerekliyse yine GBT’ye başvurulur.
Bu suçlardan bazıları da yoklama ya da bakayadır. Kişi daha önce gözaltında bulunmuşsa ya da herhangi bir disiplin cezasına çarptırılmışsa bu bilgiler GBT’de görülmez. Kişi eğer herhangi bir suça karışmamışsa ya da herhangi bir cezai işleme tabi tutulmamışsa GBT’si temiz çıkacaktır.
GBT yani Genel Bilgi Toplamanın en büyük avantajlarından biri ise söz konusu kişi hakkındaki bilgilere anında ulaşım sağlayabilmesidir. Görevli memurlar bu sorgulamayı yapabilir.
Bu görevli memurların başında ise trafik polisi, polis ve jandarma kuvvetleri gelmektedir. Genel Bilgi Toplama ve sabıka kaydı aynı manada kullanılır. Sabıka kaydı ise adli sicil kaydının halk arasındaki ismidir. Dolayısıyla GBT ile adli sicil kaydı aynı anlama gelmektedir.
Genel Bilgi Toplama ya da sabıka kaydı eğer kişi bir işe girmek istiyorsa işverenin kendisinden beklediği belgelerin en üstünde yer almaktadır.
Bir pozisyona başvuran kişi sayısı eğer birden fazlaysa, GBT’nin kişi seçiminde önemli bir faktör olduğunu söylemek yanlış olmaz. Genel Bilgi Toplama ya da diğer adıyla adli sicil kaydının nasıl yapılacağı ise aşağıda detaylıca anlatılmıştır. Bu işlem internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
Bahsedilecek olan adımlar izlendiğinde saniyeler içinde Genel Bilgi Toplama dökümü çıkartılmış olacaktır. Eğer bilgisayar, telefon ya da tabletinize bağlamış olduğunuz bir yazıcınız da bulunuyorsa GBT dökümünüzü bastırabilirsiniz. GBT’nin resmi kurumlarda geçerliliği bulunmaktadır.
Adli sicil kaydınıza ya da GBT’nize internet aracılığıyla ulaşmak istiyorsanız kullanacağınız resmi internet sitesinin ismi turkiye.gov.tr’dir. Bu site içerisinden yalnız GBT taraması değil pek çok devlet dairesi işlerinizi de kolaylıkla halledebilirsiniz.
Pek çok işlemi gerçekleştirmek için artık devlet dairelerine gitmeye gerek yoktur. Turkiye.gov.tr sayesinde önceleri yaşanan uzun sıra bekleme sorunları artık ortadan kalkmıştır.
Uygulamanın kullanıcıları uygulamayı son derece faydalı bulmaktadır. Bu resmi internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirebileceğiniz resmi daire işlemlerinizin sayısı toplamda 22 ‘dir. Bunlardan en sık kullanılan ve başvurulan uygulama olan adli sicil kaydı ya da bir diğer adıyla GBT’nin nasıl yapılacağı ise detaylıca açıklanacaktır. Bu sayede siz de sorgulamayı nasıl yapacağınızı öğrenebilir ve işlerinizi kendi başınıza rahatlıkla halledebilirsiniz.
Öncelikle bilinmesi gereken ilk şey bu sitenin parola ile çalışan bir site olduğudur. Parolasız siteye giriş yapılamaz. Eğer herhangi bir parolaya sahip değil iseniz öncelikle izleyeceğiniz ilk adım bir parola edinmek olmalıdır. Daha önce hiç e-devlet parolası almadı iseniz size en yakın postaneye giderek parolanızı buradan temin edebilirsiniz. Parola temini için belirli miktarda bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Bu bedel 2 TL olarak belirlenmiştir.
Parolanızı edindikten sonra gerçekleştireceğiniz ikinci adım ise turkiye.gov.tr resmi internet sitesine girmektir. Karşınıza çıkan sayfanın sağ üstündeki köşede olan arama bölümüne “sabıka kaydı” yazarak GBT’nize ulaşabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
HAGB Kararı GBT’de Çıkar mı?
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması hükmün sanığa ilişkin bir sonuç doğurmadığını ifade eder. Yani söylemek pek mümkündür ki denetim süresinde herhangi bir suç işlenmediği takdirde kişi ilgili suçtan ceza almaz. H.A.G.B. kararı ise sabıka kaydında görünür ancak olumsuz etkilemeyeceğiyle birlikte, polis ve jandarmaların kullandığı GBT sisteminde görünmez.