Sanal ortamın günden güne gelişim göstermesi beraberinde ciddi sorunları da getirmiştir. Örneğin kişilik haklarına zarar veren paylaşımları sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Haber niteliğinde olan görseller dahi izinsiz olacak şekilde gözler önüne seriliyor. Bu gibi durumlarda ifşa fotoğraf silme gibi yaptırımlara geçilmektedir. Şöyle ki;
- En başta kişilik haklarına zarar vermesi nedeniyle paylaşımlar engellenir.
- Özel hayatın gizlililiğini ihlal neticesinde de paylaşımlar silinir.
- Direk olarak paylaşıma yer veren sitelere erişim engeli dahi gösterilir.
Tüm bu yaptırımlar adına hukuk mücadelesi başlatılabilir. İlk başta ise sağlayıcılar üzerinden harekete geçilebilir. Yani ifşa paylaşımların ortadan kaldırılmasına yönelik birkaç alternatif bulunuyor. Kişi ya da kurumlar aralarından seçimini yaparak uygunsuz paylaşımların önüne geçebiliyor.
İfşa Fotoğraf Silme Şartları Nelerdir?
İfşa fotoğraf silme işlemlerinin gerçekleşmesi adına şartlara uygun olmanız gerekir. Özellikle de telif hakları, kanun maddeleri ve gizlilik politikaları göz önünde bulundurulur. Tüm bu nitelikler dahilinde işlemlerin tamamlanması esas alınır. Örneğin;
-Kişilik Hakları; Öncelikle kişilik hakları dikkate alınır. Adı üstünde ifşa edilen fotoğraflar, kişinin isteği üzerine yayınlanmaz. İzinsiz olarak yayınlanması da kişinin haklarına zarar verebilir. Temelde özel hayatın gizliliğini ihlal neticesinde de fotoğrafların yayından kaldırılması söz konusudur.
-Şartlar; Sadece kişilik haklarının dikkate alınmadığı görülüyor. Uygunsuz olan içerikler diğer şartlar üzerinden de değerlendirmeye alınır. Mesela fotoğraf yoluyla suç işlenmesi bunlar arasında gösterilebilir. Kamu yararı gibi hukuka aykırı olan tüm paylaşımların kaldırılması adına işlem başlatılır.
İfşa Fotoğraf Nasıl Kaldırılır?
İnternet hukuku üzerinden paylaşımlar adına düzenlemelere yer verilmiştir. En başta 5651 Sayılı Kanun üzerinden inceleme başlatılır. Örneğin bu yolla ifşa fotoğraf silme işlemlerinin gerçekleşmesi esas alınır. Şöyle ki;
- Fotoğrafların kaldırılmasına yönelik mahkemeye başvurulabilir.
- Dilekçe hazırlayanlar bu yönde başvuruda bulunabilir.
- Sulh Ceza Hakimliği tarafından davaya yer verilir.
Temelde bu tarz internet soruşturmaları duruşma olmadan karara bağlanır. Bu durum zaman kaybetmenizi engeller. En kısa sürede sonuç açıklanır ve yaptırımlara geçilir. Yani fotoğrafların yayından kaldırılması esas alınır. Ya da ifşa fotoğraf sunan sitelerin erişimine yasak getirilir. Böylece kişinin hakları korunmuş olur. Meydana gelen maddi ile manevi zararlar da ortadan kalkmış olur.
İfşa Fotoğraf Nasıl Şikayet Edilir?
Telif hakları ya da gizlilik politikaları üzerinden de harekete geçilebilir. Gerek arama motorları gerekse sosyal medya aracıları bu yönde paylaşımlarda bulunur. Neticesinde şikayet bildirimleri kabul edenler, içeriklerin kaldırılmasına yönelik işlem başlatmaktadır. Yani hukuk yoluna geçmeden önce bu durumu dikkate alabilirsiniz.
Temelde fotoğrafı sunan yer ile içerik sağlayıcılarına başvurulur. Şikayet bildirimleriniz aynı gün içerisinde değerlendirilir. Sağlayıcıların 24 saat içerisinde cevap vermeleri esas alınır. Bu şekilde de ifşa olan paylaşımların önüne geçilmektedir. Geri dönüş yapılmadığı zamanlarda ise internet hukukuna başvurulması en doğrusu olacaktır. Böylece sağlayıcıların devre dışı bırakılması söz konusudur.
İnternetten Erişim Nasıl Engellenir?
Yukarıda belirttiğimiz şekilde internet üzerinden fotoğraf, video ya da haber engeline geçilebilir. Bu anlamda kişilik hakları, suç işleme ya da kamu yararı gibi detaylar göz önünde bulundurulur. Şartlara bağlı olarak içeriklerin engellenmesi esas alınır. Gerek sağlayıcılar gerekse mahkeme tarafından yaptırımlara geçilmektedir. Böylece kişinin maddi ile manevi bütünlüğüne zarar veren paylaşımlar engellenir. Böylece;
- İzinsiz olarak sergilenen paylaşımlara erişim sağlanamaz.
- Bazı durumlarda sitelere erişimin dahi kapatılması söz konusudur.