Telif Hakkı Koruma
Hukuken kişi ya da kişilerin fikri emeklerine yönelik koruma hakkına yer verilmekte. Yani bu koruma neticesinde ürünün kullanılmasının ya da kopyalanmasının önüne geçiliyor. Sonuç olarak ortaya telif hakkı doğmakta. Üstelik bu hakka yönelik tescil işlemlerine de gerek kalmıyor. Şöyle ki;
- Fikri olan tüm ürünler ortaya çıktıkları zaman telif hakkına sahip olmakta.
- Sanat eserleri de aynı şekilde üretimden sonra telif hakları ile koruma altına alınır.
Temelde de Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında olan eserlerin koruma altına alınması dikkatlerden kaçmıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi tescil işlemlerine gerek kalmaz. Çünkü ürün ya da ürünlerin doğal bir koruma altına alınması sağlanır. Bu nedenle telif hakkı koruma için özel bir işleme yer verilmiyor.
Telif Hakkı Tescili Nedir?
Telif hakkı koruma için isteyenler tescil işlemlerine başvurabilir. Çok gerekli olmasa da isteğe bağlı olarak kayıt veya tescil işlemlerine geçilebilir. Özellikle de eser sahibinin bu yolla ispatlanması esas alınmaktadır. Temelde tescil işlemlerine yönelik dikkate alınan hususlar ise;
-Somutlaşma; Sadece soyut halde olan eserlere yönelik tescil işlemlerine geçilmesi mümkün değil. Yani somut şekiller üzerinden tescil yapılmaktadır. Eser haline gelen ürünler için tescil işlemlerine başvurmanız ve sonuç almanız mümkün olacaktır.
-Belge; Başvuruda bulunanlar koruma için belge alırlar. Tanzim edilen belge üzerinde öncelikle esere yönelik bilgilere yer verilir. Aynı zamanda eser sahibine özel bilgiler de mevcut durumda. Nitekim bu yolla eser sahibinin ispatlanması esas alınmaktadır.
Telif Hakkı Belgesi Nasıl Onaylanır?
Telif hakkı koruma için yukarıda da belirttiğimiz gibi tescil işlemlerine geçilebilir. Üstelik onaylamalar sayesinde tam tescil oluşturmak mümkün. Bunun için noter tarafından işlem gerçekleştirilir. Yani noter huzurunda beyanların düzenlenmesi ve onaylanması sağlanır. Bu şekilde;
- Eseri meydana getiren kişinin beyanları dikkate alınır.
- Eser sahibinin tüm haklara sahip olması temel alınır.
Neticesinde de noterden onaylanan belge ile eser ve eser sahibi kanıtlanır. Öyle ki ispata yönelik bu işlemlere yer verilmektedir. Önceden de belirttiğimiz üzere tamamen isteğe bağlı olarak gerçekleşmesi söz konusudur. Özellikle de telif hakkı koruma nedir merak edenlerin bu detayları dikkate almaları ve istedikleri zaman tescil işlemlerine başvurmaları mümkün olmakta.
Telif Hakkı Koruma Süresi Nedir?
Eser sahibine göre telif hakkının koruma süresi farklılık göstermektedir. Örneğin eser sahibinin yaşaması ya da ölümü dikkate alınır. Temelde ise eserin sahibi hayatta iken ve de ölümünden sonra 70 yıl kadar koruma süresi mevcut durumda. Tüzel kişilere yönelik belirtilen koruma süresi de yine 70 yıl olarak belirlenmiştir.
Eser sahibinin belli olmaması durumunda da koruma süresi 70 yıl olmakta. Eser aleniyet kazanması halinde bu süreler devreye girmektedir. Hatta direk olarak eserin alenileşmesinden sonra 70 yıllık süre dikkate alınır ve koruma işlemlerine yer verilir.
Koruma Süresi Dolan Eserlere Ne Olur?
Sürelerin dolması neticesinde mali haklar da son bulmaktadır. Yani eser sahibinin artık herhangi bir hakka sahip olması mümkün değil. Bundan dolayı eser ya da eserlerin herkesçe kullanılması söz konusudur. İzin alınmaksızın eserlerin kullanımına geçilebilir. Bundan dolayı;
- Telif hakkına yönelik tescil işlemleri yaygın hale gelmiştir.
- Gerçek ve tüzel kişilerin noter huzurunda ispata yer vermesi mümkün olmakta.
- Yine gerçek ile tüzel kişilerin 70 yıllık süre ile telif haklarına sahip olması söz konusudur.
Telif hakkını bu detaylar eşliğinde göz önünde bulundurmanız gerekir. Neticesinde de ürünlere yönelik tescil işlemlerine geçilebilir. Önceden de söylediğimiz gibi somut hale gelen ürünler üzerinden tescile başvurulabilir.