Telif Hakkı Koruma Yöntemleri
Fikri emeğe yönelik ortaya çıkan her türlü ürün, telif haklarına sahiptir. Yani doğuştan olacak şekilde telif haklarının geçerli hale gelmesi söz konusudur. Ancak hem zorunlu hem de isteğe bağlı olarak tescil işlemlerine de geçilebiliyor. Telif hakları koruma yöntemleri de bu durumlara göre ele alınmakta. Şöyle ki;
- Bazı eserlerin zorunlu olacak şekilde kayıt olması gerekmekte.
- Eser sahipleri isteği üzerine de tescil işlemlerine başvurabilir.
Bunun için yönetmeliklerin dikkate alınmasında fayda var. Çünkü Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından konuyla alakalı tüm kurallar ifade edilmekte. Özellikle de bu yolla zorunlu eserlerin öğrenilmesi mümkün olacaktır. İsteğe bağlı tescil işlemleri hakkında da yönetmeliklerden paylaşımlara yer verilmektedir.
Telif Hakkında Zorunlu Eserler Nelerdir?
Telif hakkı koruma yöntemleri nelerdir merak edenlere kayıt – tescil eşlik etmekte. Yukarıda da belirttiğimiz üzere hem zorunlu hem de isteğe göre ayrı eser gruplarından tescile geçilebilir. Bu anlamda yönetmeliklerden tüm eserler hakkında paylaşımlara yer verilmiştir. Mesela bu yolla zorunlu olanları öğrenmeniz ve harekete geçmeniz mümkün.
Başta müzik eserlerinin zorunlu olduğunu belirtmek gerek. İster yerli isterse ithal olsun tüm müzik ederlerinin tescil edilmesi gerekiyor. Bunun arkasında ise sinema eserleri gelmektedir. Ve yine yerli ile ithal olması farketmiyor. Son olarak da yerli ile ithal oyunlar mevcut durumda. Ve de tüm bu eserlerin zorunlu olarak kayıt edilmesi gerekiyor.
Zorunlu Telif Hakkı Koruması Nasıl Yapılır?
Yukarıda sıraladığımız eserler için zorunlu telif hakkı beyanına geçilmesi gerekmekte. Bunun için de yapılması gerekenler son derece basit. Telif hakkı koruma yöntemleri nelerdir öğrenenler arkasından başvurular ile harekete geçebilir. Örneğin zorunlu olanlara yönelik dikkate alınması gereken hususlar;
- Öncelikle internet ortamında başvuru formunu doldurmanız gerekir.
- Başvuru sonrasında sizlerden istenilen belgeleri hazırlamalısınız.
- Dosyanız eşliğinde de İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğüne başvurusunu sunmanız gerekmekte.
Ancak bu adımları takip edenler zorunlu tescil işlemlerini tamamlamış olurlar. Böylece sinema, müzik ve oyun eserlerinin korunması mümkün olacaktır. Özellikle de eserleri üreten gerçek ile tüzel kişilerin ispatlanmasına yönelik tescil işlemleri önem taşımakta.
Tefli Hakkı Tescil Şartları Nelerdir?
Sadece şartlara uygun olanlar, ilgili kurumlardan tescil işlemlerine geçebilir. Örnek verecek olursak ilk şartın somut ürünler olduğu açık durumda. Yani soyut halde olan fikirlerin tescil edilmesi mümkün değil. Sadece somur hale gelen ürünlere yönelik kayıt işlemlerinden sonuç almanız söz konusudur.
Eser haline gelen ürünler incelemeye alınır. Bu şekilde telif hakları doğar ve eser sahibinin hakları değerlendirmesi sağlanır. Temelde bu haklar ile eserin çoğaltılması ya da paylaşılması mümkün olmaz. Sadece eser sahibinin izni dahilinde işlem görülebilir. Eser sahibi olduğunuzu ispat etmek için de kayıt – tescil işlemlerine başvurmanız gerekir.
İsteğe Bağlı Telif Hakkı Başvurusu Nedir?
Gerçek ya da tüzel kişilerin üretmiş oldukları eserler için tescil hakkı mevcut durumda. Zorunlu olanlardan ziyade isteğe bağlı olacak şekilde de tescil işlemlerine geçilebilir. Bunun için belge tanzim edilir. Belgeler noter huzurunda onaylanır. Yani eserin size ait olduğuna yönelik onaylı belgeleriniz hazırlanır. İspat durumlarında bu belgeleri kullanmanız sağlanır. Özellikle de telif haklarının ihlal edilmesi neticesinde elinizde bulunan belgeler ile hukuk yoluna başvurmanız mümkün olacaktır. Nitekim eserlerin izinsiz olarak kullanılması suçtur. Hatta bu durum neticesinde maddi ya da manevi zarara uğrayan eser sahiplerinin suç duyurusunda bulunma hakkı mevcuttur.