Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor?

Ülkemizde yargı birimlerinin çalışma takvimi genellikle yeni adli tatilin başlaması ile belirlenir. Adli tatilin başlaması ile hemen hemen bütün yargı işlemlerinin tamamen durduğu yönünde bir izlenim vardır. Ancak bu durum gerçeği yansıtmamakla beraber, adli tatil süresince birçok hukuki işlemimiz ile beraber adli yargı ve idari yargı fark etmeksizin hukuki faaliyetler devam eder. Özellikle hakim – savcı gibi yargı personellerinin izin dönemleri olan adli tatilde yargısal faaliyetler tamamen durmasa da bir takım kısıtlamalar ve yavaşlamalar ile bir çok hukuki süreçler devam eder. Buna bağlı olarak her yıl adli tatil ne zaman başlıyor ve adli tatil ne zaman bitiyor gibi sorular ile karşılaşmaktayız. 

Adli Tatil Ne Zaman Başlıyor ve Bitiyor?

Adli tatilin ne zaman başlayıp, ne zaman biteceği 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile belirlenmiştir. Buna göre 6100 sayılı yasanın 102. Maddesine göre adli tatil her yıl 20 Temmuz itibariyle başlar Yine 6100 sayılı yasanın 102. Maddesine göre adli tatilin bitiş tarihi ise 31 Ağustostur. 1 Eylül itibariyle yeni adli yıl başlamış olarak kabul edilir. 

Adli Tatil Hangi Yargı Birimlerini Kapsar?

Adli tatil genellikle Hukuk Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri ve İdari Yargıyı kapsamaktadır. Buna rağmen bu yargı birimlerinde ara verme olarak nitelendirilen bu süreç doğal olarak Ceza Mahkemelerinde görülen işler ile Cumhuriyet Savcılığındaki soruşturmaları da etkilemektedir. Ancak 6100 sayılı yasanın 102 maddesinde düzenlenen adli tatil aşağıdaki yargı birimlerini kapsamaktadır. 

Hukuk Mahkemeleri

  • Asliye Hukuk Mahkemesi
  • Sulh Hukuk Mahkemesi
  • Ticaret Mahkemesi
  • Aile Mahkemesi
  • Tüketici Mahkemesi
  • Kadastro Mahkemeleri
  • İş Mahkemeleri

İdari Yargı Birimleri

  • Vergi Mahkemeleri
  • İdare Mahkemeleri
  • Bölge İdare Mahkemeleri

Yüksek Yargı Organları

  • Danıştay
  • Yargıtay (Hukuk Daireleri)

Adli Tatilde Hangi Davalar Görülmeye Devam Eder?

Daha önce de belirttiğimiz gibi adli tatilin başlamasından, adli tatilin bitişene kadar bütün yargı faaliyetlerinin tamamen durduğu yönündeki bilgiler gerçeği yansıtmaz. Ancak kısmen de olsa Hukuk Mahkemelerinde görülen dava ve değişik işlerde yavaşlama görülür. 6100 sayılı Yasanın 103. Maddesinde adli tatil süreleri boyunca görülecek dava ve diğer hukuki işler detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Buna göre adli tatil süresinde aşağıdaki davalar görülmeye devam eder. 

  • İhtiyati tedbir / ihtiyati haciz talepleri
  • Delil tespit davaları
  • Nafaka davaları (iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, tedbir nafakası)
  • Velayet davaları
  • Soy bağına ilişkin davalar
  • Keşifler (Daha önce adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler)
  • Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi dava ve işleri
  • Hizmet akdi ve iş sözleşmesine bağlı davalar
  • Çekişmesiz yargı işleri
  • Diğer yasalar ile ivedi olduğu belirtilen dava ve işlemler

Adli Tatilde Süreler

Adli tatil süresince özellikle Hukuk Mahkemelerinde görülecek olan dava işlemler yukarıda da görüldüğü gibi oldukça kısıtlıdır. Buna bağlı olarak yukarıda sıralamış olduğumuz durumlar haricinde gerçekleşen süreli işlemlerde adli tatilin bitimine kadar durmaktadır. Örneğin Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen ve 6100 sayılı yasanın 103. Maddesi kapsamında olmayan davalarda davaya cevap süresinin adli tatile denk gelmesi halinde bu süreler adli tatilin bitişine denk gelen 1 Eylül itibariyle işlemeye başlamaktadır. 

Ceza Mahkemelerinde Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor?

Ceza mahkemelerinde adli tatilde görülmeyen dava ve işler daha kısıtlıdır. Bunun en önemli nedeni ise tutuklu şekilde yapılan yargılamalardır. Hukuk Mahkemelerinde adli tatil bitişine kadar bir takım kısıtlamalar getirilmiş ise de; Ceza Mahkemelerinde bu şekilde bir kısıtlama yoktur. Esasen adli tatilin ceza mahkemeleri ile Cumhuriyet Savcılıklarını kapsamadığını söylemek de yanlış olmayacaktır. 

Birçok yargılama ve diğer önemli acil işler yine ceza mahkemelerinde adli tatil süresince de devam eder. Buna karşın ceza mahkemelerinde tutuklu dosyalar ile diğer değişik iş talepleri, acil işler haricindeki işlemlerde kısmen de olsa bir yavaşlama olduğu gözlemlenmektedir. Bu bilgiler ışığında ceza mahkemelerinde de adli tatilin 31 Ağustos itibariyle son bulup, yeni adli yılın 1 Eylül itibariyle başladığını söyleyebiliriz. 

Hukuk Mahkemelerinde Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor?

Adli tatil süresinden en çok etkilenen yargı birimlerinin hukuk mahkemeleri olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşın hukuk mahkemelerinde de adli tatil süresince bütün işlemler tamamen durmaz. Ancak 6100 sayılı yasanın 103. Maddesinde yer alan nafaka davaları, ihtiyati tedbir talepleri veya velayet davaları gibi aciliyet arz eden talep ve davalar devam eder. Yukarıda da belirttiğimiz gibi hukuk mahkemelerinde de adli tatil yine 20 Temmuzda başlayarak 31 Ağustosta son bulur. Bu tarihler arası süre yaklaşık 42 – 43 güne denk gelmektedir. 

Cumhuriyet Savcılıklarında Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor?

Tıpkı ceza mahkemelerinde olduğu gibi Cumhuriyet Savcılıklarında görülen soruşturma ve diğer işlemlerde adli tatilden en az etkilenen hukuki işlemlerdir. Her yıl Hakimler Savcılar Kurulu tarafından adli tatilden yararlanacak hakim ve savcılar belirlenir. Bu hakim ve savcılar dışında kalan diğer hakim ve savcılar adli tatil süresi boyunca çalışmaya devam ederler. Cumhuriyet Savcılıklarında devam eden soruşturmalar da yine adli tatil dışında olduğu gibi fazlaca aksatılmadan yürütülmektedir. Ceza soruşturmalarındaki hassasiyete bağlı olarakadli tatilin de Cumhuriyet Savcılıklarını kapsamadığını söyleyebiliriz. Bu süreç dahilinde yine soruşturmalar yapılmakta ve iddianameler düzenlenmektedir. Kısmen de olsa meydana gelen bu aksamalar Cumhuriyet Savcılıklarında yine 1 Eylül itibariyle yeni adli tatilin başlaması ile son bulur. 

Danıştay ve İdare Mahkemelerinde Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor?

Adli tatilin etkili bir şekilde uygulandığı diğer yargı birimleri arasında Danıştay ve İdare Mahkemeleri gelir. Yine adliye mahkemelerinde olduğu gibi Danıştay ve İdare Mahkemelerinde; savunma verme süresi, dava açma süresi gibi süreler durur. Danıştay ve İdare Mahkemelerinde ise yine acil olarak düşünülen “yürütmeyi durdurma” talepleri konusunda gerekli inceleme karar kararlar verilmektedir. Diğer yargı birimlerinde olduğu gibi Danıştay, İdare Mahkemesi ve Vergi Mahkemelerinde de 31 Ağustos itibariyle adli tatilbiterek 1 Eylül tarihinde yeni adli yıla girmiş kabul edilir. 

İcra Müdürlüklerinde Adli Tatil Ne Zaman Sona Eriyor?

Adli tatil süresince kısmen işlerin yavaşlamış olduğu birimlerinden bir diğeri ise İcra Müdürlükleridir. Nafaka, tahliye, ihtiyati tedbir veya haciz gibi öncelikli ve ivedilik gerektiren işler bu süreçte yine devam etmektedir. İcra Müdürlüklerinde adli tatil süresinde işlerin yavaşlamasının en temel nedeni ise; Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu gereğince yargılama yapan İcra Hakimlerinde de bir takım işlerin bu süreçte durmasıdır. Diğer yargı birimlerinde olduğu gibi İcra Müdürlüklerinde de 31 Ağustos itibariyle adli tatil biterek, 1 Eylül tarihinde yeni adli yıl başlar. 

Adli Tatilde Ceza Soruşturmaları / Ceza Davaları Devam Eder Mi?

6100 sayılı yasanın 103. Maddesi Hukuk Mahkemeleri ile İdari Yargı birimleri ve ayrıca Yargıtay Hukuk dairelerini kapsamaktadır. Adli Tatil konusunda Ceza Mahkemeleri ve Cumhuriyet Savcılıklarında yürütülen soruşturmalar ve davalar adli tatil kapsamı dışındadır. Bu nedenle zaman zaman ceza soruşturması ve ceza davalarında yavaşlama olduğu görülse de bu yargı birimlerindeki hukuki işlemler azami aksaklık ile devam eder. 

Adli Tatilde Karar Kesinleşir Mi?

6100 sayılı yasanın 103. Maddesinde yer alan adli tatilde görülecek olan dava işlemler haricindeki diğer hukuk davalarında kararın kesinleşme tarihi adli ara vermeye denk gelmesi halinde bu süreler adli tatil bitiş tarihi olan 1 Eylül tarihinden itibaren işlemeye başlar. 

Ceza davaları ile ceza soruşturmaları adli tatil kapsamı dışında olduğundan ceza mahkemelerince verilen kararların kesinleşme tarihi bu süreler içerisinde denk gelmesi halinde daha önceki durumlara göre süreler işlemeye devam eder. Örneğin Asliye Ceza Mahkemesinde görülen kasten yaralama suçuna ilişkin davada kararın adli tatil süresiiçinde olan 10 ağustosta istinaf süresi dolması halinde söz konusu karar 10 Ağustosta kesinleşmiş olacaktır. 

2025 Yılı Adli Tatil Ne Zaman Başlıyor?

2025 yılında adli tatilin başlama süresi 31 Temmuz 2025 Perşembe gününe denk gelmektedir. 

2025 Yılı Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor?

2025 yılı adli tatilin bitişi ise diğer bir ifade ile yeni adli yılın başlangıcı 1 Eylül 2025 Pazartesidir.

Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor? (Özet)

Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalardan da anlaşılacağı üzere adli tatil süresince bütün yargı faaliyetleri tamamen durmaz. Hukuk Usulü Muhakemeleri kanununa göre yapılan yargılamalarda sadece 6100 sayılı yasanın 103. Maddesi dışında kalan dava ve işlemler adli tatil süresi boyunca durur. Ayrıca adli tatil Cumhuriyet Savcılıkları ile Ceza Mahkemelerini kapsamaması nedeniyle bu yargı birimlerinde görülün dava ve diğer hukuki işlemler aynen devam eder.