Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz Dilekçe Örneği (İ.İ.K md. 89)

Haciz ihbarnamesi, asıl borçlunun 3. Kişilerde bulunan hak ve alacaklarını haczetmek için gönderilen ihbarnamedir. Dayanağı ise İcra ve İflas Kanununun 89. Maddesi oluşturur. Diğer icra memurluğu işlemlerinde olduğu gibi bu hukuki işleme karşı da muhatabın itiraz / şikayet hakkı vardır. Gerekçeleri kısmen farklı olsa da aşağıdaki hazırlamış olduğumuz birinci haciz ihbarnamesine itiraz dilekçe örneği üzerinde gerekli değişiklikler yapılarak kişinin itiraz hakkını kullanması mümkündür.

İtiraz süresi ve itiraz sonrası alacaklının başvurabileceği hukuk yolları bakamından birinci haciz ihbarnamesi İcra ve İflas Kanununda önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle birinci haciz ihbarnamesine itiraz dilekçe örneği doldurulmasından sonra yazımızın sonunda bu konudaki sık sorulan soruların etraflıca incelemenizi tavsiye ederiz.

Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz Dilekçe Örneği

… İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE

Takip No : …

Konu : Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz (İ.İ.K md. 89)

İtiraz Eden (3. Şahıs) : …

Borçlu : …

Alacaklı : …

Vekili : …

AÇIKLAMALAR :

Alacaklı vekili tarafından borçlu … aleyhine başlatılan ilamlı / ilamsız icra takibine dayanak olarak müdürlüğünüz tarafından, tarafıma İcra ve İflas Kanununun 89. Maddesi gereğince birinci haciz ihbarnamesi gönderilmiştir. Birinci haciz ihbarnamesi tarafıma … tarihinde tebliğ edilmiştir.

Borçlu …’nun tarafımda herhangi bir şekilde hak ve alacağı bunmamaktadır. Bu nedenle birinci haciz ihbarnamesinde belirtilen bütün borç ve faizlere itiraz etme zorunluluğu doğmuştur.

SONUÇ VE TALEP : Yukarıda detaylarını açıkladığımız nedenlerden ötürü müdürlüğünüzün … esas sayılı takip dosyasına istinaden gönderilen birinci haciz ihbarnamesine itiraz ediyorum.

İtirazımın kabulü ile, itiraz doğrultusunda işlem yapılması arz ve talep olunur. (Tarih)

İSİM SOYİSİM

Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz Eden

Hukuki Dayanaklar: İ.İ.K md. 89

Deliler : … İcra Müdürlüğünün … esas sayılı takip dosyası

2. Haciz İhbarnamesine İtiraz Dilekçe Örneği (İ.İ.K md 89/2)

2. haciz ihbarnamesi ise İcra ve İflas Kanunu 89/2 maddesinde yer alan gerekçelerle hazırlanmış dilekçe örneğidir. Yukarıda birinci haciz ihbarnamesine itiraz dilekçe örneğinden de anlaşılacağı üzere 3. Şahıs bu dilekçede asıl borçlunun kendisinden herhangi bir hak ve alacağının bulunmadığını iddia etmektedir. 2. Haciz ihbarnamesine itirazda ise durum kısmen farklıdır. Ancak doğurmuş olduğu sonuçlar 3. Şahıs için hemen hemen aynıdır.

Bu durumda ise 3. Şahıs dilekçesinde aşağıdaki hususlardan herhangi birisini ileri sürerek itiraz edebilir.

  • İhbarnamede belirtilen alacağın kendisinde olmadığı
  • Borcun ihbarnamenin eline ulaşmasından önce ödendiği
  • İhbarnamede yazılı mal veya hakkın kendi kusuru olmadan telef olduğu
  • Söz konusu malın borçluya ait olmadığı
  • Malın kendisinde rehin olarak bulunduğu

Sık Sorulan Sorular

3. Şahıs İhbarnamesine İtiraz Dilekçe Örneği

Yukarıda hazırlamış olduğumuz birinci haciz ihbarnamesine itiraz dilekçe örneği üzerinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra yine aynı şekilde 3. Şahıs ihbarnamesine itiraz dilekçe örneği olarak kullanılması mümkündür. Uygulamadan birinci haciz ihbarnamesi sıklıkla 3. Şahıs ihbarnamesi olarak da bilindiğinden her iki dilekçenin dayanak ve içerikleri aynı şekildedir.

Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz Nereye Yapılır?

Diğer icra takiplerinden kaynaklanan itiraz ve şikayetlerde olduğu gibi birinci haciz ihbarnamesine itiraz da yine ihbarnameyi gönderen yani icra takibinin yapıldığı icra dairesine yapılır. 3. Şahıs ile ihbarnamenin gönderildiği icra müdürlüğü farklı şehirlerde bulunması halinde ise, en yakın icra müdürlüğü vasıtasıyla birinci haciz ihbarnamesi itiraz dilekçesinin yetkili icra müdürlüğüne gönderilmesi mümkündür. Bunun dışında 3. Şahısın UYAP vatandaş bilgi sistemi üzerinden de elektronik imzalı itiraz dilekçesini yetkili icra müdürlüğüne göndermesi mümkündür.

Birinci Haciz İhbarnamesine İtiraz Süresi Kaç Gündür?

İcra takiplerinde aksi belirtilmedikçe itiraz / şikayet süresi genel olarak 7 gündür. Birinci haciz ihbarnamesine itiraz süresi de 7 gün olarak belirlenmiştir. Asıl borçlunun 3. Şahıs üzerinde herhangi bir hak ve alacağı bulunmaması halinde muhatabın bu süre zarfında itiraz hakkını kullanması oldukça önemlidir.

89/1 Haciz İhbarnamesine İtiraz Edilirse Ne Olur?

İcra ve İflas Kanunu 89/1 maddesi uyarınca gönderilen birinci haciz ihbarnamesine itiraz edilmesinin itirazın kabul edilmesi veya alacaklı tarafından itirazın yerinde olmadığı yönünde İcra Mahkemesi nezdinde durumun tespit edilmesinin farklı sonuçları vardır. Her iki durumunda gözetilerek bir cevap verilmesi daha anlaşılabilir olacaktır.

89/1 Haciz İhbarnamesi İtirazının Kabul Edilmesi

89/1 haciz ihbarnamesine karşı 3. Kişi tarafından yapılan itiraz kabul edilmesi asıl borçlunun 3. Şahıs üzerinde herhangi bir hak ve alacağının bulunmadı sonucunu doğurur. Bu durumda ihbarnamede belirtilen hak ve alacaklar aynı şekilde 3. Şahıs elinde tutulur.

Alacaklı Tarafından İtirazın Yerinde Olmadığının İddia Edilmesi

Alacaklının birinci haciz ihbarnamesine itiraz dilekçesinde belirtilen hususların yerinde olmadığını İcra Mahkemesi aracılığı ile tespit ettirmesi mümkündür. Alacaklı tarafından İcra Mahkemesine yapılacak başvuruda 3. Şahısa karşı tazminat talebinde bulunabileceği gibi, itirazın yerinde olmaması halinde ise İcra ve İflas Kanunun 338/1 maddesi uyarınca itiraz eden hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına hükmedilmesi mümkün olabilmektedir.

Birinci Haciz İhbarnamesi İtiraz Dilekçe Örneği Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yukarıda da belirttiğimiz gibi birinci haciz ihbarnamesine itiraz edilmesi sonucu itiraz kabul edilmesi halinde 3. Şahıs hakkında herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Ancak alacaklı tarafından itirazın yerinde olmadığının tespiti açısından İcra Mahkemesine başvurulması ve İcra Mahkemesi tarafından itirazın yerinde olmadığının tespit edilmesi halinde 3. Şahıs hakkında tazminat ödeme yükümlülüğü doğabileceği gibi kısa süreli de olsa hapis ve tazyik hapis cezası ile cezalandırılması da mümkün olabilmektedir. Bu nedenle bu konuda hukuki destek alınması sürecin daha sağlıklı ve hızlı ilerlemesini sağlayacaktır.