Silah Ruhsatı Nasıl Alınır? (Taşıma / Bulundurma)

Bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de ateşli silahların taşıması ve bulundurulması belirli şartlar dahilinde mümkündür. Genel olarak bu şartlar silah ruhsatı alabilme şartları olarak bilinir. Peki silah ruhsatı nasıl alınır, şartları nelerdir?

Ülkemizde silah taşıma ruhsatı ve silah bulundurma ruhsatı olarak iki farklı silah ruhsatı vardır. Her iki ruhsatın alınma şartları kısmen de olsa farklılık gösterir. Bu nedenle silah ruhsatı nasıl alınır? Konusunda bilgi verirken bu ayrımı göz önüne alarak bir cevap vermemiz daha anlaşılabilir olacaktır.

Bulundurma Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Silah bulundurma ruhsatı sadece silahı iş yerinde veya konutta bulundurulmasına izin veren bir ruhsattır. Silah ruhsatı başvurusu sırasında beyan edilen konut veya iş yerinden başka bir yerde bu silahın bulundurulması veya silah ruhsatına aykırı bir şekilde taşınması, yazımızın ilerleyen bölümlerinde değineceğimiz 6136 sayılı yasaya muhalefet suçunu oluşturabilecektir. Bu nedenle silah bulundurma ruhsatına sahip bir kişi bu silahı üzerinde taşıyamaz. Silah taşıma ve bulundurma ruhsatı farkı bu şekilde izah edilebilir.

Silah Bulundurma Ruhsatı Alabilme Şartları

Silah bulundurma ruhsatı alabilme şartları, taşıma ruhsatına nazaran daha kolaydır. “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliği”nin 4. Maddesine göre silah bulundurma ruhsatı alabilme şartları;

  1. Türk vatandaşı olmak
  2. 21 yaşını doldurmuş olmak

Görüldüğü gibi silah bulundurma ruhsatı alabilmek için taşıma ruhsatında bulunduğu gibi belirli meslek ayrımı yolunu gidilmemiştir. Ancak yazımızın ilerleyen bölümlerinde “silah ruhsatı başvurusu” başlığı altında belirteceğimiz belgelerin başvuru dilekçesine eklenmesi gerekmektedir.

Silah Bulundurma Ruhsatına Sahip Kişi Silahını Üzerinde Taşıyabilir Mi?

Hayır. Silah bulundurma ruhsatına sahip olan kişilerin bu silahlarını üzerlerinde taşımları yasaktır. Hatta silah ruhsatı başvurusunda belirtmiş olduğu konut veya iş yerinden başka bir yerde dahi bu silahları bulundurmaları yasaktır. Herhangi bir şekilde bu silahın ruhsatta belirtilen adresten başka bir adrese nakli zorunlu olduğu hallerde mahallin en büyük mülki amirinin izni gerekir. Bu izin belgesi silah nakil belgesi olarak anılmaktadır. Ayrıca silah bulundurma ruhsatına sahip kişiler bu adres veya iş yerlerini sürekli bir suretle değiştirmeleri halinde yeni adreslerini ilgili kuruma bildirmekle yükümlüdürler.

Taşıma Silah Ruhsatı Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Yönetmelikte belirtilen yerler haricinde kişinin silahını üzerinde taşıyabileceği bir silah ruhsatı türüdür. Silah taşıma ruhsatı şartları, bulundurma ruhsatı ile aynıdır. Ancak belirli meslek ve özel durumlara sahip kişiler haricinde silah taşıma ruhsatı herkese verilmemektedir.

Silah Taşıma Ruhsatı Kimlere Verilir?

Genel hatları ile silah taşıma ruhsatı verilecek kişiler aşağıdaki gibidir. (Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliği md. 5,6,7,8)

Kamu Görevlilerine Mahsus Silah Taşıma Ruhsatı

Yönetmeliğin 6. Maddesine göre görevleri gereği veya özel kanunlarla silah taşıma izni verilen kamu görevlileri ayrıca silah taşıma ruhsatı alabilirler. Bu yönetmeliğin 6. Maddesinde belirtilen kamu görevlileri bütün kamu görevlilerini kapsamamaktadır. Örneğin polis, asker, jandarma veya orman muhafaza memurlarının görevlerinden dolayı silah taşıma iznine sahiptirler. Bu kamu görevlileri ayrıca silah taşıma ruhsatı alabileceklerdir. Bu kişiler şahsi silahlarına alacakları taşıma ruhsatı harcı da ödememektedirler.

Can Güvenliği Nedeniyle Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır?

Yönetmeliğin 7. Maddesinde ise sosyal ve ekonomik durumları, yapmış oldukları iş veya mesleki faaliyetleri gereği silah taşıma ruhsatı verilebileceği yer alır.

Bunların dışında ise aşağıda sıralamış olduğumuz kişiler can güvenliği tehlike altında olan kişiler arasında kabul edilmişlerdir.

  1. Şehit olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile diğer kamu görevlilerinin ve korucuların eş, çocuk ve anne babaları,
  2. Topluma kazandırma kanunu kapsamında teslim olan ve güvenlik kuvvetlerine yardımcı oldukları için koruma altına alınan kişiler,
  3. Emekli veya aktif görevde olan güvenlik korucuları

Silah Taşıma İzni Verilen Kamu Görevlileri

Silah taşıma ruhsatı / izni verilen kamu görevlileri ise genel olarak aşağıdaki gibidir.

  1. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Başbakan, Bakan ve Bakan Yardımcıları ile Yasama Organı Üyeleri
  2. Valilik ile merkez ve bakanlık taşra teşkilatında görevli mülki idare amirliği sınıfı hizmetlerinde olanlar
  3. Hakim, Cumhuriyet Başsavcısı ve Cumhuriyet Savcıları
  4. Özel kanunlar ile kendisine silah taşıma yetkisi verilen kişiler
  5. Zabıta görevine haiz tasarrufta bulunma yetkisine sahip kişiler
  6. Köy ve mahalle muhtarları
  7. Açık denizlerde görev yapan gemi kaptanları
  8. Elektrik enerjisi ve yüksek gerilim hatlarının kontrol, bakım / onarım işlerinde çalışanların meskun bölgeler dışında görevlerini icra ettikleri sırada
  9. Telsiz, uydu, yer istasyonu, radyolink, kuran/portör, santral, şantiye gibi posta ve telekomünikasyon tesislerinin yapım, oranım ve bakım ile muhafazasında görevli, mühendis, yüksek mühendis, mimar, eksper, teknisyen, hat bakım görevlileri
  10. Ceza infaz kurumu kontrolörleri, baş kontrolörleri ile birinci ve ikinci müdürleri ve idare memurları ve denetimli serbestlik müdür / müdür yardımcıları
  11. Adalet Bakanlığı taşra teşkilatındaki binaları ve cezaevlerinin korunmasından sorumlu görevli bekçiler ile hizmet aracı şöforleri
  12. İnfaz ve koruma memurları ile baş memurları (Cezaevi dışında)
  13. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Atıcılık ve Avcılık Federasyonu atış malzemelerinin nakil ve muhafazasından sorumlu kişiler
  14. Para ile ilişkili meslek ve görevde bulunanlar

Kimler Silah Ruhsatı Alamaz?

Silah ruhsatı nasıl alınır? Konusunda araştırma yapanların bilgi sahibi olmaları gereken bir başka konu ise kimlerin silah ruhsatı alamayacağıdır. Buna ilişkin gerekli düzenlemeler “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliği”nin 16. Maddesinde “Silah Ruhsatı Verilmesini Engelleyen Haller” başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre aşağıdaki özetlemiş olduğumuz kişi ve bu durumda olan kişiler silah ruhsatı alamazlar.

  1. 21 Yaşından küçükler
  2. Taksirli suçlar hariç olmak üzere 1 yıldan daha fazla hapis cezasına mahkum olanlar
  3. Ateşli silahlarla işlenen suçlar nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunanlar
  4. Fiziksel ya da psikolojik yönden silah ruhsatı almaya engel sağlık sorunları bulunanlar
  5. Yüz kızartıcı suçlardan mahkum olanlar
  6. Daha önce ateşli silah ruhsatı sahibi olup, bu silahı başkalarına verdikleri için haklarında mahkumiyet kararı bulunanlar
  7. Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar
  8. Mahkeme kararına dayalı olarak ya da disiplin cezası nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılanlar
  9. Ailenin Korunması Kanunu kapsamında, hakkında kadına karşı şiddet nedeniyle tedbir kararı uygulananlar (Tedbir Kararı Süresince)
  10. Daha önce ruhsatlı silahı ile suç işleyenler

Silah Ruhsatı Çıkartmak Kaç TL (2025 Yılı)

Silah ruhsatı alabilmek için talep edilen harçlarda her yıl düzenli olarak güncellemeler yapılır. Ayrıca silah ruhsatı çıkartmak için ödenmesi gereken ücretler sadece harçlardan ibaret değildir. Ancak silah ruhsatı harcı bu masraflar arasında en fazla yere sahip olan kalemdir.

2025 yılı itibariyle bulundurma ruhsatı için harç bedeli yaklaşık 20.000 TL’dir. Silah taşıma ruhsatı silah bulundurma ruhsatına göre daha fazladır. Yine 2025 yılı itibariyle silah taşıma ruhsatı harcı ortalama 35.000 TL’dir. Bunlar haricinde silah ruhsatı sağlık raporu alınması içinde ödeme yapılması gerekebilir. Bu bilgiler ışığında sağlık raporu ücretinin yaklaşık 1.000 TL olduğu varsayımı ile silah bulundurma ruhsatı masrafları yaklaşık 21.000 TL, silah taşıma ruhsatı masrafları ise ortalama 36.000 TL civarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda daha net bilgileri silah ruhsatı başvurusunda güncel miktarlarla beraber erişilebilir.

Kimlere Silah Taşıma Ruhsatı Veriliyor?

Bu konuda “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik” ile gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Belirli meslek gruplarının silah ruhsatı almaları daha kolaylaştırılmıştır. Oldukça geniş bir tanımda yer alan bu meslek grupları genel olarak aşağıdaki gibidir.

  • Güvenlik görevlileri
  • Hakim / Savcı
  • Emekli güvenlik görevlileri (Polis / Asker / Jandarma)
  • Döviz bürosu sahipleri
  • Avukatlar
  • Noterler
  • Muhtarlar

Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak için ilgili yönetmeliğin incelenmesi gerekir. Silah ruhsatı başvurusunda yukarıdaki mesleklerden olmaları kişiye kesin suretle silah taşıma ruhsatı veya silah bulundurma ruhsatı verileceği sonucu çıkmamalıdır. Bunun haricinde yukarıda detaylı olarak değindiğimiz silah ruhsatı alabilme şartlarının da sağlanması gerekir.

Silah Ruhsatı Başvurusunda İstenen Belgeler

Silah ruhsatı almak isteyen kişi öncelikle talepte bulunacağı ikamet yerindeki veya en yakın Emniyet Müdürlüğünden veya Jandarma Komutanlıklarından online olarak (e-devlet) randevu almaları gerekir. Belirtilen gün ve saatte silah ruhsatı başvurusu için ilgili makama gitmeden öncede aşağıdaki belgeler hazırlanmalıdır.

  1. Adli sicil kaydı
  2. Nüfus cüzdan fotokopisi
  3. Silah taşımaya / bulundurmaya en bir sağlık sorunu bulunmadığına dair sağlık raporu
  4. İkametgah belgesi
  5. Silah ruhsat harcının ödendiğine dair dekont
  6. Belirli mesleklere haiz silah ruhsatı alınacaksa buna ilişkin bilgi ve belgeler

Bu belgelerin tam ve eksiksiz olarak hazırlanması önemlidir. Herhangi bir belgenin eksik bulunması halinde başvurunun reddedilmesi mümkün olduğu kadar silah ruhsatı alma sürecinin de uzamasına neden olabilecektir.

Av Tüfeği Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Av tüfeği silah ruhsatının alınması silah bulundurma ruhsatı ya da silah taşıma ruhsatı alınmasına göre daha kolaydır. En azından kimlere silah ruhsatı verilir başlığı ve silah ruhsatı nasıl alınır başlıklarımızda belirttiğimiz meslek sahiplerinden olma zorunluluğu yoktur.

Av tüfeği ruhsatı alabilmek için öncelikle “avcılık belgesi” alınmalıdır. Bu belge ile birlikte ikamet edilen yer Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlıklarına kimlik fotokopisi, adli sicil kaydı, ikamet belgesi, av tüfeği ruhsatı harç dekontu ile müracaat edilmelidir. Bu konuda önemli bir hususu ayrıca belirtmek isteriz. Kişinin av tüfeği ruhsatı alması bu av tüfeğini özgürce taşıyabileceği sonucunu doğurmaz. Bu av tüfeklerini taşımaya elverişli çantası ile beraber sadece avlanma sahaları içerisinde kullanmaları gerekir.

Muhtar Silah Taşıyabilir Mi?

Muhtarlar da silah taşıma / bulundurma ruhsatı alabilecek kişiler arasında yer alır. Diğer genel şartları (sabıka kaydı / sağlık raporu gibi) sağlamaları halinde muhtarlar görevleri sürecinde silah taşıma ruhsatı alabilirler. Muhtarların silah ruhsatı başvurusu için de yine yukarıda sıralamış olduğumuz belgelerin hazırlanması gerekir. Tıpkı sivil vatandaşlarda olduğu gibi ikamet edilen Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlıklarına bu belgeler ile müracaat edilmelidir.

Muhtarların silah taşıma ruhsatı, muhtarlık görevleri süresince geçerli olduğundan, muhtarlık süresi sonunda silah taşıma ruhsatının iptal edilmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu görevin sona ermesinden sonra ilgili diğer silah ruhsatı alabilecek kişiler arasında yer alması halinde yeniden bir başvuru yapması gerekir. Aksi takdirde hakkında 6136 sayılı yasaya muhalefet suçundan soruşturma ve kovuşturma yapılması mümkündür.

Ruhsatsız Silah Cezaları

Silah ruhsatı nasıl alınır konusunda araştırma yapan kişilerin bilgi sahibi olmaları gerektiğini düşündüğümüz bir başka konu ise “ruhsatsız silah cezalarıdır.” Kişinin konutunda, iş yerinde 6136 sayılı yasa kapsamında kabul edilen silahları bulundurması veya üzerinde taşıması halinde ciddi cezai yaptırımlarla karşılaşması mümkündür.

6136 sayılı yasada ruhsatsız silah cezaları genel olarak; Ruhsatsız silah bulundurmak, ruhsatsız silah taşımak ve bu silahların ruhsatsız bir şeklide satışının yapılması şeklinde üç farklı ana başlık altında düzenlenmiştir.

Söz konusu silahın ruhsatsız bir şekilde konutta veya iş yerinde bulundurulması halinde 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası öngörülmüştür. Yine aynı yasa ile ruhsatsız silah taşıma cezası da 2 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezası ile 100 günden 500 güne kadar adli para cezası şeklindedir.

Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak için “Ruhsatsız Silah, Bıçak Veya Mermi Bulundurma, Satın Alma Suçu” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bulundurma Ruhsatlı Silahı Taşıma Cezası

Uygulamada bulundurma silah ruhsatı alan kişinin bu silahı üzerinde taşıdığından dolayı hakkında 6136 sayılı yasaya muhalefet suçundan soruşturma yapıldığına sık sık rastlanmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi silah bulundurma ruhsatına sahip kişinin bu silahını üzerinde veya aracında taşıması kanunen yasaktır.

Bu silahı zorunlu nedenlerden ötürü konutundan veya iş yerinden dışarı çıkarmak, zorunlu nedenlerden ötürü nakil etmesi gerektiğinden bu konuda silah ruhsatı veremeye yetkili makamdan “silah nakil belgesi” alması gerekmektedir. Bu belge olmaksızın bu silahların nakil edilmesi halinde ilgili hakkında soruşturma yapılacaktır. Ayrıca bu kurala aykırılıktan dolayı silah bulundurma ruhsatının da iptal edilmesi mümkündür. Bu şekilde silah bulundurma ruhsatı ile silahını üzerinde veya aracında taşıyan kişiler hakkında 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası öngörülmüştür.

Çiftçiler Silah Ruhsatı Alabilir Mi?

Bütün çiftçiler olmasa da belirli koşullar altında çiftçilerin de silah ruhsatı almaları mümkündür. Ancak her çiftçinin silah ruhsatı alabileceği kesin bir yasa ile düzenlenmemiştir. Genellikle tarım arazilerinin büyüklükleri, yıllık gelirleri gibi unsurlar burada belirleyicidir. Bunlar dışında yine silah ruhsatı alabilmek için gerekli genel şartları da sağlamaları gerekir.

Çiftçilerin veya arıcılık işi ile uğraşanların silah ruhsatı başvurusunda bulunmadan önce Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il / ilçe Tarım İl Müdürlüğünden buna dair belge almaları ve silah ruhsatı başvurusunda bu belgeleri ibraz etmeleri gerekir.

Süresiz Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Ülkemizde silah taşıma ruhsatı veya silah bulundurma ruhsatı fark etmeksizin bu ruhsatlar süreli olarak verilmektedir. Belirli süreler ile ilgilinin bu silah ruhsatlarını yeniletmeleri gerekir. Silah ruhsatını yeniletmeyen kişiler hakkında da yine 6136 sayılı yasaya muhalefet suçlarından soruşturma yapılmaktadır. İlgili yönetmelikte “süresiz silah ruhsatı” olarak ayrı bir silah ruhsatı düzenlenmemiştir. Ancak emekli olan asker, polis, jandarma gibi kamuda çalışmış güvenlik görevlileri bu yenileme zorunluluğunun istisnaları arasında yer alırlar. Diğer durumlarda ilgilinin yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde belirli aralıklarla silah ruhsatını yeniletmeleri gerekir.

Kampçılar Silah Taşıma Ruhsatı Alabilir Mi?

Kampçıların silah taşıma ruhsatı alabilmelerinin önünde bir engel yoktur. Ancak herhangi bir yönetmelik veya yasada kampçıların silah taşıma ruhsatı alabileceği yönünde bir düzenleme yoktur. Kampçılar aktiviteleri nedeniyle doğada ve ıssız bölgelerde sık sık zaman geçirmektedirler. Bu durum da can güvenliğinin tehlikede olduğu sonucunu doğurabilecektir. Buna karşın kampçıların uygulamada daha çok yukarıda detaylarını belirtmiş olduğumuz av tüfeği ruhsatı aldıkları görülür. Bu durum diğer ateşli silahlara göre alınması daha kolay olan bir ruhsat türüdür.

En Kolay Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Ateşli silahın amacı dışında kullanımının önlenmesi, herhangi bir suçta kullanımının önüne geçilmesi amacıyla silah ruhsatı başvurusunda ilgili hakkında detaylı incelemeler yapılır. Bu nedenle silah ruhsatı herkese tanınan bir hak değildir. Ancak bu ruhsatların alımı sırasında istenen bilgi ve belgeler dikkate alındığında öncelikle av tüfeği silah ruhsatı sonrasında bulundurma silah ruhsatı ve son olarak silah taşıma ruhsatının alınması daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.

Silah Bulundurma Ruhsatı İle Arabada Silah Taşınır Mı?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi silah bulundurma ruhsatı sadece ruhsat başvurusunda beyan edilen ikamet adresi veya iş yerinde bulundurulması şeklindedir. Beyan edilen iş yerinden veya konuttan silahın başka bir yerde bulundurulması veya kişinin üzerinde taşıması hakkında 6136 sayılı yasaya muhalefet suçundan yargılanmasına sebebiyet verebilecek bir davranıştır.

Silah bulundurma ruhsatı ile arabada silah taşınması halinde (silah nakil belgesi olmaksızın) ilgilinin ayrıca bu bulundurma ruhsatının da iptal edileceğinin unutulmaması gerekir.

Silah Ruhsatı Kaç Günde Çıkar?

Silah ruhsatının kaç günde çıkacağı veya hazırlanacağı konusunda tam bir süre belirtmek oldukça zordur. Genellikle başvuru yapılan Jandarma Komutanlıkları ile Emniyet Müdürlüklerinin bu konuda iş yoğunlukları belirleyici olur. Ayrıca kişinin silah ruhsatı başvurusu sırasında ibraz etmiş olduğu belgeler üzerinde gerektiğinde araştırma yapılabilir. Ayrıca adli birimlerden sabıka kaydında bulunan suçların niteliği veya devam eden soruşturma veya kovuşturmalar hakkında bilgi talebinde bulunulabilir. Gerektiğinde bu soruşturma veya kovuşturmaların sonucunun beklenmesine de karar verilebilir. Başvuru yapılan Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlıklarının iş yoğunlukları dikkate alınarak silah ruhsatının ortalama 15 gün ile 3 ay sürede hazırlandığını söyleyebiliriz.

Silah Ruhsatı Talebinin Reddi Halinde Ne Yapılabilir?

Silah ruhsatını vermekle yetkili makam ikamet edilen en büyük mülki idare amirliğidir. Bu nedenle silah ruhsatı talebinin reddedilmesi de bir çeşit idari işlemdir. Kişinin silah ruhsatı talebinde bulunması halinde neden reddedildiği konusunda detaylı tebligatlar ruhsat talebinde bulunan kişiye tebliğ edilir. Bu tebliğ evrakının ilgiliye ulaşmasından itibaren 60 günlük süre içerisinde talebi reddeden mülki idare amirliğinin bulunduğu yer İdare Mahkemesinde dava açılması mümkündür.

Silah Ruhsatı Nasıl Alınır (Taşıma ve Bulundurma Ruhsatı)

Silah ruhsatı nasıl alınır? Konusunda yukarıda yapmış olduğumuz bilgileri özetlemek gerekirse;

  • Öncelikle silah ruhsatının hangi şekilde alınacağı (silah taşıma ruhsatı / silah bulundurma ruhsatı) konusunda karar verilmelidir.
  • Silah taşıma ruhsatı alınacaksa ilgilinin silah taşıma ruhsatı verilebilecek kişiler arasında olup olmadığı konusunda gerekli belgeler hazırlanmalıdır.
  • E-devlet üzerinden ikamet edilen Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlıklarından silah ruhsatı randevusu alınmalıdır.
  • Randevu gün ve saatinde yukarıda sıralamış olduğumuz belgeler hazır edilmelidir.