Bıçak Taşımak Suç Mu, Bıçak Taşıma Cezası Nedir?

Ülkemizde ateşli silahlar ve bıçaklar hakkında düzenlemeler 6136 sayılı yasa ile yapılmıştır. Bıçak taşımak suç mu, hangi bıçaklar 6136 sayılı kanuna girer ve bıçak taşımanın cezası da yine 6136 sayılı yasada düzenlenmiştir.

Bıçak Taşımak Suç Mu?

Bıçak taşımanın suç olup olmadığı bıçağın türü, niteliği ve boyutlarına hatta taşıma nedenine göre değişir. Bu nedenle öncelikle 6136 sayılı yasa da üretilmesi, kullanılması ve bulundurulması yasak olan bıçak türlerini tanıyalım.

Taşıması Yasak olan Bıçaklar

Taşıması ve üretimi yasak olan bıçaklar 6136 sayılı yasanın (Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun) 4. Maddesinde yer alır. Buna göre yasak olan bıçaklar özellikleri ve nitelikleri ve isimleri aşağıdaki gibidir.

  1. Hançer
  2. Kama
  3. Şişli baston
  4. Saldırma
  5. Sustalı çakı
  6. Kasatura
  7. Kılıç
  8. Pala
  9. Süngü
  10. Oluklu ve sivri uçlu bıçaklar
  11. Topuzlu kamçı
  12. Topuz
  13. Boğma teli ve zinciri
  14. Muşta

Yukarıda sıraladığımız 6136 sayılı yasa ile taşıması yasak olan bıçak ve diğer aletlerin genel özelliği suçta kullanılmaya ve yaralamaya hatta ölüme sebebiyet verebilecek nitelikte olmasıdır.

Bıçak Taşımanın Cezası

6136 sayılı yasa ile sadece bıçak taşıma suç olarak tanımlanmamıştır. Bununla beraber 6136 sayılı yasanın 4. Maddesinde yer alan alet ve bıçakları satmak, satışına aracılık etmek, satın almak ve bulundurmak da suç olarak tanımlanmıştır.

Taşımak, bulundurmak, satmak veya satışına aracılık etmek konusunda ayrım yapılmaksızın tüm bu seçimlik hareketler için; “6 aydan 1 yıla kadar hapis ve yirmi beş günden az olmamak kaydı ile adli para cezası” öngörülmüştür.

Bıçak Taşıma Suçunun İstisnaları

Bıçak taşımak suç mu başlığımızda da belirttiğimiz gibi 6136 sayılı yasa ile sadece bıçak taşımak suç olarak tanımlanmamıştır. Bunanla beraber yasak bıçakları bulundurmak da suç olarak kabul edilir. 6136 sayılı yasanın 4. Maddesinde sıralanmış yasak olan bıçak ve aletlerin aşağıdaki özellikleri barındırması halinde suç teşkil etmemektedir ve ilgili bıçak taşıma cezası ile cezalandırılmamaktadır.

  • Hatıra olarak bulundurulan bıçaklar
  • Kamu görevleri nedeniyle devlet tarafından verilen bıçaklar ile kişilerin görevleri sona ermesine rağmen konutlarında kalan ya da kanuni temsilcilerine intikal eden bıçak ve aletler
  • Yabancı devlet başkanı, Devlet başkanı ya da Genel Kurmay Başkanı gibi kişiler tarafından hediye edilen bıçaklar
  • İstiklal savaşından önce savaşmış olanların yakınlarına kalan bıçak ve diğer aletler

Yukarıda sıralamış olduğumuz durumların varlığı halinde bu bıçakları bulundurmak suç değildir.  Ancak yine bu bıçakları izinsiz bir şekilde taşıyanların bıçak taşıma cezası ile cezalandırılması mümkündür.

AVM’lerde Bıçak Taşımak Suç Mu?

Taşınması, bulundurulması, satılması veya satın alınması yasak olan bıçakların AVM, park, okul veya araçta bulundurulması gibi bir ayrım yoktur. 6136 sayılı yasa kapsamında bulunan bıçakların her türlü taşınması suçtur.

Bıçak Taşımak Suç Mu; Nasıl Şikayet Edilir?

Bıçak taşımak şikayete tabi değildir. Bu nedenle 6136 sayılı kanuna giren bıçakları taşıdığı, bulundurduğu, sattığı veya satışına aracılık ettiği bilinen kişiler ihbar yolu ile kolluk kuvvetine veya Cumhuriyet Savcılığına bildirilmelidir. Buna karşın 6136 sayılı kanuna giren bıçakların tehdit, yaralama, yağma suçu veya şantaj gibi suçlarda kullanılmasına bağlı olarak gerçekleşen diğer suçlar da şikayete tabi suçlar arasında yer almaz. Ancak ilgilinin yine de bu konuda ihbar ve şikayet hakkını kullanmasında yarar vardır. Suçun yetkili makamlar tarafından öğrenilmemesi, failin cezasız kalabileceğine sebebiyet verebilecektir.

Bıçak Taşıma Suçunda Kriminal İnceleme

Hangi bıçak veya silahların 6136 sayılı kanuna giren bıçaklar olduğunun tespit edilmesi teknik bir konudur. Bu nedenle kolluk kuvveti tarafından ön inceleme yapılmasından sonra söz konusu bıçağın yasak bıçak ve silahlardan olduğunun tam olarak tespit edilebilmesi için Kriminal inceleme yapılması gerekmektedir. Bu konuda gerekli inceleme yapılmaksızın yapılan yargılamalar sonucunda verilen mahkumiyet veya beraat kararları yüksek yargı organlarınca bozma konusu yapılabilecektir.

Bıçak Taşımak Suç Mu Yargıtay Kararları

“Aydın Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliğinin 11.03.2016 tarihli raporunda, suça konu bıçağın 6136 sayılı Kanun kapsamına girmediği ancak; sustalı çakının tamirinden anlayan bir kişi tarafından namlu dayanma piminin temin edilerek basit aletli müdahale ile yerine takılması ve sustalı çakı vasfını kazanması halinde veya susta sistemi çalışmasa dahi sivri uçlu ve oluklu özelliği bulunan namlusunun kabzaya bir şekilde sabitlenmesi durumunda, 6136 sayılı Yasaya göre memnu olarak mütaala edilebileceğinin belirtilmesi karşısında; suça konu sustalı çakıyı yanında taşıyan sanığın 6136 sayılı Kanun’un 15 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca cezalandırılması yerine yazılı şekilde beraat kararı verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur.

Bozma nedenine bağlı olarak, sanığın üzerine atılı suçun basit yargılama usulüne tabi olan suçlardan olması nedeniyle bu hususun mahkemesince değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması bozmayı gerektirmiştir.”

Oluklu Bıçak Taşımak Suç Mu?

Oluklu bıçak niteliği itibariyle yaralamada hatta öldürmeye elverişlidir. Belirli bir meslek veya sanatın icrası dışında iş yeri dışında oluklu bıçakların taşınması da ayrıca suçtur.

Sustalı Bıçak Taşımak Suç Mu?

Sustalı bıçakta 6136 sayılı yasanın 4. Maddesinde sayılan taşıması, bulundurulması, satılması ve satın alınması yasak olan bıçaklar arasında yer alır. Yapılan Kriminal inceleme sonucu bıçağın sustalı bıçak niteliğinde olması halinde suç teşkil etmektedir. Taşıyan kişi hakkında 6136 sayılı yasaya muhalefet yani bıçak taşıma suçundan ceza verme yoluna gidilmektedir.

Koruma Amaçlı Bıçak Taşımak Suç Mu?

Koruma amaçlı da olsa ilgilinin yetkili makam ver mercilerden gerekli izinleri almamış olması halinde bıçak taşıması suçtur. İlgilinin üzerinde, konutunda veya aracından elde edilen bıçakların 6136 sayılı kanuna giren bıçak olduğunun tespit edilmesi halinde gerekli kovuşturma ve suçun unsurlarının oluşması halinde bıçak taşıma cezası ile cezalandırılması mümkündür.

Kaç CM Bıçak Taşımak Suçtur?

Bu konuda 6136 sayılı yasada kesin bir düzenleme yer almamaktadır. Herhangi bir bıçağın 6136 sayılı kanuna giren bıçaklardan olduğunun tespiti için öncelikle bu konuda gerekli eğitimleri almış, yaralamaya veya öldürmeye elverişli olup olmadığı konusunda bilgi sahibi kişiler (bilirkişi) tarafından incelenmesinden sonra karar verilmektedir. Ancak genellikle 12 cm üzerindeki bıçaklar 6136 sayılı kanuna giren bıçaklar arasında değerlendirilmektedir.

Bıçak Taşımak Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkemeler

Bıçak taşıma cezasının düzenlendiği 6136 sayılı yasanın 15. Maddesinden de anlaşılacağı üzere ceza üst sınırı 2 yıl hapistir. Bu durumda görev mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Bıçak taşıma suçunda yetkili mahkeme ise suçun işlenmiş olduğu yer Asliye Ceza Mahkemesidir.