tr02122363690
·
[email protected]
·
Pzt - Cuma 09:00-17:00
Avukata Sor

Sanığın Kimliğinin Tespiti Ve İddianamenin Okunması

Sanığın Kimliğinin Tespiti Ve İddianamenin Okunması

Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması duruşmanın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi açısından son derece önemlidir. Bu aşamada mahkemenin açık görülmesi, her zaman adil bir yargılama sürecinin gerçekleşmesi açısından faydalıdır.

Ceza Muhakemeleri Kanunu 131. Maddede davanın devam etmesi adına ilk olarak sanığın kimliğinin açıklanması gerektiği ifade edilmiştir. Bu doğrultuda hakimin daha objektif ve kısa sürede hüküm hakkında kesin karar vermesi amaçlanır. İddianame ise genellikle davacı olan tarafın avukatlarıyla hazırlanır.

Sanığın Ekonomik Ve Kişisel Durumu Açıklanır

Mahkeme sırasında sanığın kimliğinin tespiti ve iddianame okunması süreci zabıt katibi tarafından detaylı olarak kaydedilir. Bu aşamada suçlu ya da failin kişisel ve hesap verilerinin saptanmasına özen gösterilir.

  • İddianame içerisinde yer alan suçun tüm sebepleri detaylı olarak açıklanır ve gerekli deliller mahkemeye sunulur.
  • Duruşma öncesinde istenen tüm evrakların eksiksiz şekilde tespit edilmesi, mahkemenin süreci hızlandırması açısından faydalı olacaktır.
  • Sanığın ya da suçlunun kimlik bilgileri ise tamamen resmi kurumlardan, özel izinler sonucunda alınır.
  • Aynı zamanda sağlık durumu da muayene sonrasında rapor edilerek hakime teslim edilir.

İddianamenin Okunması Neden Önemli?

Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması olayı sanıldığı kadar uzun sürmez. Yargılamaya başlamadan ya da taraflar dinlenmeden önce tüm verilerin ve elde edilen delillerin aktarılması gerekir. Duruşma sırasında iddianame okunması, davanın konusunun detaylıca anlaşılması açısından faydalı olacaktır. Yargıtay tarafından kabul edilen süreçte net ve kesin bir dil kullanılmalıdır.

Ceza Muhakemeleri Kanunu 191. Maddesi doğrultusunda duruşma öncesinde salonda zabıt katibi, Cumhuriyet Savcısı, yargılama yapacak olan heyet ve avukatlar hazır bulunmalıdır. Sanığın ise genellikle davalara bağsız bir şekilde güvenlik kuvvetleri ile birlikte getirilmesine izin verilir. Tüm taraflar yerini alır ve tanıkların ise dinlendikten sonra dışarı çıkarılması gerekir. Duruşma sırasında ses ya da görüntü alınabilecek cihazların olması, istisnai durumlar dışında yasaktır.

Sanığın Kimliğinin Doğru Araştırılması Şart

Sanık ile ilgili yanlış bilgi edinilmemesi adına kimliği doğru bir şekilde araştırılmalıdır. Belirtilen süreçte sabıka kaydının olup olmadığına da dikkat edilir. Hakimin takdir yetkisi sonucunda en doğru kararı verebilmesi adına mesleği, aylık geliri ve sicili öğrenilmelidir.

  • Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması süreci yasal mı diye merak ediyorsanız eğer, mahkeme boyunca hukuki açıdan bir sorun yaşanmaz.
  • Tüm işlemlerin yasak ve kurallara uygun bir şekilde gerçekleştirilmesine özen gösterilir.
  • Yasaların belirlediği kurallar çerçevesinde alınmayan delil ya da kanıtlar ise geçerli sayılmaz.
  • Hukukun üstünlüğü ilkesine göre hareket edilir ve objektif bir şekilde taraflar dinlenir.

Tespit Aşamasında Toplanacak Deliller Ve Dava Süreci

Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması aşamasında toplanacak olan deliller oldukça önem taşır. Özellikle haklı olan tarafın kendini en iyi şekilde ispat edebilmesi adına detaylı araştırma yapması gerekir.

  • Tüm taraflar mahkemede eksiksiz olursa, belge ve deliller kısa zamanda toplanırsa eğer dava çok fazla uzun sürmez.
  • En fazla bir ya da iki duruşma sonrasında karara bağlanır.
  • Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması zorunlu olduğu için belirtilen süreçler gerçekleşmeden mahkemenin başlaması mümkün değildir.
  • Hakim her iki tarafı da dinler ve bu doğrultuda bir karar vermeyi amaçlar.

Eğer hakim para cezası verecekse, kimlik saptanırken gelir verilerinin de belirtilmesi faydalıdır. Bu aşamada yukarıda belirtilenler dışında sabıka kaydı da önemlidir. Sabıkasında farklı suçlarda olan bir kişinin hakim gözündeki takdir yetkisi daha da azalır.

Related Posts

Yanıt Bırak