tr02122363690
·
[email protected]
·
Pzt - Cuma 09:00-17:00
Avukata Sor

Duruşmada Ses, Fotoğraf Veya Video Kaydı Alma Yasağı

Duruşmada ses, fotoğraf veya video kaydı alma yasağı adil bir yargılama sürecinin olması ve tarafların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından önemlidir. Genellikle davalar, basına kapalı olarak yapılır ve telefon ya da video kamera gibi cihazların sokulması yasaktır.

Yalnızca duruşma salonunda değil, aynı zamanda adliye binası içerisinde de ses ve görüntü aletlerinin kullanılması yasaktır. Ceza Muhakemeleri Kanunu 196. Maddenin dördüncü fıkrası ve 180. Maddenin beşinci fıkrasında bu tür cihazların duruşmaya dahil edilmesinin yasak olduğu vurgulanmıştır.

Duruşmada Neden Ses Kaydı Alınmaz?

Duruşma ya da dava sırasında ses kaydının alınması, vatandaşların haklarını kötüye kullanmalarına yol açar. Mahkeme ya da hakim, dava ile ilgili kesin bir karar vermeden önce ses kayıtlarının dışarı sızdırılması, uzun vadede problemler yaşanmasına sebep olabilir.

  • Duruşmada ses, fotoğraf veya video kaydı alma yasağı davanın kapalı görülmesi kuralına aykırıdır.
  • Özellikle toplumu ilgilendiren önemli bir dava sırasında tarafların üstleri detaylı olarak aranır ve mahkemeye öyle tanıklık ederler.
  • Hem duruşma sırasında hem de adliye içerisinde ses ve görüntü cihazlarının yasak olması, sanığın teşhir edilmemesi adına son derece önemlidir.

Fotoğraf Ve Video Kaydı Olmamasının Sebepleri

Fotoğraf ve video kaydının dava sırasında serbest olması, bir süre sonrasında kişilerin haklarını kötüye kullanmalarına neden olur. Duruşmada ses, fotoğraf veya video kaydı alma yasağı kapsamı CMK ile birlikte net bir şekilde belirlendiğinden dolayı fikir edinmek kolaydır.

Önemli davalar sırasında video çekilemiyor olması suçlunun her ne kadar cezalı olsa da bundan sonraki hayatında mağduriyet yaşamaması açısından önem taşır. Böylelikle hem davalı hem de davacı için adil bir yargılama sistemi belirlenir ve en iyi kararın verilmesi hedeflenir. Son dönemde teknolojik cihazların daha yaygınlaşmasının üzerine görüntü alma yasağı sınırları da yeniden belirlenmiştir.

Ses Ve Görüntü Almanın Cezası Var Mı?

Duruşmada ses, fotoğraf veya video kaydı alma yasağı cezası elbette ki vardır. İzinsiz yere, kişinin haberi olmadan görüntülerini çeken kişi 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılır. Türk Ceza Kanunu 286. Madde de suçlunun hapis cezası alabileceği özellikle belirtilmiştir.

  • Herhangi bir cihazdan alınan görüntü kaydı, güvenlik görevlileri tarafından kişinin onay ile birlikte silindiğinde sorun yaşanmaz.
  • Ancak gizlice alınan ses, görüntü ya da video daha sonrasında tarafın başının belaya girmesine neden olabilir.
  • Bu aşamada her zaman kurallara uygun bir şekilde davranmak, uzun vadede oluşabilecek yasal ve hukuki problemlerin engellenmesi açısından önem taşır.

Ses, Görüntü Ve Video Yasağını Etkisiz Kılan Durumlar

Dava ya da duruşmada ses, fotoğraf veya video kaydı alma yasağı her ne kadar geçerli olsa da etkisiz kılan bazı durumlarda vardır. Örneğin bir dava sırasında video kayıt yolu ile birlikte sanığın görüşleri tanıklara ya da davacıya aktarılır. Yüz yüzelik ilkesine uygun olması adına böyle bir istisna uygulanabilir.

  • 5 yıldan daha az hürriyeti bağlayıcı bir ceza aldıysa eğer sanığın sorgulaması video kamera ile yapılır.
  • Bu tür yöntemler bilişim sistemlerinin gelişmesi üzerine tercih edilmeye başlamış durumdadır.
  • Yine de mahkeme esnasında sorun yaşamamak adına yetkililerden bilgi almak önemlidir.
  • Duruşmada ses, fotoğraf, veya video kaydı alma yasağı olur mu diyorsanız eğer, Türk Hukukuna göre belirtilen yaptırımlar uygulanır.

Her zaman tarafsız, objektif ve adil bir sorgulama sürecinin yürütülmesi adına kanunlarda belirlenen unsurlara özen gösterilmelidir.

Related Posts

Yanıt Bırak